Afect(are)

by Andreea Vasile

“Pentru Stieg (n.red. Larsson), astfel de oameni săraci şi marginalizaţi din punct de vedere cultural constituiau o minoritate discriminată. Şi că, până la urmă, într-un moment sau altul, oricine poate să facă parte dintr-o asemenea minoritate, dacă nu cumva, din cauza valorilor istoriei, se poate chiar trezi în pericol de moarte.” (Millenium, Stieg şi eu, Eva Gabrielsson, editura Pandora, 2011)

Am scris pe Facebook, săptămâna trecută, într-o notă umoristică, despre un om al străzii, care beat şi mirosind puternic a urină, spunea orişicui intra în magazinul în faţa căruia stătea că vrea o eugenie. I-am răspuns că-i iau eu una, dar în magazin un domn m-a apostrofat că cei ca mine îi ţin pe cei ca el pe străzi. I-am zis că din empatie îi cumpăr eugenia: şi mie, la pileală, îmi este poftă de dulce. În ciuda replicii care pe mulţi i-a amuzat, situaţiile de genul acesta mă interesează şi, dacă am dat acest răspuns, am făcut-o pentru că era cea mai lipsită de tensiune modalitate de a nu intra într-o polemică despre felul în care îi desconsiderăm pe cei din jur pentru că nu-s ca noi. De la cei care ascultă o altă muzică decât noi până la oameni ai străzii beţi, de exemplu, majoritatea pare mereu deranjată de diferenţe deşi, aceeaşi majoritate, declamă libertatea de opinie şi de diversitate.

În realitate sunt puţin aceia care pot trăi, cu adevărat, într-un mediu divers. Cum spune, glumind, o prietenă de-a mea: I am not judging, I am just saying. Dar toată lumea are de spus ceva privind modul de-a trăi şi de-a face lucrurile al altcuiva. Revin la Facebook, la care mă rezum ca la o societate în care am acces la mulţi şi diverşi oameni (aproape 1000), şi constat că majoritatea, în ciuda educaţiei, poziţiei profesionale înalte, libertăţii de mişcare ş.a.m.d. este, adesea, deranjată de cele mai minore lucruri. Nu am să intru într-o discuţie despre tentaţia de-a vorbi mai degrabă despre ce nu ne place decât despre ce ne place, însă am vrut să indic faptul că, în realitate, persoanele despre care agreăm că ar fi mai răsărite din motivele enumerate mai sus (şi altele) sunt, de fapt, cu mult mai puţin.

Există o serie de indicii care ne pot spune lucruri importante despre cineva: felul în care îi semnalează unui ospătar, de exemplu, nota de plată, felul în care vorbeşte despre o mamă cu mulţi copii care cerşeşte pe stradă, felul în care, alegând să semnaleze verbal un om al străzii, i se adresează sau dacă nu i se adresează direct, vorbeşte cu altcineva despre persoana respectivă (“ce ratat! ce putoare! voi îi ţineţi pe străzi” etc.)

Dacă aş fi ales să plec de lângă oameni care au reacţionat ca-n exemplele de mai sus, aş fi plecat de lângă mulţi. Dacă aş alege să atrag de fiecare dată atenţia asupra gândirii mici pe care mulţi au o vizavi de oameni ca cei ai străzii sau cei care, de exemplu, ascultă muzica tare (“muzică proastă”, cum e catalogată, că dacă ar fi “bună” faptul că-i tare n-ar mai fi o problemă), probabil că intelocutorii mei s-ar împuţina semnificativ. Ceea ce mă interesează, mai degrabă, este cum aş putea să semnalez o gândire eronată celui care-o emite. Nu ştiu, aşa că aleg să n-o fac…deocamdată.

Astfel, când vedem un om al străzii care cere bani, de mâncare sau altceva, din punctul meu de vedere, soluţiile sunt: îi dai şi treci mai departe, nu-i dai şi treci mai departe, dar NU îi spui răutăţi, gândeşti răutăţi, începi şi-i ţii pledoarii despre cât de ratat e şi să pună osul la treabă etc.

Liberalii, dacă într-adevăr sunt astfel, să ştie că şi să fi beat, sărac, înfometat, prost sunt tot aspecte ale libertăţii de-a exista şi existenţa lor este la fel de adecvată ca cea a oamenilor deştepţi, bogaţi, culţi etc. Care neînţelegându-le funcţia celor dintâi le întrupează pe cele din urmă degeaba.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: