Cherhanaua lui Matei

by Andreea Vasile

La aproximativ 5 kilometri de staţiunea Eforie Nord, acolo unde oamenii, precum sardinele în conserve, împart, la milimetru, plaja, este un golf cu apă limpede de-i vezi fundul. În timpul săptămânii nu sunt mai mult de 10 oameni care stau la soare, iar în weekend numărul nu depăşeşte 30. Acolo, înconjurată de mare, peşte şi linişte este cherhanaua lui Matei.

Matei se trezeşte în fiecare zi la ora 3 dimineaţa. La 4 e deja pe mare să adune peşte. Cu năvoade grele, care-n timpul zilei stau întinse la soare ca nişte Cosânzene despletite, încearcă să prindă puţinul peşte pe care Marea Neagră îl mai are. Supă de peşte, stavrizi şi scoici sunt cele trei feluri pe care le serveşte, zilnic, la cherhana. Mama lui este bucătăreasă şi specialistă în scoici. Luni, când a fost ziua ei de naştere, Marei i-a dat liber aşa că cei care au venit să mănânce la cherhana au trebuit să zică pas priceperii mamei. În bar, ajutorul vine de la iubita lui, o brunetă cu ten măsliniu şi mai tot timpul posacă. Toţi cei care lucrează la cherhana o fac pro bono. Asta, şi captura prinsă şi vândută de Matei la restaurantele din Eforie Nord, îl ajută să strângă banii cu care speră să termine, în curând, pescăria. A început să o construiască de doi ani de zile, însă plata vine greu, materialele de construcţie sunt scumpe, aşa că treaba merge anevoios.

Cherhanaua lui Matei de lângă portul Agigea

*

Anul ăsta au început să vină oameni în zonă. Până anul trecut clienţii fideli ai lui Matei erau scafandrii grăniceri din portul Agigea. Vin şi acum, mai ales la sfârşit de săptămână, când ocupă mesele cu orele: vorbesc, mănâncă, beau bere. Cu toate că nu prea a avut succes până recent, cherhanaua există de 6 ani de zile. Are 6 mese la care pot sta câte 6 persoane, locuri la bar şi încă 6 locuri pe scaune înalte dacă vrei să bei o cafea sau un suc cu vedere la mare. Are şi şezlonguri de plastic pe care le închiriază cu 5 lei pe zi, dar nimeni nu-i plăteşte niciodată pentru ele. Matei nu face caz din asta. Are 28 de ani, e plin de energie şi bucuros când are oaspeţi. Când locul e plin, îl vezi de colo-colo: la bar, la mese sau în oraş, după marfă, când lipseşte câte ceva.

Vedere din cherhana spre mare

*

Matei s-a născut în familie de pescari. Merge pe mare cu tatăl lui de la 5 ani aşa că apele îi sunt prietene. În spatele cherhanalei este locul în care, împreună cu pescari cu feţele stafidite de soare, descarcă peştele şi-l alege: care rămâne la el, care se duce la restaurante. Pescarii care-l ajută sunt şi tineri, şi bătrâni. Sunt în şort, maieu şi şlapi şi-i vezi toată ziua meşterind: ba cos năvoadele, ba bibilesc la bărci. Viaţa la malul mării pare scoasă în afară timpului.

Bărci în aşteptare: o nouă întâlnire cu valurile mării nu este departe

Cherhanaua aparţine unchiului lui Matei. În fiecare zi, aici se depozitează şi sortează peştele prins cu noaptea în cap. În poză, pescarii cos năvoadele.

Şinele astea făceau odată legătura între cherhana şi apă. Pe ele circula o platformă pe care era pus peştele prins şi dus în locul de sortare.

La capătul şinelor, bărcile obişnuiau să ancoreze şi să-şi descarce captura. Mărturie pentru ce-a fost odată e acum rugina.

*

Matei nu ştie când îşi va vedea visul cu ochii. Pescăria, care-i va purta numele, e ridicată, are geamuri şi acoperiş şi acum e în curs de electrificare. Pentru noroc, plăcuţa cu titulatura e deja agăţată. În fiecare zi, Matei munceşte cu aceeaşi dedicare: se trezeşte în miezul nopţii, pleacă pe mare, prinde peşte, îl sortează, îl dă mai departe. E gazdă bună, depotrivă pentru cunoscuţi şi necunoscuţi. Binele pe care îl face i se va întoarce: în ziua în care pescăria lui va avea primii clienţi, va şti că toată munca şi toate răsăriturile de soare prinse pe mare au meritat.

Matei, faţă în faţă, cu marea. În puţinele pauze pe care le are, se duce să înoate.

Pescăria lui Matei, în construcţie

Scoicile făcute de mama lui Matei. O porţie costă 15 lei. Aceeaşi porţie, la hotelul Europa a lui George Copos, e 32 de lei.

Vedere în bar

Precum soarele, şi vremurile de altă dată apun. Însă mereu rămâne câte o mărturie în urmă.

 

10 comments

You may also like

10 comments

gigi muschi expert in sezon estival, plaja si fenomene adiacente August 9, 2012 - 12:38 am

frumos, da si matei vrea clientii lu copos.
pe de alta parte sunt sigur ca nu foloseste prea tare casa de marcat
saracu matei!!

Reply
Marin Alex September 8, 2012 - 7:39 pm

Bravo Matei, ai cea mai tare pescarie de pe malul marii ! Merita sa veniti aici.. ce au uitat sa spuna in articol este ca Matei organizeaza cele mai tari petreceri!!!!
Bravooo!

Reply
Raluca November 4, 2012 - 9:04 pm

cele mai tari petreceri… mi-e dor de primul an de Sarda Summer Club. Ma bucur ca au rezistat atit timp si promit sa vin cind deschide restaurantul. Succes Maty

Reply
BioLOG November 4, 2012 - 10:22 pm

vis… de 6 ani vin la Sarda cu aceeasi mare placere, abia astept sa pasesc in restaurant. Succes Maty

Reply
catalin May 23, 2013 - 11:26 am

bravo Matei ! am fost deja de 7-8 ori la tine in aceasta primavara. este super !
iti doresc sa dublezi terasa si viitoarea plaja.

Reply
Ioan Sofonea-Fleps July 11, 2013 - 7:18 am

o sa incerc si eu in august sa vedem cit de proaspete si gustoase sint preparatele din peste si vinul alb!

Reply
otilia July 13, 2013 - 5:49 am

am fost cu o zi in urma aici pentru prima oara. de cum pasesti pe terasa se simte mirosul marii amestecat cu aroma usturoiului , nelipsit la noi la romani cand e vorba de peste si fructe de mare ,incat instantaneu “iti lasa gura apa” preparatele sunt foarte bune, se simte aroma pestelui proaspat prins in zori, iar scoicile in sos de vin sunt un deliciu. peisajul este de vis ! bineinteles ca mai este de munca la amenajarea curtii si a micii “parcari” din curte, dar sunt convinsa ca, incet, incet ,toate se vor aranja.bravo matei !!! bravo oamenilor gospodari! s-o tineti tot asa ! cu siguranta in vara asta voi mai reveni de cateva ori !

Reply
Gill July 15, 2013 - 10:29 pm

Salutare, frumoasa descriere, cu prima ocazie o sa dau pe la Matei, sunt convins ca e asa cum imi imaginez, cat despre bon fiscal si fiscalizare lasa-i pe altii sa se ocupe, atat timp cat banii obtinuti sunt cedati hotilor si mafiotilor eu sunt de parere ca trebuie sa fie cat mai putini. Deci revin, votez pentru nefiscalizare ! Sunt sigur ca Matei sau altii ca el stiu mai bine ce sa faca cu banii decat un guvern plin de corupti si infractori !

Reply
Matei July 23, 2013 - 6:03 pm

Sarutmana doamna, Matei ma numesc, si tin neaparat sa va multumesc pentru vorbele fumoase scrise aici, pe blog la dumneavoastra. Pentru mine a fost prima promovare pe internet. Sa stiti ca am deschis restaurantul, am mari emotii in continuare, pentru ca vreau sa fie totul perfect, si va rog frumos daca mai veniti pe la mine, sa ma faceti atent, pentru ca as dori sa va cunosc.

Reply
Andreea July 23, 2013 - 6:11 pm

ahahaha, ce misto, ce ma bucur, cu siguranta daca ajung, te caut, multumesc ca ai scris! succes cu restaurantul 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: