Geta, fetița munților

by Andreea Vasile

Este 5 februarie 2016 și, a doua zi, Geta Dor Popescu, în vârstă de 12 ani și 8 luni, va urca pe vârful Aconcagua și astfel va deveni cea mai tânără alpinistă care ajunge pe acest vârf. Va fi, pe scurt, recordman mondial. Deocamdată însă Geta are alte preocupări: plânge și nu știe de ce plânge. Tatăl, Ovidiu, se-nvârte pe lângă ea și, așa cum făcea odată Socrate cu cei de la care încerca să afle răspunsurile necesare pentru găsirea adevărului, îi pune fiicei lui întrebări meșteșugite ca să identifice ce simte aceasta. E frică? E panică? E entuziasm? Ce are Geta?

”Râdeam și-apoi, în momentul următor, plângeam. Mă bucuram că urma să fac vârful, nu-mi puneam problema că nu îl voi face, dar mă gândeam că va fi vânt, că va fi greu. Până la urmă mi-am dat seama, a doua zi, că am plâns degeaba, a fost totul foarte bine”, povestește Geta. ”Știi ce e frica?”, o întreabă Ovidiu Popescu. ”Frica e când, de exemplu, urci o scară fără balustradă și te gândești că o să cazi. Ție nu ți-a fost frică, ai avut doar emoții înainte de ceea ce urma să faci”, spune el.

Pe 6 februarie, într-o sâmbătă, Geta a urcat la 6960 de metri altitudine pe cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt vârf din emisfera sudică și cel mai înalt vârf din America de Sud. ”Când văd că se apropie vârful, o iau la fugă, înaintea tuturor”, explică Geta. ”Așa face tot timpul”, aprobă tatăl. ”Stau în spate cu ceilalți, râdem, povestim, dar când văd că mai e puțin, nu mai rezist”, râde Geta. ”Încă de când era mai mică a avut spiritul ăsta de competiție. Vrea să scrie 01 pe diploma ei de la final. Mereu îmi zice: îmi treci 01 pe diplomă, da?”, spune tatăl. Din echipa de 11 alpiniști care au plecat spre vârful Aconcagua, numai patru au ajuns sus. Geta a fost printre ei. A alergat și de data asta spre vârf, înaintea tuturor.

geta pe aconcagua

Geta pe Aconcagua

Prima dată când Geta a urcat pe munte a fost la 3 ani, de ziua ei, pe Postăvaru. ”Țin minte că nu mai puteam și am văzut un câine și tata a zis – uite, el mai poate – și m-am pus în patru labe ca el și am mai mers puțin așa, însă apoi tata m-a luat în brațe”, râde Geta. Când o întrebi ce-i place la munte, răspunde simplu: ”Totul!„ Viața ei se împarte între școală și antrenamentele de escaladă în timpul săptămânii și vârfuri din munții României în weekend, pe care îi face în cadrul ascensiunilor de vară și de iarnă. ”Am urcat deja pe cele mai înalte vârfuri de la noi: Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraș, Retezat, Rodna, Ceahlău și Metaliferi”, înșiră Geta, ca la carte, locurile prin care a trecut și care fac parte din Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților, antrenamente coordonate de Federația Română de Alpinism și Escaladă.

Pentru Geta, să urce pe munți e pasiune, dar și performanță. Este un atlet și trăiește ca atare: se antrenează, mănâncă ce trebuie și are parte de evaluări medicale la fiecare șase luni. Totul este monitorizat pentru că altfel n-ar reuși să facă ceea ce face și, mai ales, să obțină rezultatele astea. ”Fără condiție fizică, nu se poate”, spune Ovidiu Popescu. ”Sunt oameni care nu fac niciun fel de documentare înainte să urce un munte și când ajung în tabăra de bază și văd despre ce este vorba, își dau seama că e prea mult pentru ei și prea greu. Dacă n-ai experiență, nu înțelegi ce înseamnă să cari un rucsac de 15-20 de kilograme cu cort, cu mâncare, cu haine și să mai te și aclimatizezi la înălțimi unde ai 60% din oxigenul pe care-l găsești în oraș. Ca să te aclimatizezi trebuie să mai fi mers în munți înalți, să fi făcut asta după un program personalizat pentru că, apoi, organismal are memorie și corpul se adaptează și vei reuși. Dar dacă vrei să urci din prima pe Aconcagua că e mișto, n-ai nicio șansă”, explică el.

geta si ovidiu

Geta și Ovidiu Popescu, tatăl.

Însă Geta nu e singura tânără care urcă munți înalți. Are prieteni, chiar mai mici decât ea, cu care se-ntâlnește în turele din țară, oameni de 7, 9, 11 sau 14 ani. ”Față de perioada în care a început Coco să urce (n.red. sora Getei), când erau numai adulți care făceau asta, acum numărul copiilor pasionați de munte este în creștere”, spune Ovidiu. Cu toate astea, la școală, colegii nu înțeleg prea bine ce face Geta. Ba chiar, câteodată, se simt deranjați de performanțele ei. ”Dacă profesoara mă întreabă ce-am făcut vacanța asta și zic că am ajuns pe Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara Asiei, ceilalți spun că nu e mare chestie, că pot să facă și ei asta dacă vor”, povestește Geta. ”Sunt geloși sau nu le pasă”, adaugă ea și ridică din umeri. Când o întrebi cum i se pare că are recorduri mondiale, se gândește un pic și spune: ”Mă bucur și mă simt specială.”

Până acum, Geta Dor Popescu a obținut cinci recorduri mondiale de vârstă în alpinismul de altitudine când a urcat pe Ararat, Damavand, Sabalan, Ojos del Salado și recentul Aconcagua, adică vârfuri care fac parte din Circuitele 7 Volcanoes și 7 Summits. Dacă va avea fondurile necesare la dispoziție, Geta și Ovidiu mai au în plan pentru anul ăsta Pico de Orizaba, Giluwe, McKinley și Carstensz.

În iunie 2017, Geta are planificată, și speră să-i și reușească, ascensiunea pe Everest, cel mai înalt vârf din lume.

Va avea numai 14 ani!

 

 

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: