Amintiri de pe gheață

by Andreea Vasile

Lucia Iacob este o fostă jucătoare de performanță de hochei pe gheață în echipa națională a României, care azi lucrează ca maseuză și-are propriul business, Urban Relax Therapy. În locul ăsta am aflat și eu povestea ei și-acum ți-o zic și ție că-i un exemplu mișto de pasiune și voință, dar și-un semnal de alarmă că pentru oricine vrea să facă sport de performanță în România, sacrificiul pare inevitabil și că, din cauza lui, sportivi care-ar putea avea cariere luminoase, renunță în cele din urmă să se mai bată cu morile de vânt și-și schimbă drumul.

IMG_20160304_134445

Lucia în echipa națională de hochei feminin pe gheață pe când avea 15 ani.

”Am început să practic hocheiul pe gheață în 1996, aveam 11 ani atunci. Totul a fost o … neînțelegere. La vremea aia făceam deja de doi ani atletism. Însă, cu o prietenă, după anternamente, mergeam la patinoar să vedem cum se antrenează sportivii de la patinaj artistic. Ne plăcea foarte mult să facem asta! Într-o zi a venit la noi un domn care ne-a întrebat daca vrem și noi să facem patinaj. Și-am zis tare DA! Am venit săptămâna următoare, era o zi de miercuri, țin minte și acum, iar domnul respectiv ne-a dat o chestie numită crosă. Atunci ne-am dat seama că nu era vorba de patinaj artistic, așa cum crezusem. Mi-a stârnit totuși curiozitatea și-am vrut să văd ce se întâmplă așa că am rămas să văd cu ce se mănâncă hocheiul. Vreo 9 ani de zile”, râde Lucia, azi în vârstă de 30 de ani.

IMG_20160304_134844.jpg

Lucia la 13 ani, în 1998.

A jucat pentru clubul Triumf București sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Tăbăcaru. ”Mi-a plăcut la nebunie, parcă eram într-o altă lumea, simțeam că sunt puternică, că parcă zbor. Hocheiul pe gheață e unul dintre cele mai pasionante sporturi de echipă și, în mod sigur, cel mai rapid”, explică Lucia. Timp de 2 ani, în paralel, a făcut și asta, și atletism. La cel din urmă a renunțat până la urmă. Lotul de fete la hocheiul pe gheață număra 22 de sportive. Erau mereu împreună. ”Din păcate hocheiul pe gheață masculin este cu mult mai popular față de cel feminin. În plus, băieții îl practică mai ales la Miercurea Ciuc, în București nu prea ai unde, patinoarul national e-n paragină, nu se mai investește, deci nici nu prea ai unde să te antrenezi”, spune Lucia.

IMG_20160304_135600.jpg

27 noiembrie 2002, Campionat Național la Miercurea Ciuc.

De aceea, la 19 ani, când a trebuit să aleagă între facultate/job și hochei s-a dus spre prima variantă. Voia să trăiască, nu să supraviețuiască! Chiar dacă împreună cu echipa a fost campioană națională ani la rând și-a reprezentat România la Campionatele Mondiale, Lucia știe azi c-a luat decizia corectă pentru ea. ”Sportul de performanță m-a învățat să am încredere în mine, autocontrol și independență. Sportul a fost o școală bună care pe mine, în perioada copilăriei, m-a ajutat să îmi întăresc voința, rezistența și concentrarea și să îmi controlez stresul și suferința”, explică Lucia.

Pe Lucia o găsești la Urban Relax Therapy, pe str. Bărăției 46, în spatele magazinului Cocor, într-un salon mic și chic care-i aparține. Pentru programări sun-o la 0773 300 990, doar dacă ești femeie.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: