Am niște ani de când merg la festivaluri de muzică și până să mă simt bine la unul de la cap la coadă am făcut și eu niște greșeli pe care le-am regretat că mi-au stricat buna dispoziție. De aceea, acum, în prag de Electric Castle, m-am gândit să-ți spun de ce ar fi bine să ții cont atunci când pleci să petreci 4 zile la un festival de muzică și mai stai și la cort. Pe mine, tips and tricks-urile pe care urmează să le enumăr, m-au ajutat să mă bucur de experiență fără nicio problemă. Căci și festivalurile astea sunt un soi de ultramaraton unde în loc de mulți kilometri alergați, ai multe ore de dans și atunci, ca și-n sport, vrei să ai un echilibru între efort/alimentație/hidratare și odihnă. O să vezi că toate astea contează!
Așadar, înainte să încep să scriu recomandările mele, îți spun dinainte că ăsta e un ghid de supraviețuire la festivalurile de muzică pentru cei care merg acolo să se bucure de experiență, să danseze mult, să se distreze și care, peste toate, stau la cort, în camping.
Bagajul.
Crede-mă, orice ai face, ajungi inevitabil să cari mai mult decât ai nevoie. Când ești acasă, ți se pare că vei schimba outfit-uri la fiecare 3 ore ca să arăți cât poți de bine. Știu că internetul e inundat de sfaturi despre cum festivalurile sunt catwalks unde să defilezi cu cele mai mișto combinații de țoale pe care le ai în șifonier, dar dacă ai mai fost la tipul ăsta de evenimente, știi că lucrurile stau complet diferit. Așadar, fă-ți bagajul cu cap, ia strictul necesar și nu căra aiurea în tramvai. Strategia mea când fac un bagaj e ca lucrurile să se potrivească între ele, astfel încât, de exemplu, să pot combina azi o pereche de pantaloni cu un tricou purtat ieri. În plus, cred în layering, adică așa cum fac oamenii muntelui, să folosești tehnica cojilor de ceapă: când ți-e frig mai pui ceva pe tine, când ți-e cald, dai jos.
Eu, de exemplu, plec la Electric Castle cu 2 perechi de șalvari cu turul foarte lăsat (știu, estetic arată oribil, dar când dansezi 8 ore, vrei să ai spațiu de mișcare), cu o pereche de blugi (dacă se face rece), tricouri pentru câte zile stau acolo, maieuri de corp pentru câte zile stau acolo (seara, peste ele, vine tricoul; în plus, e varianta ideală, pentru fete, în locul sutienului, nu o să vrei să stai peste 12 ore cu el pe tine, oricât de bun ar fi), chiloți pentru câte zile stai acolo, șosete pentru câte zile stai acolo, o pereche de adidași, o pereche de cizme de ploaie, o pereche de papuci (neapărat, după ce dansezi o noapte, o să ai picioarele umflate ca naiba și a doua zi o să vrei să stai cu ele la aer), o pelerină de ploaie, două hanorace, o frontală să ai pentru noaptea. Înșirate, par multe, dar crede-mă, ai strictul necesar ca să-ți fie bine.
Mâncarea.
Politica mea e simplă: mănâncă de trei ori pe zi, ca acasă, mănâncă moderat, mănâncă simplu. Ultimul lucru pe care îl vrei la un festival e să ai probleme cu stomacul și ăsta e unul dintre marile turn-off-uri: să faci drumuri interminabile la toi-toi. Știu că tentația e mare să mănânci orice, oricând, ești într-un soi de vacanță și, deci, te gândești că poți să ai liber la de toate. Teoretic, da. Practic, orice plecare, oriunde, vine și cu schimbări de obiceiuri care te dau peste cap. Privește în perspectivă și gândește-te că viața la cort înseamnă, în primul rând, mai puține condiții să te simți în largul tău. Deci, mănâncă chestii simple, gen salate cu carne slabă care ajută să ai digestie bună, sunt sățioase și-ți dau energie și evită chestii grele, prăjeli, sosuri, mai ales dacă afară e cald, stai toată ziua cu soarele în cap și mai și bei. În orice caz, să ai la tine Imodium, just in case.
Băutura.
Una dintre cele mai nasoale chestii la un festival e să ratezi concertele pentru că te-ai îmbătat. E mișto să bei, dar fă-o moderat. Lasă alcoolul pentru seara, când începe petrecerea, n-o lungi pe bere și cocktails cât e ziua de lungă, mai ales dacă afară e și cald. Alcoolul deshidratează oricum, deci în combinație cu căldura, riști să te faci varză. E important să știi să bei! Binedispune-te, dar nu te face muci ca să nu-ți strici experiența, nici pe a ta, nici pe a prietenilor. Să bați atâta drum, să aștepți un an de zile trupe tari, ca apoi să petreci timpul cu grețuri și încercând să-ți revii din mahmureală e pur și simplu lipsă de creier. Bea cât să-ți pui sângele în mișcare, apoi ține-o pe apă. Toate motivele pentru care nu trebuie să exagerezi cu alcoolul sunt cele pe care deja le-am scris, dar și cele de mai sus, de la mâncare: nici aici nu vrei să faci ture la baie, să ai stomac stricat, să fii dat peste cap.
Igiena.
La fel ca-n privința hainelor, și aici mă uit în special la fete, tentația va fi să iei de toate cu tine: duș geluri, creme, fixativ, spumă de păr etc. Gândește-te de două ori înainte să te arunci și ține minte cam câte chestii are un tip la baie. Ei, bine, cam ăsta e obiectivul tău la festival, unde vei ajunge să te apretezi cam o dată pe zi, adică să faci duș și să te speli pe dinți. Din punctul meu de vedere, ajunge să ai un duș gel pe care să-l folosești și ca șampon pentru păr. Apoi e binevenit un deodorant și șervețele umede pe care să le ai mereu la tine. La fel și șervețele demachiante ca să ștergi praful și impuritățile de peste zi. Aș mai plusa cu cremă împotriva soarelui, care să fie cu factor mare de protecție și bună și pentru corp, și pentru față și, sincer, cam asta e tot ce-ți trebuie. Despre machiaj, pentru mine, nici nu poate fi vorba, mi se pare inutil și e mai multă bătaie de cap în contextul ăsta. Ce ți-aș mai recomanda însă e un spray împotriva gângănilor, să-ți dai pe piele și o pălărie de soare.
Nu uita, când vine vorba de petrecere în aer liber și stat la cort, câteva reguli simple, dar utile pot să facă o diferență uriașă: ai grijă de tine, ai grijă de cei din jur și bucură-te la maxim de tot.
Ne vedem la festival!