Philip Roth şi distincţia pe care doar morţii o primesc

by Andreea Vasile

Cu toate că e în viaţă, opera completă a lui Philip Roth va fi publicată în Library of America

Library of America e un soi de ONG al cărţilor din Statele Unite. Cei mai cu condei scriitori au fost publicaţi în seria asta, de inspiraţie franceză, pe care scriitorul şi criticul literar Edmund Wilson a visat-o şi împlinit-o în 1979.

***

Philip Roth are loc asigurat printre cei mai tari scriitori americani aşa că poate fi sigur că nu va fi uitat. Ideea lui LoA este să păstreze aceste cărţi drept patrimoniu cultural. O fi aşa ceva şi prin România? O editură non-profit care, de dragul limbii şi literaturii române, să-i publice şi să-i pună la păstrare pe mai marii care-au dat cu subsemnatul pe pământul ăsta? Şi nu, nu mă refer la colecţiile Adevărul sau mai ştiu eu ce.

***

LoA are până acum 233 de volume despre care ei consideră că merită păstrate-n amintire. E toată lumea bună p-acolo: William Faulkner, Vladimir Nabokov,  John Steinbeck, Eugene O’Neill, dar şi scriitori mai recenţi ca Kurt Vonnegut (murit-a prin 2007).

***

Pe cine plăti sau trase la pat Roth ca să ajungă … în cărţi înainte de-a fi 3 metri sub pământ? N-am găsit răspuns. Ideea este că opera completă va conţine 9 volume cu scrierile lui, că publicarea lor a început în 2005 şi că ultimele 2 sunt programate să apară în 2013.

***

Ce-aş putea să-i urez lui Roth ca să se bucure de eveniment până la capăt?

Rămâi în viaţă, bătrâne!

P.S. “La revedere, Columbus“, romanul de debut al lui Philip Roth, este în curs de apariţie la Polirom.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: