Doi frați adolescenți sculptează în lemn și duc tradiția mai departe

by Andreea Vasile

Cu toate că proiectul ”Gusturi și meșteșuguri – peisaj cultural din Oltenia și Muntenia” a ajuns la final, am lăsat la urmă, ca o încurajare pentru viitorul meșteșugurilor și tradițiilor românești, povestea lui Cristinel și Radu Micuț, doi frați adolescenți în vârstă de 16 și 14 ani, din comuna Domnești, județul Argeș, pasionați de sculptură în lemn.

Pe cei doi i-am cunoscut pe 13 iulie, cu ocazia brunch-ului de la Corbi, despre care știți deja datorită interviului cu Sofia Ciungu, sau tanti Fica, care face ii de când era copil și care povestea că, dacă e lăsată să facă treabă, uită de timp și de tot ce e în jurul ei și se concentrează pe ce are de făcut.

Cristinel Micuț e fratele mai mare și el a aflat primul despre sculptura în lemn de la domnul Mateescu, care l-a și învățat acest meșteșug. ”Îmi place să joc fotbal și să lucrez,” spune simplu adolescentul în vârstă de 16 ani, elev în clasa a X-a, care l-a văzut într-o zi pe domnul Mateescu lucrând la o etajeră și i s-a părut interesant. Așa a început totul!

”Tatăl meu mi-a cumpărat primul set de dălți și, timp de o săptămână, în vacanța de iarnă, am stat pe lângă domnul Mateescu și am făcut modele de etajere, linguri, blidare,” povestește Cristinel, care îmi enumeră apoi, cu atenție, etapele creării unui obiect din lemn, ”debitarea materialului lemnos în scândură, uscarea, tragerea la mașina de rândeluit, apoi sculptarea, șlefuirea și montarea lui.”

Lui Cristinel îi place să lucreze orice în lemn, de la linguri, la cruci, de la veioze la etajere, și tot așa. Cu instrumentele cu care-și face treaba – cuțitașe normale, cuțitașe drepte și cuțitașe cioc de papagal, care se folosesc la scoaterea lemnului – orice este posibil. ”Prietenii mei spun că este foarte frumos ce fac și că e bine că duc tradiția mai departe,” spune Cristinel, pentru care cea mai frumoasă amintire legată de acest meșteșug e un premiu pe care l-a câștigat la un târg din Craiova. ”Pentru mine e o mândrie să creez obiecte din lemn fiindcă tot ce e vechi și frumos are o mare valoare.”

La fel simte față de sculptura în lemn și Radu, fratele mai mic a lui Cristinel, în vârstă de 14 ani, care a devenit interesat să facă asta după ce a văzut obiectele create de ruda sa. Lui îi place să cresteze în lemn, însă, față de prietenii lui Cristinel, care apreciază munca deosebită pe care acesta o face, ai lui Radu mai strâmbă din nas, ”Nu toți prietenii mei apreciază ceea ce fac.” La fel ca fratele lui, și lui Radu îi place să creeze orice fel de obiect din lemn și dedică timp și atenție creării lui.”

Acest interviu face parte din proiectul ”Gusturi și meșteșuguri – peisaj cultural din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu e responsabilă de conținutul acestei publicații sau de modul în care rezultatele ei și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime rezultatul beneficiarului finanțării.

Evenimentul a fost organizat de Asociația My Transylvania în parteneriat cu My Secret Romania.

Fotografii de Călin Stan.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: