Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc

by Andreea Vasile

Cam aşa spunea scriitorul şi ministrul francez al culturii, Andre Malraux, pe când Războiul Rece atingea apogeul.

*

Însă un detaliu mi-a atras atenţia, anume că în traducerile în limba engleză, citatul lui (pe care nu îl ştiu în original, deci aştept lămuriri de la voi, cei ce ştiţi limba franceză) nu este tradus doar ca “the 21st century will be religious or will not be at all” ci şi ca “the 21st century will be spiritual or will not be at all”. Oare, în original, cum a sunat declaraţia lui Malraux?

*

Curiozitatea mea are o motivaţie reală şi serioasă: religia şi spiritualitatea nu sunt interdependente. Poţi fi religios fără să fi spiritual şi poţi fi spiritual fără să fi religios. În acest caz ce a vrut Malraux să spună este de o mare importanţă pentru că, în funcţie de termenul folosit, “religios” sau “spiritual”, putem înţelege la ce se referea francezul.

*

În ceea ce mă priveşte, să avem un secol 21 religios înseamnă să avem un secol 21 obedient pentru care regulile şi practicile sunt mai importante decât esenţa credinţei cu care spiritualitatea, fără să se cramponeze de tradiţie şi practică, operează. Dar dacă avem un secol 21 spiritual, asta îmbunătăţeşte semnificativ viziunea omului asupra lui însuşi dar şi asupra lumii în ansamblu: el înţelege că să fii bun şi iubitor este o alegere pe care o faci nu pentru vreun beneficiu anume sau din teama de-a avea o viaţă de apoi trăită în chinuri, ci pentru că îşi doreşte să aibă o viaţă trăită în pace şi-ntr-o adâncime interioară care să facă din viaţa pe pământ o călătorie agreabilă în care conexiunea cu alţii să se întâmple la niveluri de evoluţie sufletească greu de exprimat în cuvinte.

1 comment

You may also like

1 comment

Andrei Vaida October 12, 2013 - 8:32 am

Cred ca ar trebui sa il cunoastem mai in detaliu pe Malraux pentru a putea raspunde la intrebarea care dintre cele doua variante: religios sau spiritual ar trebui alese pentru a traduce citatul. Nu am citit nimic scris de Malraux, insa cred ca el a vrut sa spuna “spiritual”

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: