De la visare cu ochii deschiși la realitate: Peru

by Andreea Vasile

Află cum a fost prima călătorie în Peru realizată de Rezan, un om cu care, în ultimii doi ani, am văzut India și Nepal și cu care anul acesta voi merge în Vietnam.

Următoarea călătorie în Peru în care mai sunt locuri libere va avea loc la anul, pe 27 aprilie.

Ioana Șerban a mers cu Rezan într-o călătorie pentru a treia oară. S-a întâmplat în acest an, în Peru, o destinație nouă în lista cu aventuri ale lui Rezan. ”Călătoriile cu Rezan au însemnat pentru mine mai mult decât un concediu, sunt doza de aventură, nebunie, veselie, schimbare, transformare, acceptare, apreciere, magie de care am nevoie. Cred că sunt dependentă,” recunoaște ea.

Continui seria de interviuri cu oameni care călătoresc cu Rezan pentru că fiecare dintre ei are o altă percepție asupra experiențelor atât de bogate. Cu Rezan, nicio destinație nu e o simplă schimbare dintr-un loc A într-un loc B, ci o călătorie de senzații, emoții și transformări interioare, dacă te lași purtat de nou, de autentic, de original.

Cum ai aflat despre călătoria în Peru?

Pentru mine este a treia experiență cu Rezan, deci pot spune că urmăresc anunțurile date pe Bodhi Yoga cu Rezan și aflu imediat ce este nou.  Am ales să merg, pentru că… Peru, pentru că… Machu Picchu, pentru că știam că va fi o aventură minunată.

IMG_20190628_171241.jpg

Imagine din cartea cu aventuri ale lui TinTin în Peru

Ce anume din această călătorie te-a atras cel mai mult și unde îți doreai să ajungi?

Pe la 12 ani am aflat de Machu Picchu și ceva informații despre civilizația inca. Marele amator de aventuri, TinTin și terrierul lui, Milou, mi-au explicat atunci cât de minunată este civilizația inca și ce interesant este să ajungi să vezi Machu Picchu.

Chiar am acasă benzile desenate și m-am bucurat să văd că am călcat pe urmele lui TinTin. Este un desen atât de realist la finalul poveștii, am o poză care este la fel. Cartea a fost scrisă în 1949 și eu am făcut poza în 2019.

Peru, America Latin suna așa exotic în capul meu și acum ceva timp părea ceva așa greu de realizat. Mă simt atât de norocoasă și bucuroasă că am avut oportunitatea de a vedea așa minunăție de țară. Nici nu știam că lacul Titicaca este tot în Peru. Voilà, încă un loc bifat.

Eu, când vreau să plec în concediu, deschid pagina Bodhi și mă uit ce are Rezan pregătit acolo și aleg

De ce ai ales să faci această călătorie alături de Rezan?

Stau să mă gândesc dacă aș fi făcut-o cu altcineva … nu cred! Eu, când vreau să plec în concediu, deschid pagina Bodhi și mă uit ce are Rezan pregătit acolo și aleg. E așa de simplu și fără dureri de cap. Este perfect pentru mine.

Ce ți-a plăcut în felul în care Rezan a realizat această călătorie?

Fusesem deja în două călătorii cu Rezan, știam la ce să mă aștept, știam că voi avea de toate: aventură, veselie, distracție, momente de reflecție personală, momente de efort fizic, momente de liniște, suprize, relaxare, voie bună.

Mi se pare fascinant cum poate să organizeze o călătorie în care peste 10 personalități diferite, de vârste diferite, se pot simți bine împreună. Are pregătite activități care să placă tuturor și să anime orice spirit.

Acasă, dacă m-ai fi pus să schimb orașele așa des în două săptămâni, m-aș fi plâns non-stop; în Peru eram entuziasmată să văd ce urmează

IMG_9255

O prietenie din copilărie

Ai fost pe drum două săptămâni. Cum este să fii în mișcare, ca turist, o perioadă atât de lungă?

Sincer, ce nu îmi făcea deloc plăcere era făcutul și desfăcutul bagajului. Acum râd când îmi aduc aminte, dar atunci mi se părea cel mai groaznic lucru. Schimbam destul de des locurile și se schimba și vremea. Am văzut/vizitat/făcut atâtea încât aveam impresia că sunt pe drum de o lună. Era chiar amuzant: când îmi era greu (în principal în timpul trekking-ului) aveam senzația că sunt în Peru de o veșnicie; când nu depuneam efort fizic, timpul trecea repede.

Îmi pare rău că nu am notat câte autocare am schimbat, dar pot spune că am folosit: avion, autocar, microbuz, masină mică, barcă cu motor, barcă cu vâsle, tren și foarte mult picioarele. Elicopter îmi mai trebuia și le aveam pe toate.

Este foarte interesant să fii în mișcare tot timpul. Simți la un moment dat oboseala fizică, dar nu te oprești. Cum să stai în cameră să dormi când sunt atătea de văzut/trăit în fiecare loc. Cinele împreună parcă ne dădeau un puseu de energie și ne întindeam la glume cu veselie. Ce interesant e spiritul ăsta de aventură! Acasă, dacă m-ai fi pus să schimb orașele așa des în două săptămâni, m-aș fi plâns non-stop; în Peru eram entuziasmată să văd ce urmează: cum va fi orașul, ce mâncăm special, ce vedem inedit, cum e diferit de cel din care am plecat, cum sunt oamenii.

Care au fost momentele tale preferate din această călătorie?

Cel mai cel moment pentru mine a fost leagănul din mijocul traseului Inca Trail. Bine, bine, și Machu Picchu, Titicaca și cei 4600m la care am ajuns, dar leagănul! LEAGĂNUL ĂLA!

Am simțit că zbor. Am sărit cu parașuta acum câțiva ani și pot spune că în leagăn am avut același sentiment. Era făcut din lemn, stăteai pe o placă de lemn legată cu două sfori, siguranță maximă, ce să mai, țipam și râdeam în același timp (râde).

Hai că încerc să fac o listă cu momentele care mi-au făcut inima să râdă și sufletul să leviteze:

  • LEAGĂNUL
  • Prima zi în care am văzut oceanul Pacific. În prima dimineață, înainte de micul dejun, am fost să vedem oceanul și am ajuns într-un loc liniștit unde oamenii făceau yoga, plimbau câinii, citeau sau făceau jogging. Superb!
  • 4600m – cea mai lungă zi de trakking. Am avut frig, ploaie, soare, caldură, cu de toate
  • Când am văzut Machu Picchu, care se afla pe muntele din fața noastră (abia a doua zi am ajuns la el)
  • Machu Picchu în toată splendoarea lui. Am avut noroc de o zi excelentă, cu puțini turiști. Am pus mâna pe zidurile acelea și îmi imaginam că în același loc, acum 500 de ani, a pus mâna un mare conducător incaș
  • Titicaca, un loc despre care știam de mică, dar nu mai mult decât numele amuzant și că, așa cum spunea bunicul meu, ”E undeva departe de tot”. Uite, bunicule, am ajuns și la Titicaca!
  • Ultimele ore petrecute în Peru, la malul Pacificului, cu prietena mea din liceu, Gabi.

Ce norocoase am fost că am putut face această aventură împreună. Ne leagă o prietenie de aproape 20 de ani.

IMG_9269

Pe trekking

Unde ți-a plăcut cel mai mult?

Să știi că este o întrebare foarte grea.

Dar dacă e musai să aleg un loc, voi alege popasul făcut cu o zi înainte de a ajunge la Machu Picchu. Am stat pe un vârf de munte și, în fața noastră, era muntele unde se ascunde misteriosul oraș inca. Aveam o priveliște ca în basme: în față munți, valea unui râu între ei și noi, cerul la asfințit de o frumusețe rară, iar noaptea era plin de stele.

M-a amuzat teribil că nu aveam perdele sau draperii la geamurile mari. Deci, adormeai și te trezeai cu toată minunăția asta. Locuri VIP ca ăstă, cred că sunt rare (râde).

De ce te-a impresionat Peru?

M-a impresionat frumusețea lui și respectul oamenilor față de cultură și tradiții. Mi-a plăcut să văd că nu tot ce auzisem despre Peru este adevărat, realitatea este mult mai frumoasă și mai interesantă: de la marele oraș Lima pînă la mica plantație de cafea. Localnicii sunt foarte primitori, cu voie bună și glumeți.

Peisajele sunt atât de frumoase încât pozele pe care le-am făcut mă enervează, pentru că suprind abia 70% din realitate

Cum ai descrie unor viitori călători în Peru această țară?

Peru este o țară plină de suprize, are o istorie și o cultură foarte interesante. Peisajele sunt atât de frumoase încât pozele pe care le-am făcut mă enervează, pentru că suprind abia 70% din realitate. Mâncarea este super bună și mixurile de sucuri naturale pe care le găsești prin piețe sunt de vis.

Trebuie să pui în calcul niște bani pentru cumpărături. Măcar un poncho dacă nu un medalion cu însemne inca, sau uleiuri naturale exotice, greu accesibile la noi.

Lima și Cusco sunt orașe foarte frumoase și interesante. Sunt pline de viață și ascund secrete urbane pe străduțele lăturalnice.

dav

O poză cu llama e obligatorie

Care sunt trei sfaturi de călătorie pe care le-ați oferi unor viitori călători?

  1. Bagajul să includă neapărat protecție pentru țânțari/muște. NU te scărpina! Nu te speria dacă înțepăturile par foarte mari, după o lună o să înceapă să dispară semnele, crede-mă.
  2. Dacă simți că ai rău de altitudine, nu ezita să dai o fugă la farmacie. Te ajută acolo cu tot ce ai nevoie. E păcat să nu te bucuri de aventură din cauza amețelilor sau durerilor de cap. Eu am pățit-o și am fost nevoită să iau niște medicamente speciale pentru rău de altitudine. Am luat și un tub mic de oxigen. Chiar mi-a prins bine pe trekking. Dar nu te speria, unii nu au avut nicio problemă, vei ști cum reacționează corpul tău la peste 3300m doar când ajungi acolo, așa că nu căuta acasă acele medicamente.
  3. Pe Inca Trail oprește-te din mers și privește luuung în jur. Mă emoționez numai când îmi amintesc. Peisajele îți vor tăia respirația!

Unde ți-ar fi plăcut să rămâi mai mult?

Am două locuri în care aș fi stat mai mult: Lima și Machu Picchu City.  Lima pentru că m-a fascinat în doar câteva ore petrecute pe străzile ei, iar plaja, ce să spun, plaja e  super oriunde!

Machu Picchu City, cu toate că este plin de turiști, este foarte plăcut și plin de viață. Poți face multe drumeții în jur și seara să petreci cu prietenii în multele restaurante cu super mâncare.

Ce ai învățat despre tine în această călătorie?

Am învățat că mai am multe de învățat ! (râde) Vreau să cred că am înțeles să apreciez diversitatea culturală mai mult. Consider că mi-am îmbogățit cunoștințele minime pe care le aveam despre Peru și despre incași. Am realizat că mai am de lucrat cu nervii mei și cu gândurile mele; să le țin mai bine în frâu. Acum știu că la peste 3300m, corpul meu nu prea e ok. Noroc cu pastilele și tubul de oxigen.

În ce alte destinații ți-ar mai plăcea să mergi cu Rezan?

Eu mi-am propus să reușesc să merg în toate călătoriile pe care le face. Ține-mi pumnii să reușesc! Nu va fi ușor, pentru că în fiecare an vine cu destinații noi, deci am de muncă, nu glumă!

Rezan e o școală de calm, veselie, aventură și mult bun simț!

burst

Ioana cu noul ei poncho

Cum este Rezan în rol de organizator și însoțitor?

Rezan este super ca organizator și însoțitor. În nicio călătorie făcută cu el nu l-am simțit, de fapt, ca pe un organizator, ci ca parte din grup; se bucură de absolut tot la fel de mult ca participanții, nici nu îți vine să crezi că el a fost în acel loc de mai multe ori.

Am mereu sentimentul de siguranță cu el. La el nu există probleme, doar situații cărora trebuie să le găsim soluții într-un mod cât mai calm și plăcut posibil. Aș vrea să pot fi calmă și discretă așa cum este el. Trebuie să-l vezi „în acțiune”! E o școală de calm, veselie, aventură și mult bun simț!

Următoarea călătorie în Peru în care mai sunt locuri libere va avea loc la anul, pe 27 aprilie. 

Află toate destinațiile pe care Rezan ți le propune în perioada următoare și alege-o pe cea care îți face cu ochiul.

Citește și despre experiența Laurei Cristina în Peru.

Citește și despre experiența Clarei Duran în Peru.

 

1 comment

You may also like

1 comment

menda July 12, 2019 - 1:40 pm

Frumoasă istorisire. Și tentantă.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: