Cel mai mare protest din București de după 1989 în imagini

by Andreea Vasile

Cel mai mare protest de după 1989 a avut loc aseară în București (și în alte orașe din țară și din lume). Și eu am participat la el. Am fost unul dintre cei peste 80.000 de protestatari din toată țara și unul dintre cei peste 50.000 de protestatari din București (”INS să ne numere”, s-a strigat când mulțimea a trecut prin fața Institutului Național de Statistică).

Lumea a ieșit în stradă în număr atât de mare împotriva ordonanței de urgență care prevede grațierea, amnistia și modificarea Codului Penal pe care PSD a vrut să o dea, în secret, fără consultare publică, la mijlocul lunii ianuarie.

Parchetul General, DNA și CSM sunt printre instituțiile care au susținut că promulgarea unei astfel de ordonanțe nu se poate face pe ascuns, fără dezbatere.

Ce se încearcă de fapt prin această ordonanță? Ea dezincriminează conflictul de interese și grațiază uciderea din culpă și evaziunea fiscală; abuzul în serviciu e sancționat numai la plângere prealabilă și la însușiri/furturi/hoții de peste 200 mii de lei din bani necuveniți; se grațiază cu jumătate pedepsele aplicate celor care au împlinit 60 de ani, femeilor gravide și celor care au în întreținere minori cu vârsta de până la 5 ani, indiferent de infracțiunea pentru care au fost condamnați.

Pe scurt, ordonanța îi va salva, în cazul în care va fi promulgată, și pe aceia care sunt deja politicieni corupți cu averi din bani publici sau bani care nu li se cuvin (și unii deja în închisoare). Sunt ordonanțe date de ei, pentru ei.

dedi-grigoriu-7

România TV a spus săptămâna trecută prin vocea unui reporter că adulții care protestează primesc de la Soros 100 de lei, copiii 50 lei, iar cățeii 30 de lei. Declarația s-a transformat imediat într-un prilej de glume și ironii.

Foto: Dedi Grigoriu

catalina-gherghel-89

Cel mai mare protest din București de după 1989 a fost sprijinit și de copii. La finalul său, Jandrameria a declarat că a fost un protest pașnic, fără incidente și că nu s-a dat nicio amendă.

Foto: Cătălina Gherghel

mihai-gheorghe

Săptămâna trecută, un reporter al România TV a declarat că participanții la proteste primesc 30 de lei dacă vin cu cățelul. La protestul de ieri, mulți oameni au venit cu cățeii lor, care au purtat pancarte cu mesaje sau bani în hamuri.

Foto: Mihai Gheorghe

catalin-olaru

Protestul de aseară a scos din case peste 50.000 de oameni în București, la o temperatură de -2 grade, într-o plimbare de peste 8 kilometri care a durat aproximativ 3 ore și jumătate (atât am mers eu).

Foto: Cătălin Olaru

sergiu-nicolae-brega-5

Protestatari pe Bulevardul Magheru, la Piața Romană, se îndreaptă către Guvernul României, pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Ca să vă faceți o imagine de ansamblu asupra numărului mare de oameni, mulțimea care ajunsese deja la Guvern se întindea până la Piața Universității.

Foto: Sergiu Nicolae Brega

sorana-borhina-pisica

După ce săptămâna trecută un reporter al România TV a spus că protestatarii care aduc cățeii în piață primesc 30 de lei, la protestul de ieri oamenii au venit și cu pisici. ”Nu 30 de lei, dar chiar nimic?”, au strigat în glumă oamenii, nemulțumiți că pisicile protestatare nu sunt luate în seamă.

Foto: Sorana Borhină

paul-alexandru-8

Protestul a reunit oameni de toate vârstele: de la copii în brațele părinților și până la bunici. Cu toții au fost peste 50.000 în București și 80.000 în toată țara. Până și la Alexandria, în județul Telorman, de unde vine Liviu Dragnea, un fel de semizeu al zonei, au ieșit în stradă 50 de oameni.

Foto: Paul Alexandru

mihai-gheorghe-10

Părinții și copiii au mers cot la cot în cel mai mare protest din București de după 1989.

Foto: Mihai Gheorghe

andrei-ionita-6

Protestatarii trec pe Calea Victoriei, prin fața Muzeului Național de Istorie. Mulți s-au pozat cu statuia împăratului Traian, a sculptorului Vasile Gorduz. Statuia a fost mereu prilej pentru glume de la amplasarea ei și până azi.

Foto: Andrei Ioniță

andreea-retinschi-4Cel mai mare protest din București de după 1989 s-a încheiat în Piața Victoriei, la Guvern, în jurul orei 22.00.

Foto: Andreea Retinschi

În ciuda protestelor de stradă împotriva OUG-ului privind grațierea și amnistia, PSD refuză să retragă proiectul Ordonanței. Ministerul Justiției va organiza azi o dezbatere publică pe tema proiectului legislativ și a modificării Codului penal.

Fotografia care deschide acest text îi aparține lui Cătălin Georgescu.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: