Tot ce oferă femeilor cu care lucrează, Cori Grămescu a testat, mai întâi, pe pielea ei. Unicitatea lui Cori vine din luciditatea ei și capacitatea de-a se autoanaliza, așa că informațiile pe care le are și învățămintele pe care le trage sunt actualizate mereu și, implicit, mereu actuale.
Cori Grămescu face parte din primul val de instructori și antrenori de fitness din România, dintr-o vreme în care fitness-ul și discuțiile despre alimentație și stil de viață sănătos nu erau la fel de populare ca azi. E antreprenoare, conduce sala ei de fitness dedicată femeilor, LadyFit Gym, oferă consultanță în nutriție și lifestyle și a creat yummdiet.com, o platformă de diete şi well-being. E doar o mică parte din toate activitățile pe care le are Cori, dar e esența.
O cunosc pe Cori de peste 10 ani și sala ei de sport e prima în care am călcat vreodată și în care am învățat să fac sport. Am rămas de atunci prietene, am și lucrat împreună și, în continuare, cred că e una dintre cele mai oneste persoane din domeniu, care spune pe nume lucrurilor. Ce cred că e cel mai valoros în discursul lui Cori? Faptul că nu îi lasă pe cei care o urmăresc să cadă pradă iluziilor și le spune, cu răbdare, din nou și din nou, cum arată un stil de viață sănătos și ce înseamnă să trăiești mai bine cu ajutorul mișcării și alimentației echilibrate. Hai să o cunoști și tu mai bine!
Ce înseamnă pentru tine un stil sănătos de viață?
Stil de viață sănătos e o noțiune care evoluează și pentru mine. Pe măsură ce mă maturizez profesional și cultural descopăr, la rândul meu, alte valențe ale conceptului. În prezent înseamnă armonie și diversitate nutrițională, un program de activitate fizică, dar și lejeritate socială, adaptabilitate și, mai ales, personalizare. E un mix de comportamente și atitudini față de ceea ce prioritizăm în viața noastră de zi cu zi.
De ce, când vine vorba despre stilul sănătos de viață, discursul public al multora pare că se adresează, de fapt, tot femeilor, în exclusivitate. E discuția despre un stil sănătos de viață, parțial, doar un alt mod, mai ”spălat”, de a vorbi tot despre normele societății în ceea ce privește felul în care arată femeile?
Publicul țintă e format din femei în mod special, pentru că bărbații au în mod natural o atitudine mai relaxată și mai sănătoasă față de alegerile de lifestyle, dar și pentru că există mult mai multă presiune asupra femeilor de a arăta conform unui standard care e la modă într-o anumită perioadă. Femeile sunt în general cele care dau direcția deciziilor de lifestyle în familie pentru că, mai ales în societatea românească, ele decid ce se cumpără în familie de mâncare, așa că probabil discursul media este orientat către ele din fiecare motiv în parte, câte puțin.
Trebuie să lăsăm deoparte mentalitatea de dietă de 1200 de kcal
Ce înseamnă pentru tine o comunicare realistă despre mișcare și alimentație sănătoasă în 2019? Care sunt criteriile după care tu comunici mesajele tale în social media? Și ce e important pentru tine ca oamenii să înțeleagă despre un stil sănătos de viață?
Realist vorbind, trebuie să lăsăm deoparte mentalitatea de dietă de 1200 de kcal. Se discută de ani de zile despre cât de nocive sunt dietele de slăbire pentru sănătatea pe termen lung, iar varianta sustenabilă este să discutăm despre alegeri conștiente și echilibru nutrițional.
Mesajele mele în social media au fost mereu din zona echilibrată, pentru că am ales mereu să recomand un comportament moderat în sfera alimentară și sportivă. Pur și simplu nu cred în restricții prea severe, nu mai cred în antrenamente prea intense și am început să înțeleg că e foarte foarte important să îți găsești un soi de spirit ludic în viață, să îți și placă ce faci și ce trăiești. Nu putem trăi mereu sub biciul depășirii limitelor, mâncând fierturi și suferind la sport, nu se poate ca totul să fie o pedeapsă constantă.
Cei care mă urmăresc, primesc pas cu pas informații despre cum să învețe să își facă alegerile alimentare, învață principii de bază despre alimentație și sper că învață să facă și ceva sport, constant, și de plăcere. Aș vrea să mai învețe să se relaxeze, să își prioritizeze în mod sănătos viața, relaxarea, viața personală și să trăiască în armonie și echilibru. Toate astea se construiesc pas cu pas, din aproape în aproape.
Am ales să nu comunic „quick-fixes” de dietă și sport pentru că nu cred în ele și nu cred că e sănătos să promovăm așa ceva
Cum sunt femeile cu care tu lucrezi în colaborările tale online, ce vor ele de la colaborarea cu tine și cum arată un plan realist pentru ele?
Eu comunic de vreo 15 ani cu femeile, așa am structurat încă de atunci activitatea sălii și cumva m-am și regăsit foarte tare în acest discurs. Clientele mele sunt în căutarea unui echilibru, de obicei ajung la mine după multe cure de slăbire și multe programe coordonate de diverși antrenori și nutritioniști, toate urmate de îngrășare și revenirea în acel ciclu de slăbire-îngrășare. Vin de obicei când au înțeles că nu mai merge cu înfometări hiperproteice de 1200 de kcal, când au trecut de 30-35 de ani și nu mai au neapărat timp și energie să își dea sufletul pe la sala de fitness și caută o soluție pe termen lung. În general, refuz persoanele care caută soluții rapide și se grăbesc excesiv, pentru că nu cred în genul ăsta de abordări, deși mă pricep foarte bine și la asta. Am ales să nu comunic „quick-fixes” de dietă și sport pentru că nu cred în ele și nu cred că e sănătos să promovăm așa ceva.
Există foarte multe studii care demonstrează că sportul și alimentația sănătoasă se leagă doar de motivația intrinsecă, adică trebuie să crești în interiorul tău un discurs al adultului, care își aliniază comportamentul zilnic cu obiectivele pe termen lung și înțelege continuitatea unui astfel de demers
Unii instructori, antrenori și nutriționiști se simt reprezentați de imaginea oamenilor cu care ei lucrează. Astfel, adesea ei pun presiune pe clienții lor să obțină rezultatele pe care ei le-au promis și garantat și totul devine, în cele din urmă, despre ei, nu despre omul cu care lucrează. La tine cum stau lucrurile?
Cred că e greșit. Pur și simplu, e o presiune în dublu sens. Se percep niște sume astronomice pentru programe de slăbire și, de multe ori, presiunea se creează de la sine. Clientul vrea să primească rezultatele super rapid pentru cele câteva sute de euro plătite pe lună, antrenorul vrea pozele de before și after cât mai wow ca să atragă și mai mulți clienți disperați, în căutare de soluții rapide. Și e o dublă minciună. Mie, una, mi se pare absolut excesiv să plătești atât de mulți bani pe un program de dietă și sport, în căutarea unei motivații suplimentare. Există foarte multe studii care demonstrează că sportul și alimentația sănătoasă se leagă doar de motivația intrinsecă, adică trebuie să crești în interiorul tău un discurs al adultului, care își aliniază comportamentul zilnic cu obiectivele pe termen lung și înțelege continuitatea unui astfel de demers. Dacă continui să crezi că plătind câteva sute de euro pe lună te va motiva să nu „trișezi” cu o prăjitură, ești doar un copil răsfățat cu mulți bani de aruncat pe fereastră, care are nevoie de o pedeapsă foarte scumpă ca să fie cuminte.
Dacă continui să crezi că plătind câteva sute de euro pe lună te va motiva să nu „trișezi” cu o prăjitură, ești doar un copil răsfățat cu mulți bani de aruncat pe fereastră, care are nevoie de o pedeapsă foarte scumpă ca să fie cuminte
Multe femei rezonează cu tine pentru că tu vorbești foarte mult despre tine, despre bucuriile și necazurile din viața ta, despre a fi tu însăți. Cum este pentru tine să te arăți lumii și de ce important în relația cu clientele tale?
A fost greu, dar a fost parte a procesului meu de maturizare. Practicarea vulnerabilității e al naibii de nesuferită și incomodă. Îmi scrie multă lume, după ce public câte un text mai incomod, că se bucură că citește așa ceva, că rezonau de multă vreme cu subiectul și că e o rană comună. Dar la fel de bine îmi scriu oameni care îmi spun că e penibil ce fac, că nu ar trebui să mă dezvălui așa, că o să se schimbe imaginea mea publică. Însă eu cred că e de datoria celor mai vizibili să dea o direcție sănătoasă, autentică a comunicării. Mi se pare trist să te agăți de o imagine publică încremenită și artificială, care are prea puțin în comun cu realitatea, chiar dacă e uneori confortabil. Așa că eu am ales să scriu cum trăiesc, cu libertate, intensitate și asumare. Cu toții facem greșeli, suferim, mâncăm burgeri și ne mai îmbătăm câteodată cu propriile iluzii, nu are sens să ne prefacem că suntem niște sfințișori echilibrați și liniștiți. Trăim drame, suferim, iubim, mințim, uneori suntem buni, uneori suntem blânzi, dar cel mai adesea suntem câte puțin din toate și nu foarte coerenți.
Cu toții facem greșeli, suferim, mâncăm burgeri și ne mai îmbătăm câteodată cu propriile iluzii, nu are sens să ne prefacem că suntem niște sfințișori echilibrați și liniștiți
Unii instructori sau antrenori, femei și bărbați deopotrivă, proiectează imaginea succesului prin excelență: arată bine, se simt bine, le fac pe toate fără efort. Ca și când mișcarea și alimentația sănătoasă e un scop în sine, ca și când orice zi din viața oamenilor se mișcă invariabil în jurul acestor teme. Cum vezi tu o astfel de comunicare, de prezentare a sinelui? Cum te prezinți tu pe tine oamenilor? Ai trecut prin etapa asta a imaginii perfecte?
Eu mă bucur pentru ei, dar mie nu mi-a fost, și nu îmi e niciodată, „ușor”. Aleg asta zi de zi, fac efortul de a face sport, de a mânca sănătos sau de a nu pierde foarte tare controlul când fac tampenii, dar nu cred că viața e despre asta. Succesul în viață înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi și, dacă suntem onești, chiar și pentru noi înseamnă lucruri diferite în momente diferite de viață. Acum, pentru mine, sunt importante armonia și bucuria de a trăi. După mulți ani de încorsetare, am revenit la a mă simți bine cu mine, cu mintea mea și cu viața mea. Îmi place de mine la 35 de ani, așa cum sunt. Chiar dacă mai am câte o perioadă de depresie sau mă mai apucă anxietățile, chiar dacă nu mai am picioarele chiar ca la 20 de ani și nici nu mai rezist la muncă și la party ca la 30 de ani, e mai bine acum. Și cred că asta comunic și asta e o variantă onestă. Nu e ușor să faci sport, nu e fun să mănânci mereu ce trebuie, câtodată te simți ca dracu’ și toate astea sunt ok.
Ce ți se pare ”depășit” în felul în care se comunică despre mișcare și alimentație sănătoasă în 2019, dar și despre corpurile femeilor? Mie îmi vine să râd când mai citesc azi, în reviste, în newsfeed-uri ale instructorilor sau antrenorilor sau în comunicări ale unor săli de sport despre ”e vară, hai să-ți faci beach body…”
…sau să mănânci carne cu salată, sau, mai nou, doar ”sălățele”, sau „schimbă-ți viața, depășește-ți limitele.” Sunt o grămadă de minciuni care circulă în social media și de obicei ne comparăm inconștient cu fete de 20 de ani, care se ocupă mai ales cu ele însele.
Ce părere ai despre ”vino la noi ca să slăbești repede…”? De ce un timp scurt pentru schimbarea unui stil de viață e așa seducător pentru mulți? Ce ar trebui, de fapt, să înțeleagă oamenii despre acest proces de slăbire și de ce el nu se prea pupă cu rapiditatea?
Pentru că suntem imaturi, avem o relație proastă de tot cu munca și cu responsabilitatea. Vrem repede pentru că a lua o decizie de viață permanentă înseamnă muncă constantă, asumarea deciziilor noastre, înseamnă să ne organizăm toată viața în jurul alegerilor noastre de lifestyle și tot așa. Vrem repede pentru că altfel e al naibii de greu și ne implică pe noi, personal. Repede putem doar să delegăm responsabilitatea către cineva din exterior și, de fapt, asta e seducător.
Ești un om generos și dai informație la liber în ceea ce privește alimentația sănătoasă și excercițiile fizice. De ce faci asta?
Asta e misiunea mea. Și trăiesc suficient de confortabil din veniturile pe care le generează afacerea mea, deci îmi permit să fac foarte multe lucruri doar pentru că îmi plac și pentru că le cred din toată ființa. În plus, toată informația pe care o are oricine este deja disponibilă pe internet, chiar nu e cazul să ne imaginam că am inventat noi apa caldă.
Ai un program online de pierdere în greutate și sport pentru acasă pe care l-ai creat în urmă cu un an, care a fost accesat de multe femei și pe care l-ai perfecționat anul acesta din punctul de vedere al antrenamentului pentru acasă. Ce îmi poți spune despre acest program, ce spun femeile despre el și câte l-au accesat până acum?
Sunt 600 de cliente care au achiziționat măcar o lună de abonament, este un program gândit pentru persoanele care nu-s foarte prietene cu sportul și cu sala și care vor să își construiască un stil de viață sănătos și sustenabil. Este un program în care clientele slăbesc între 3 și 6 kg pe lună , depinzând de punctul de plecare și de efortul la care se înhamă, în care accentul cade pe alimentație și susținerea se face prin exerciții pentru acasă și prin interacțiunea zilnică cu mine. Pachetul de dietă personalizată cu sport pentru acasă și monitorizare zilnică costă 350 de lei pe lună, iar de curând am lansat și un abonament de dietă sănătoasă, sport pentru acasă și monitorizare zilnică pe grupul de suport, la 200 de lei pe lună.
Ce ai vrea să înțeleagă oamenii despre stilul sănătos de viață, despre mișcare, despre a mânca bine, bun, sănătos și despre imaginea de sine?
Că se poate obține și că e mișto. Că poți să îți cultivi o relație sănătoasă cu tine, cu propriul corp și că poate să fie fain. Că procesul în sine e foate valoros, că poți învăța nu doar să mănânci sănătos și să arăți așa cum vrei, ci, în parcursul ăsta, poți învăța să îți construiești, în general, o viață așa cum îți dorești, pornind de la lucruri simple. Că poți să ajungi să te cunoști, să te împrietenești cu tine, să te maturizezi și să ai o relație conștientă și profundă cu tine. Că înveți din lucruri simple să îți construiești un sine autentic, că înveți să te cunoști și că tot acest proces este unul bogat, valoros și plăcut.
Vrei să afli mai multe despre Cori? Urmărește-o pe site-ul ei, Cori.ro sau vezi ce antrenamente îți propune la sala LadyFit.