După zilele care au urmat incidentului de la Colectiv, când lucrurile s-au mai așezat, cât de cât, nu am scris niciun text despre cum au decurs lucrurile la Centrul de Transfuzie București, alături de voluntarii minunați de acolo și nici despre felul în care oamenii de pretutindeni s-au mobilizat să ajute.
Așa că am răspuns cu plăcere întrebărilor adresa de Diana Robu de la ziare.com despre ce înseamnă să faci voluntariat și despre gesturile de bunătate pe care oamenii le-au făcut în acele zile cu prețul propriului timp liber și, adesea, ignorând chiar serviciul ori familia pentru a se dedica unor necunoscuți pe care i-au simțit ca parte dintre ai lor.
Datorita Facebook, informatia a circulat foarte repede si oamenii s-au mobilizat. Indraznesc sa spun ca felul in care oamenii au reactionat pe Facebook a fost, in saptamana imediat urmatoare incidentului, un exemplu de buna practica pentru autoritati. Ceea ce autoritatile nu aveau pregatit ca plan de interventie in astfel de situatii, din punctul de vedere al managementului si organizarii oamenilor, utilizatorii de Facebook au facut in doi timpi si trei miscari, au functionat organic si s-au completat unii pe altii”, ne-a declarat Andreea Vasile.
Numarul oamenilor care s-au implicat este foarte mare si, evident, nu ii cunosc pe toti, insa banuiala mea este ca sunt cateva mii bune. De la donatorii de sange din toata tara si pana la cei care au batut holurile spitalelor cu alimente si bauturi in fiecare zi pentru familiile victimelor si medici, incidentul de la Colectiv a aratat in mod clar ca oamenii sunt gata sa sprijine la nevoie, sa se poarta ca si cand, in mod direct, unul de-al lor, ruda ori prieten, a patit ceva. E puterea empatiei!
Citeste AICI interviul integral.