Ascensiunea cafelei de specialitate

by Andreea Vasile

guido 1

Guido este magazin de cafea și școală de preparare a cafelei, deopotrivă.

sursă foto: Facebook

Nu mai este suficient să știi să faci cafea, acum contează și CUM.

În anul 2013, Adrian Simion a plecat în Grecia la îndemnul unor prieteni, Floriana și Paul. Floriana este cea care a insistat să faca cu toții acest drum pentru că acolo se afla mentorul ei, cel care a antrenat-o pentru competițiile mondiale de preparare a cafelei și a băuturilor care conțin cafea. Cu doar un an mai devreme, la Masstricht, în Olanda, Floriana câștigase locul al 6-lea mondial la “Coffee in good spirits”, o competiție de preparate pe bază de cafea cu diferite alte ingrediente și băuturi alcoolice. Acum dorea să îi arate și lui Adrian în ce constă fascinația ei pentru cafea și astfel îl ducea într-unul din locurile importante pentru ea.

Prima cafea pe care Adrian a gustat-o când a ajuns în Grecia a fost Panama Emporium. “Am băut-o pe la ora 11.00 dimineața, iar apoi am plecat pe drumuri. Însa toată ziua am simțit acel gust în gură și m-am gândit la acea cafea”, spune cel care astăzi, împreună cu Floriana, dețin și conduc magazinul de cafea Guido. În același spațiu, ei oferă și cursuri de preparare a cafelei, dar vând și aparate alternative de preparare a ei. Dacă pentru Floriana lumea cafelei a fost dintotdeauna mediul în care s-a simțit ca acasă, pentru Adrian pasul a fost mai recent pentru că magazinul Guido a fost deschis în vara anului trecut. Până atunci, el a lucrat în consultanță pentru proiecte guvernamentale cu finanțare externă, fonduri structurale sau World Bank.

floriana vlaciu

Floriana Vlaicu este co-proprietar al magazinului Gudio. În anul 2012, ea a câștigat locul al 6-lea mondial la o competiție de preparate pe bază de cafea.

sursă foto: Facebook

Dar ce este o cafea de specialitate și cu ce este ea diferită de cafeaua pe care majoritatea dintre noi o bem acasă sau în oraș? În primul rând, cafeaua de specialitate pune accentul pe calitate. Asta înseamnă că de la solul în care cresc boabele de cafea, la cum e culeasă aceasta și până la modul de preparare al ei, fiecare element este important și dă măsura calității. “Fiecare cafea, asemenea vinului, are caracteristicile ei, una e fructată, alta e ierboasă. De exemplu, un prieten, după ce a băut un espresso, chiar mi-a spus că se simte ca și când ar fi stat cu picioarele în iarbă”, povestește Adrian. În al doilea rând, o cafea de specialitate este întotdeauna proaspăt prăjită. “Cafeaua este un aliment, dacă o lași să se învechească, ea nu mai are aceleași proprietăți. În general, cafeaua pe care noi o găsim în magazine este echivalentul semi preparatelor. De aceea, atunci când o bei, nu te aștepta să zici <wow, ce gust minunat are cafeaua asta>, când acea cafea a fost ambalată în urmă cu 6 luni de zile. Termenul optim ca să păstrezi și să consumi o cafea proaspăt prăjită este de maxim o lună de zile pentru că în perioada asta se simte cel mai bine corpul cafelei, senzația aceea că ni se umple gura atunci când o bem, asta se datorează prospețimii”, explică Adrian.

adrian

Adrian Simion, co-proprietar al magazinului Guido, prepară o cafea la aeropress, una dintre metodele alternative de preparare a cafelei.

sursă foto: Facebook

80% din cafeaua importata de Guido provine din țări cu tradiție în producția cafelei, America Centrală și de Sud, Africa și, mai nou, Asia și Indonezia. Cu ocazia asta, am avut și eu șansa să văd, pentru prima dată, cum arată boabele de cafea înainte de prăjire, așa cum sunt ele culese. Nici aspectul, nici mirosul nu au vreo legătură cu aroma pe care o inspirăm și o bem atunci când consumăm cafea. Dacă o cafea de specialitate este atât de rară, ce fel de cafea bem noi atunci când suntem acasă sau în oraș? Adrian mă lămurește: “Majoritatea localurilor folosesc în cel mai bun caz o combinație de cafea arabica cu robusta. Credința populară este că dacă un espresso face spumă, atunci e bine. Proprietățile principale ale speciei de cafea robusta sunt că e ieftină și că face spumă, nu cremă, însă cei mai mulți oameni nu știu să facă diferența. În plus, robusta are un gust pământiu, care rămâne pe cerul gurii, este un gust neplăcut, dar suntem obișnuiți cu el, așa că îl considerăm acceptabil. Peste toate, prăjirea, care e foarte importantă, se face în condiții de compromis, astfel încât cafeaua e mai arsă ca să se ofere clienților un produs constant. Tot mecanismul ăsta are de-a face cu reducerea costurilor. Să produci cafea de specialitate păstrând un standard ​înalt de calitate costă semnificativ mai mult”.

degustare

Degustare de cafea la magzinul Guido sub îndrumarea Florianei Vlaicu, co-proprietar

sursă: Facebook

Odată cu apariția cafelei de specialitate, tot mai mulți oameni vor să învețe să facă o cafea “ca la carte”. Guido oferă cursuri de preparare care țin între 3 ore și 2 zile, în funcție de gradul de perfecționare pe care un om vrea să îl atingă. Cu toate acestea, un curs nu garantează o cafea perfectă, ci oferă instrumentele de bază pe care, dacă le folosești, poți să devii, prin practică, din ce în ce mai bun. Prețurile pleacă de la 250 lei și ajung până la 1000 de lei, în funcție de cursul ales. Până să învăț de la meseriași cum se face treaba, am vrut să știu ce trebuie să urmăresc atunci când prepar o cafea la ibric, metoda pe care eu o aleg acasă, în fiecare zi. Adrian mi-a explicat că “dacă ai o cafea bună, adică proaspăt prăjită și râșnită, atunci nu trebuie să o dai în foc pentru că, pe lângă aroma, s-ar putea să extragi și ceea ce nu vrei. Dăm în foc o cafea din comerț pentru că vrem să extragem aroma, iar asta se întâmplă fiindcă acea cafea nu este de calitate, deci, într-un fel, “tragem” de ea să obținem ce dorim”.

cafeaua perfecta

Pentru o cafea perfectă, ai nevoie de exercițiu și îndemânare.

sursa foto: Facebook

Dacă vrei să știi mai multe despre cafea, de la arome și până la metodele de preparare, fă o vizită la Guido, pe strada Mihai Eminescu 182, colț cu Viitorului.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: