Căpşuni şi stres

by Andreea Vasile

Sunt frumoase. Dar când ştim că-s şi aromate?

A fost un sezon prost pentru căpşuni! Au fost multe, dar n-au fost gustoase, ca-n alţi ani. Ceva a făcut ca aroma lor să lipsească. Apa în exces.

*

Apa e sursa vieţii. Noi o bem, animalele o beau, plantele o beau şi ele. Însă căpşunilor nu le place apa pentru că asta le face să-şi piardă aroma. Bine, şi-atunci care este mediul optim în care ele se dezvoltă?

*

Mediul uscat şi … stresul fac din căpşuni fructe gustoase şi parfumate. Ştiu, nu v-aţi fi gândit că stresul face bine cuiva, dar iată că se poate! Când n-au apă suficientă, căpşunile se forţează să dea ce au mai bun din ele, aroma. Imaginaţi-vă că-s nişte oameni care vor să demonstreze că pot, însă nu ştiu cum s-o facă: prea mult bine nu-i determină să-şi atingă potenţialul care, împins de condiţiile vitrege, s-ar putea să iasă la suprafaţă.

*

Cunosc oameni care dau randament maxim în condiţii de stres. Nu-s unul dintre ei, pe mine stresul mă oboseşte şi inhibă. Nu mă motivează nici să fiu mai performantă, nici să vreau să dovedesc că pot mai mult. Mă face, pur şi simplu, să vreau să-mi fac bagajul şi să plec.

*

Mi-ar plăcea să fiu, câteodată, precum căpşunile. Să am cel mai bun gust şi cea mai parfumată aromă atunci când condiţiile sunt cele mai nasoale. Pe loc, asta nu se întâmplă. În timp, situaţiile stresante şi-au arătat, cumva, şi roadele cele bune: când înţelegi mai bine, devii mai frumos.

Poate că d-aia şi căpşunile astea sunt aşa arătoase: ştiu că momentele grele, corect înţelese, scot din ele lumina.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: