În căutarea fericirii

by Andreea Vasile

Unele povești par prea bune ca să fie adevărate. Și, cu toate astea, cele mai multe astfel de povești au loc fără ca noi să știm vreodată de ele. În ultimul timp am început să citesc biografii și autobiografii. Și ca orice viață despre care merită să citești, cele ale oamenilor care au și scris despre ele au un moment critic, pe care l-au depășit, și care i-a ajutat să crească. Așa cum ni se întâmplă și multora dintre noi, momentele critice, mai departe de a fi neplăcute, ne oferă, de fapt, o oportunitate: aceea de a deveni mai siguri pe noi și pe ceea ce putem să facem.

O astfel de poveste este și ”În căutarea fericirii” (The pursuit of happyness), un film din 2006, cu Will Smith și fiul său, Jaden Smith, în rolurile principale. Este unul dintre filmele mele preferate pe care l-am revăzut aseară. Filmul este ecranizare după povestea adevărată a lui Chris Gardner, azi un om de afaceri prosper, care în anii 1980 a fost, preț de aproape un an de zile, un om fără casă, nevoit să aibă grijă de unul singur de fiul său care era la grădiniță și împreună să doarmă pe unde apucă. Dar curajul lui și încrederea că are puterea să depășească momentele grele au făcut ca, în cele din urmă, lucrurile să se aranjeze cu bine.

pur2

Chris Gardner, interpretat de Will Smith, și Christopher Gardner Jr., interpretat de Jade Smith.

Dacă ai un vis, trebuie să-l protejezi. Oamenii care nu pot să facă ceva ei înșiși, îți vor spune și ție că nu poți. Dacă vrei ceva, te duci și obții acel ceva. Punct.

La începutul anilor 1980, după ce își cheltuie toate economiile pe niște dispozitive medicale prezentate ca revoluționare și pe care apoi încearcă să le vândă medicilor din spitale și cabinete private, Chris Garder își să seama că afacerea pe care o credea câștigătoare e de fapt un fiasco. După ce studiază ani de zile ca să devină medic, renunță brusc la viitorul ăsta și decide să devină om de vânzări. O schimbare de carieră în care își face debutul cu stângul și care aduce cu ea o relație tensionată cu mama fiului său, facturi pe care întârzie să le plătească și posibilitatea de-a fi dați afară din casă pentru neplata chiriei, lucru care, în cele din urmă, se întâmplă.

În timp ce Chris își păstrează calmul și optimismul, soția lui nu vede nicio ieșire din situația asta și, după ce dă vina pe Chris în nenumărate rânduri, decide în cele din urmă să-l părăsească. Mi s-a părut interesantă replica pe care el i-a dat-o înainte ca ea să plece: ”Ești slabă.” N-a fost dezamăgit de alegerea ei fiindcă îl părăsește pe ea și pe copil (băiatul a rămas în cele din urmă la el) sau, poate, fiindcă nu-l mai iubește ori pentru că timp de luni întregi i-a vorbit urât și l-a tratat cu răceală (lucruri pe care el le-a înțeles și pe care le-a luat ca atare), ci de faptul că, până la urmă, ea n-a avut tăria să reziste unei situații foarte grele și, mai mult de-atât, s-a îndoit de faptul că el va reuși s-o scoată la capăt.

pur1

O baie dintr-o stație de metrou: unul dintre locurile în care cei doi au trăit în anul care le-a schimbat viața.

Când Chris prinde oportunitatea unui internship ca broker la firma Dean Witter, unde trebuie să lucreze pe gratis timp de 6 luni cu alți 20 de oameni care se bat pentru un singur post, profită de moment cu vârf și îndesat. Deși n-are unde locui și trăiește prin moteluri, stații de metrou și centre pentru oamenii străzii împreună cu fiul său, Chris crede în șansa lui și în fiecare zi merge la muncă unde învață și-și face treaba fără ca vreunul dintre colegi să știe situația lui reală.

În final, Chris este cel care ia postul și de acolo viața lui se schimbă total, în bine. Determinarea lui, orele de muncă interminabile, siguranța de sine, răbdarea, perseverența, consecvența, toate astea sunt calități care-l ajută să obțină ce dorește. Sigur, e și mesajul tipic filmelor americane că, în țara asta, indiferent cine ești, poți reuși dacă vrei ceva cu adevărat și muncești din greu.

Scena din final în care Chris e anunțat că a primit job-ul.

Pentru noi, restul, povestea lui Chris Gardner este una care ne spune că poți să schimbi soarta în favoarea ta în orice moment dacă te ții de treabă, ai tărie de caracter și încredere. Că, de multe ori, un context nasol în care poate ajungem nu e o sentință finală, ci doar un moment care va trece. Că, până la urmă, norocul e important, dar mai important e ce face fiecare dintre noi, cum anume acționează ca să depășească situațiile dificile.

Azi Chris Gardener e multi milionar și are propria lui afacere, Christopher Gardner International Holdings. Pentru rolul din acest film, Will Smith a câștigat un Oscar și un Golden Globe pentru ”Cel mai bun actor într-un rol principal.”

1 comment

You may also like

1 comment

Serban August 23, 2017 - 3:41 am

Nu am citit postarea. Daca are legătură cu fotografia e suficient. Multumesc

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: