Noaptea Albă a Picamerelor

by Andreea Vasile

Sunt peste tot în oraş! Sapă de dimineaţa până seara şi, câteodată, şi noaptea. Intervenţiile lor nu sunt necesare. Se infiltrează în asfaltul bun, nealterat, e ca şi când un medic nebun ar opera o dentiţie sănătoasă numai pentru că trebuie să facă şi el ceva, să-i treacă timpul. Poate că mulţi n-au dormit vara asta, aşa cum cânta Connect-R, dar cu picamerele astea nici septembrie nu se arată prea odihnitor. Odată cu temperaturile scăzute, a crescut gălăgia din oraş.

*

Era ora 11.00 noaptea şi eram frântă. Aşa obosită că, odată ce m-am pus în pat, am adormit buştean. Picamerele încă forjau pe Calea Victoriei însă, la naiba, era 11.00, cât mai putea să ţină?

*

Mă trezesc la 3.00 dimineaţa, ca prin vis. În liniştea nopţii, picamerele încă duduiau. Iau ceasul, să văd limbile cum se învârt, poate am adormit aşa profund că, în realitate, a trecut numai jumătate de oră de când am pus capul pe pernă. Privirea nu m-a trădat, era mijlocul nopţii. În scurtele pauze în care instrumentele de săpat nu mai “ţipau”, se auzeau voci zbierând: erau locatarii şi injurăturile aferente. Dumnezeule, e 3.00 dimineaţa şi cineva are atâta minte cât să trezească un bulevard întreg ca şi când e o zi obişnuită în care lumea merge care, încotro şi, peste toate, un zgomot în plus se adaugă hărmălaiei deja existente.

*

Aici 112, cu ce vă pot ajuta?, aud în telefon.

Am tastat numărul de urgenţă ca şi când ziua de azi n-avea să mai vină.

Tulburarea liniştii publice pe Calea Victoriei, picamere la 3 dimineaţa, mor de somn, am zis.

Vă fac legătura la secţia 1, şi-s pusă în aşteptare.

Bună dimineaţa, secţia 1, cu ce vă pot ajuta?, îmi răspunde vocea unui bărbat.

Bună dimineaţa! Domnule, mor de somn, vreau să dorm. Picamerele nu mai tac. E 3 dimineata. Calea Victoriei, lângă Radisson.

Trimitem acum echipaj, mi se spune.

*

Picamerele au tăcut la 10 minute de la telefonul meu. M-am bucurat. Dar m-am întrebat de ce, până la ora aia, nu mai sunase nimeni. În schimb, lumea stătea în balcoane şi înjura. Terapeutic, e drept, dar ce folos?

*

Pe de altă parte mă întreb cine vine cu ideile astea, să bagi vibraţii în asfalt la mijloc de noapte. Înţeleg, seara e mai liber, se lucrează mai uşor, mai cu spor, însă 11.00 e ora maximă până la care, să zicem, că oraşul poate să se zguduie ca blocurile la cutremurul din 1977.

*

Azi voi suna la Administraţia Străzilor să văd cine se ocupă de ce a fost aseară pe Calea Victoriei. O plângere în plus nu strică niciodată.

*

În aste vremuri grele pentru un somn liniştit, am un singur îndemn: Bucureşteni, uniţi-vă! Puneţi mâna pe telefoane, degetele pe tastaură şi sunaţi ori scrieţi despre ce vă indignează. Abia apoi, dacă vreţi, ieşiti în balcoane şi înjuraţi…

*

Ce mă, vrei să dormi?

LATER EDIT: Am sunat la ADP si le-am spus problema. Au zis că-s de acord că ora e nepotrivită, dar că Poliţia Rutieră le permite intrvenţiile numai de la 11.00 noaptea, să nu blocheze circulaţia. Zic bine, dar să scurteze timpul intervenţiei, până la 1.00 şi să vină mai des. În fine, dacă aveţi şi voi plângeri de făcut, adresa e asta: admstrpmb@yahoo.com. O adresaţi Alinei Roman, directoare ADP.

2 comments

You may also like

2 comments

Cosmin September 18, 2012 - 11:25 am

Adresa de yahoo, profesionist. ADP-ul si o pustoaica de clasa a 7-a 🙂

GG!

Reply
Axell October 29, 2013 - 12:05 pm

La adresele presa_asb@yahoo.com si admstrpmb@yahoo.com nu raspunde absolut nimeni. Trimit aceeasi sesizare de 2-3 saptamani si niciun raspuns. Am trimis mesajul chiar de 50 de ori pe zi, asa de curiozitate, sa vedem cand va raspunde cineva (platit din banii nostri, nu-i asa?) si cand va inregistra macar sesizarea. Trebuiesc bombardati cu sesizari, sunati, facuti sa munceasca, nu sa stea la cafele.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: