Coalitia PSD-PNL, imbinare intre oportunitate si oportunism

by Andreea

Oana Dobre este jurnalist la Evenimentul Zilei si invitat permanent la emisiunile „Vorbe grele” si „Sinteza zilei”. Nu a votat in turul I pentru ca „am renuntat sa mai fac concesii de la asteptarile mele fata de un politician si sa mai dau cuiva sansa de a-mi arata ca nu este ceea ce pare”. Despre strategiile candidatiilor si despre intilnirile cu acestia ne spune mai multe in interviul acordat revistei VIP.

Cum ai ajuns sa-l secondezi pe Victor Ciutacu la „Vorbe grele” in editiile in care i-a avut invitati pe candidatii la Presedentie?

Sint invitat permanent la „Vorbe grele” de vreo doi ani. Pe Victor Ciutacu l-am cunoscut certindu-ne, in direct, la Realitatea. Dar Victor este unul dintre oamenii cu care ma pot contrazice oricind fara sa ne suparam. Avem idei diferite despre foarte multe lucruri, dar niciodata cind ne contram nu se supara, iar asta e destul de rar in presa. La emisiunea asta de campanie am ajuns prin cursul firesc al lucrurilor, dar si din cauza unui incident destul de urit.

Ce s-a intimplat?

La emisiunea cu Crin Antonescu, cu care am fost la fel de agresiva ca si cu ceilalti invitati, in momentul in care am inceput sa-i pun lui intrebari vizavi de care s-a aratat incomodat, Victor a inceput sa primeasca mesaje in care era acuzat ca vrea sa-i faca jocul electoral lui Geoana prin mina mea, el neputind, vezi Doamne, sa faca asta pentru ca lucreaza la Intact. Eu nu stiam ce se intimpla, asa ca am fost la fel de surprinsa cind, la finalul emisiunii, am auzit anuntul lui Victor ca incepind din acel moment candidatii cu sanse la prezidentiale vor fi invitati in emisiune cu Oana Dobre sau deloc. Dupa emisiune am aflat si eu, si Antonescu ca Victor primise mesajele astea, iar gestul lui mi-a dovedit, inca o data, de ce imi este prieten, pentru ca are aceeasi structura morala si aceleasi reactii la lucruri scandaloase, absurde ca si mine.

De ce s-a suparat Crin Antonescu?

Crin Antonescu s-a simtit agresat cind l-am intrebat ce a facut in saptesprezece ani de prezenta publica in spatiul politic.

C.V.Tudor, enervat de prezenta in emisiune a Oanei

Cum a fost intilnirea cu C.V.Tudor?

C.V.Tudor a fost surprins. In primul rind, pentru ca nu stia ca voi fi in emisiunea aceea. El ma cunoaste ca ziarist, eu il cunosc ca politician de zece ani de zile. Revista „România mare” a scris articole mizerabile despre mine. Eu, la rindul meu, am scris articole care l-au scandalizat pe C.V.Tudor, inclusiv despre dosarul domniei sale de la Securitate. Cind a intrat in studiou si a vazut ca sint acolo, s-a enervat. I-am explicat ca sint acolo nu ca sa-i fac cine stie ce oroare, ci ca ziarist, asa ca a acceptat sa ramina in emisiune. Cursul discutiei a fost iar surprinzator pentru C.V.Tudor pentru ca se intimpla in contextul in care, cu o zi inainte, toti candidatii se prefacusera ca-si doresc o confruntare la TVR, dar fiecare s-a fofilat de la acea confruntare gasind tot felul de pretexte, negociind ceea ce n-aveau dreptul sa negocieze. Singurii care n-au dat inapoi de la confruntare au fost Vadim si cu Becali. Motiv pentru care, in emisiune, am facut o precizare si i-am spus ca cred ca a facut in cariera sa politica actiuni ingrozitoare, ca nu l-as vota niciodata, dar faptul ca si-a dorit cu adevarat confruntarea cu ceilalti candidati este un gest respectabil al unui politician. C.V.Tudor a fost uimit.

Crin Antonescu, cea mai eficienta strategie de campanie

Cum ti s-au parut strategiile de comunicare ale candidatiilor?

Prin constanta mesajului, prin naturaletea de-a vorbi, de-a se prezenta electoratului, cu mentiunea derapajelor bizare, strategia lui Crin Antonescu mi s-a parut cea mai eficienta. Candidatul Antonescu a facut simtit de la inceput carei tinte i se adreseaza, prin apelul la generatia noua, prin indemnurile tineresti, prin invocarea lui Tudor Chirila ca model moral, desi nu stiu daca a fost cea mai fericita alegere. A aratat ca si-a cunoscut targetul, stie ce sa-i spuna si targetul a reactionat, rezultatul fiind ca Antonescu a obtinut cu sase procente peste scorul traditional al PNL-ului.

Dar cea a lui Traian Basescu?

Traian Basescu a avut o strategie defensiva, necaracteristica personajului politic Traian Basescu care a cistigat fiecare tur de scrutin, fie ca a fost la primarie, fie ca a fost la prezidentiale, prin ofensiva. Dar dupa cinci ani de mandat, in care o parte a societatii simte ca Traian Basescu s-a falsificat pe sine ca politician, probabil ca nici nu avea o alta varianta decit sa fie defensiv.

Mircea Geoana a avut un discurs apatic

Despre strategia lui Mircea Geoana ce ne poti spune?

Mircea Geoana este candidatul care, oricite lucruri corecte ar spune, nu stie sa-si mobilizeze electoratul. A avut un discurs tern, apatic, unul care, prin el insusi, fara masinaria de partid, nu stiu daca ar fi scos la vot nici macar bazinul electoral constant al PSD-ului care l-ar vota oricind pe Ion Iliescu si care ar iesi din casa pentru el. Daca Mircea Geoana va ajunge presedintele României, sper ca nu-si va inchipui ca e meritul domniei sale ca si candidat, ci este meritul unei masinarii de partid si meritul unui curent politic girat si de Crin Antonescu si de Klaus Johannis. Deci, revenind la turul II, este pentru prima data in alegerile din România cind confruntarea din acest tur nu este personala, nu se confrunta candidatul Traian Basescu cu atuurile sale oratorice si personale cu Mircea Geoana cu atuurile sale oratorice si personale. Se confrunta masinaria de partid a PDL-ului cu masinaria de partid a PSD-ului, plus liberali, plus spectrul guvernarii Johannis. Nu stiu cine o sa cistige, dar oricine ar cistiga dintre cei doi, nu va fi un merit personal.

Coalitia PSD-PNL, creata din dorinta de acces la putere

Ce se va intimpla cu Traian Basescu acum ca a ramas singur pe scena politica dupa semnarea acordului PSD-PNL?

A ramas izolat pe scena politica si mi se pare ca, pina in acest moment, atit strategia lui, cit si a partidului care-l sustine este victimizarea. |n fiecare zi, il vedem pe domnul Traian Basescu iesind la televizor sau il vedem pe Emil Boc iesind la televizor, incercind sa-l transforme pe candidatul Traian Basescu intr-o victima a mogulilor, ceea ce nu stiu daca este credibil pentru ca, pina la urma, oligarhia, sau ceea ce intelegem noi aici prin oligarhie, nu este proprietatea exclusiva a PSD-ului. E adevarat ca PSD-ul pare sustinut de oameni de afaceri puternici, dar la fel a fost, si probabil ca inca este, si Traian Basescu.

Coalitia PSD-PNL va exista si dupa alegeri in cazul in care Traian Basescu iese presedinte?

Cred ca aceasta coalitie nu este altceva decit o imbinare de oportunitate si oportunism. Exista citiva oameni care vad in aceasta coalitie o oportunitate si sansa lor politica de a cistiga puterea infringind un candidat puternic cum este Traian Basescu. Dar convingerea mea este ca marea masa de partid, si din PSD, si din PNL, este minata in cursa de oportunism. Sint oameni care-si doresc functii, ministere, accesul la banii publici, iar oamenii acestia sint, si au fost dintotdeauna, extrem de volatili in politica româneasca si cind au simtit o mutare de curent, de putere, s-au dus de fiecare data cu acel curent. Deci nicio clipa nu-mi inchipui ca aceasta coalitie este creata din dorinta sincera de-a face istorie. Ci, pentru cei mai multi, este creata din dorinta sincera de-a avea acces la banii publici, la functiile publice, la putere.

[aparut in revista VIP pe 30 noiembrie 2009]

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: