”O știi și tu”

by Andreea Vasile

Aveam numai 7 ani în 1992 când Michael Jackson a venit pentru prima dată la București în cadrul turneului mondial ”Dangerous”. A fost cel mai tare concert din tot turneul, unul despre care lumea întreagă a vorbit mult timp. Cu toate că eram prea mică să merg pe stadionul național ”Lia Manoliu” (sau așa credeam eu și ai mei atunci), și eu îi ascultam muzica cu prietenii mei. Ba chiar mă certam cu prietenele mele imaginându-ne cu care dintre noi s-ar însura Michael dacă ar avea șansa. Fenomenul ”Michael Jackson” atingea pe majoritatea dintre noi, fie că înțelegeai de ce se întâmplă asta, fie că nu.

De ce scriu azi despre Michael Jackson? Pentru că am avut niște ultime nopți ciudate în care am visat cele mai bizare întâmplări. După ce în noaptea de duminică spre luni se făcea că joc handbal în echipă cu Cristina Neagu, ieri noapte am visat că mă pregăteam să urc pe scenă cu Michael Jackson și să cântăm împreună ”Man in the mirror”, una dintre cântecele mele preferate de la el. În vis, eu repetam ”You know it, you know it”, în timp ce Michael își cânta piesa.

Știam că acel ”You know it” îmi e familiar, dar nu puteam să pun punctul pe I. De ce tot repetam asta? În cele din urmă, dimineață, când m-am trezit, am dat PLAY videoclipului în care el cântă melodia asta la București, în 1992, și am identificat rapid partea în care spune ”You know it” (n.red. O știi și tu).

În cântec, el spune că schimbarea în lumea începe cu fiecare dintre noi și că dacă vrem ca lucrurile să stea diferit, e suficient să ne uităm în oglindă și să începem să acționăm de acolo, adică să lucrăm cu propria persoană. La finalul piesei, el repetă acest ”You know it.” Un fel de ”eu îți spun cum stau lucrurile, însă o știi și tu prea bine, trebuie doar să-ți reamintești treaba asta.”

Încă îmi e neclar de ce am visat aseară chestia asta, cu toate că videoclipurile din turneul ”Dangerous” de la București le-am văzut de zeci de ori și încă mă uit la ele pentru că mi-a plăcut atmosfera de atunci și pentru că îmi place ceea ce cânta Michael, despre care cred că pur și simplu avea o inteligență emoțională extraordinară și era foarte empatic și, de aceea, era suficient ca lumea să-l vadă cum cântă din suflet ca să se simtă mișcată până la lacrimi și, uneori, leșin.

De câte ori am văzut înregistrările cu Michael în concert, nu am avut sentimentul că publicul era impresionat de statutul lui de superstar, ci mai degrabă de naturalețea cu care-și făcea treaba, de onestitatea cu care cânta și de mesajul universal al cântecelor sale. ”Man in the mirror” e o astfel de melodie, în care, pur și simplu, suntem îndemnați să fim noi mai buni, mai deschiși, mai receptivi. E un mesaj pe care, de-a lungul anilor, oameni care lucrează în industria ajutorării de sine l-au tot repetat, deci el nu e vreo noutate.

Și, cu toate astea, în ciuda simplității sale, din cântecul lui Michael a sunat mereu mai emoționant. E un evergreen pentru că e loc mereu să ne aducem aminte, atunci când credem că soluția și răspunsul e în altă parte, că puterea lui mai bine e, de fapt, în noi. Poate că, tocmai de aceea, azi noapte am visat, în forma asta ciudată și incredibilă, că interpretez melodia asta pe scenă cu el, ca să-mi aduc aminte că pot orice îmi propun.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: