Copiii cu smartphone, acești “tembeli” ai zilelor noastre

by Andreea Vasile

Copiii-si-smartphone-urile

Într-o lume digitalizată, o parte a presei încă crede că un copil care stă 24/7 pe smartphone e subiect. Și senzațional pe deasupra. Foto de aici.

Prima zi de școală, la fel ca examenul de bacalaureat, cuprinde, printre alte teme clasice ca slaba calitate a educației, profii corupți pentru că-s prost plătiți sau proști pentru că cei cu har și minte ori se reprofilează, ori pleacă prin alte țări și pe elevi și vestimentația lor excentrică împreună cu apetitul exagerat pentru gadget-uri de care, domnule, nu se mai pot dezlipi, zău.

Cu toate că mă tentează să fac mișto și de treaba cu vestimentația, ca și când un copil de liceu, că ăștia sunt mai mereu în centrul atenției, ar trebui să vină la școală în haine ponosite, cu coșurile pe față gârlă și eventual tuns cu ciobul, nu am să pun tema asta în discuție azi, ci am să vorbesc numai despre ”teroarea” smartphone-ului, acest dispozitiv drăcesc care ia mințile copiilor de pretutindeni.

Din când în când apar prin presă texte care fac caterincă de copiii cu smartphone. Ei sunt înfățișați drept niște obsedați care stau cu mufa-n ecran toată ziua, bună ziua și-s, în principal, vai de curul lor pentru că, ăsta e argumentul aparent logic al celui care scrie, nu mai știu domnule altceva decât lume virtuală și prietenii online și ce PM i-a mai dat X lui Y și tot așa. În prima zi de școală, situația ia amploare și tânărul proaspăt întors la școală e țintuit de obiectivul camerei foto sau de luat vederi care-l arată cu telefonul în mână, (prea) preocupat de ce se întâmplă pe ecranul telefonului decât în jurul lui.

Copiii și tinerii se dau pe smartphone pentru că acolo e o lumea întreagă. Acolo e și educație, și divertisment în egală măsură. Numai cineva care nu înțelege că pe Internet e încă o lume care o completează pe cea fizică mai spune în 2013 că telefonul mobil e un bau-bau care îi spală pe copii pe creier. Numai cei pentru care înțelegerea digitalizării s-a oprit la banalul SMS mai contestă și vorbesc în termeni prăpăstioși de ”necazul” pe care lumea virtuală îl aduce-n casa și-n odraslele lor.

Studii de anul acesta arată că cei mai mulți adolescenți se dau pe net atunci când folosesc telefonul mobil (conform Teens and Technology 2013).

About three in four (74%) teens ages 12 – 17 say they access the internet on cell phones, tablets, and other mobile devices at least occasionally. 

*

Singurii care au înțeles asta la nivel de business, deci practic, sunt oamenii din echipa Indygen, cu care am lucrat pentru lansarea produsului pe piața din România. Este primul brand românesc care a luat în considerare că tinerii cu smartphone sunt interesați de net și de oportunitățile care vin de acolo, mai înainte de orice. De aceea, oferta lor de telefonie mobilă pune accent pe treaba asta.

indygen

Echipa Indygen e formată din tineri a căror medie de vârstă e de 30 de ani. Poate că înainte de a face materiale inepte despre tineri ”posedați” de smartphone, ziariștii ar putea să le dea un telefon celor care vorbesc în cunoștință de cauză despre o situație care nici măcar fenomen nu mai e, ci stil de viață.

*

Poate până la 15 septembrie 2014 scăpăm de ”tema” asta și, în prima zi de școală, vorbim totuși de calitatea educației din România înainte să facem mișto crunt de ceea ce produce ea.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: