M60 este cea mai nouă cafenea din oraș și o poți găsi pe strada Mendeleev, la numărul 2
La începutul lunii decembrie, chiar înainte de începerea vacanței de iarnă, în centrul Bucureștiului s-a deschis cafeneaua M60. Ce a promis diferit acest loc? Un design neconvențional inspirat de țările nordice, cafea la cele mai înalte standarde de producție, mâncare proaspată și un alt meniu în fiecare zi și, mai ales, aer mereu curat. Asta pentru că la M60 nu se fumează, un pariu cel puțin riscant pentru o țară ca România, unde, în aproape fiecare local, poți să tai fumul de țigară cu cuțitul. Cu toate astea, încă de la deschidere, cafeneaua a fost mereu plină, iar azi, la nici măcar o lună de la inaugurare, este spațiul despre care toți cei care i-au călcat pragul au numai cuvinte de laudă.
M-am întâlnit cu David Maguet, designer al M60, și-am vorbit cu el despre ce a însemnat să gândească un astfel de loc, iar apoi să-l facă să devină realitate. Ca de fiecare dată, și povestea lui a început de la o … nevoie. “În anul 2007 m-am mutat pentru prima dată în România. Evident, primul lucru pe care l-am făcut a fost să caut un loc care să-mi aduca aminte de casă, de Franța, un loc simplu, cu mâncare bună, cu muzică plăcută, care să nu fie de la radio sau de la televizor. Dar nu a fost ușor să găsesc un asemenea loc. Așa s-a născut ideea că mi-ar plăcea să fac un loc unde totul să fie cum îmi imaginez eu”, spune David. După ce a petrecut patru ani în România, francezul a plecat la Helsinki, în Finlanda, unde a locuit și a muncit 3 ani de zile și unde a avut ocazia să fie mai aproape de designul nordic. “Eu am studiat matematică și geometrie, iar designul scandinav e geometric și minimalist. Îmi place că e confortabil, dar are și acel factor WOW prin care o banală bucată de lemn poate fi transformată într-un obiect de design extraordinar. Asta mi-am dorit să fac și la M60, să recreez atmosfera din localurile din Helsinki, un spațiu în care să te simți ca acasă”, explică David, care spune că dintre toate țările în care a locuit și a lucrat, 5 la număr, România este preferata lui pentru că aici e mereu loc pentru ceva nou, e mereu nevoie de ceva nou, poți să inovezi, să creezi, oamenii sunt deschiși la minte și entuziaști.
Designul cu influențe nordice a devenit realitate cu ajutorul producătorilor locali, însă există și piese de mobilier aduse din afară.
Ca să facă M60 să devină realitate, David Maguet a început să lucreze cu Răzvan Crișan, antreprenor cunoscut pentru organizația ORICUM și, în mod special, pentru proiectul ShortsUP, cel mai popular festival lunar de scurtmetraje din București. “În mintea mea”, spune David, “știam că nu vreau ca locul să fie în zona Lipscani pentru că acolo oferta e deja prea mare și oamenii care vin aici, la M60, nu mai sunt atrași de Centrul Vechi, mă refer la oamenii care sunt interesați de muzica bună, de mâncare bună, de cultură și pentru care, în esență, calitatea este cea mai importantă. Calitatea a rămas mereu principalul punct în proiect, de la mâncare și până la scaunul pe care stai, totul creează experiența. Nu e vorba numai despre cum arată un loc, ci despre ce stare îți creează acel loc, în totalitatea lui, cu tot ce are de oferit”. Cel mai greu pentru cei doi a fost să găsească locul potrivit, a durat aproape un an de zile până au găsit spațiul unde se află azi, pe strada Mendeleev. “Voiam un loc în centru, direct la stradă, cu geamuri mari, pentru că pentru mine e foarta importantă comunicarea dintre ce se întâmplă înăuntru și ce se întâmplă afară, trebuie ca cele două lumi să se întrepătrundă”, explică David.
David Maguet (în plan secund, costum negru) alături de barista de la M60. În pulover verde, cu spatele, Răzvan Crișan, antreprenor.
“Tot ce există la M60, mă refer la obiecte, este de inspirație scandinavă. Să le produc sau să le cumpăr din acele țări ar fi fost imposibil pentru că totul este foarte scump, așa că am ales să lucrăm și cu producători locali, și cu designeri români. Majoritatea scaunelor și toate mesele, de pildă, sunt făcute de studioul de design 13-14. Apoi o parte din scaune sunt de la Dizainăr, altele de la Intro, unele sunt din Marea Britanie și Franța, iar câteva de la mine de acasă. Corpurile de iluminat vin din Danemarca, la fel și o parte din veselă, iar o alta, de asemenea, din Franța”, povestește David, care spune că M60 n-a fost gândit ca un spațiu public, ci ca un loc în care cine vine vrea mai degrabă să se simtă ca acasă, nu ca într-un restaurant ori ca într-o cafenea.
Meniurile se găsesc la bar și sunt ”scrise” în bucăți de lemn.
Și distribuitorii sunt tot români. “Mâncarea e făcută de fetele de la Frog, pâinea vine de la Brot, vinul e de la Corcova, iar ciocolata și gemul sunt făcute pentru noi de Les Saveurs d’Yveline, un business al unui francez stabilit în România de 20 de ani. Cafeaua este însă punctul forte pentru că am vrut să oferim numai cafea de specialitate, cu o aromă care să surprindă oamenii, de aceea avem un blend special creat pentru noi de magazinul de cafea Guido și, tot acolo, staff-ul nostru a și învățat să prepare cafeaua astfel încât să fie cât mai aproape de perfecțiune. E greu să faci o cafea excelentă, îți ia timp, însă totul se învață”, povestește David.
De ce un loc pentru nefumători? Răspunsul nu are legătură numai cu calitatea aerului, ci și cu gustul băuturilor și mâncării care se servesc la M60. “În majoritatea localurilor, cafeaua este deja măcinată atunci când este preparată, dar aici cafeaua este râșnită direct în mașina de cafea, înainte de a fi preparată. Uite, de exemplu, dacă pui un pahar cu boabe de cafea în frigider, ele vor absorbi toate mirosurile de acolo. La fel se întâmplă și aici, dacă s-ar fuma la M60, boabele de cafea ar absorbi tot fumul de țigară, iar noi n-am mai putea servi cafea care să-și păstreze calitățile”, explică David. În plus, din acest an, cel puțin la nivel teoretic, ar trebui să se aplice și în România legea care interzice fumatul în spațiile publice.
Unul dintre cele mai râvnite locuri din cafenea este cel în care te simți cel mai mult ca acasă.
M60 este deschis de luni până duminică, între orele 10 A.M. și 1 A.M.
5 comments
hei Andreea. cred ca programul e intre 10 am si 1 am (ai scris pm).
Nu vreau sa sune a rautate..pentrru ca nu este, insa este o mica greseala la orar..este 10am -1 am….si ati scris 1 pm! Searra draguta!
multumesc, am corectat!
Am fost la cafenea duminica si am baut un capuccino foarte, foarte bun. Asta e partea buna la cafeneaua asta. In rest, desi nu se fumeaza inauntru, aerul a fost extrem de umed si a fost foarte cald. De asemenea masa nu era curatata iar bucata de lemn pe care ne-au fost aduse bauturile era murdara, lucru care m-a cam scarbit. Ar fi bine sa fie mai atenti la detaliile astea, pt a face ca lumea sa revina in cafenea, unde repet cafeaua este foarte buna.
Good food si extra-super-ultra bonus points ca nu se fumeaza! #locpentrugravida forever 😀