Iulia Motoc: “Totul este interpretat exclusiv prin grila politica”

by Andreea

foto: Gabriel Saplontai

Iulia Motoc a predat la Sorbona, Oxford si Harvard si este singurul jurist romin care a lucrat in cel mai respectat organism cvasi-jurisdictional, Comitetul Drepturilor Omului, ONU.

Credeti ca CCR este independenta fata de orice autoritate publica?

Cred ca sint multe lucruri de ameliorat la CCR. Printre altele si strategia de comunicare. Cred ca dincolo de limbajul tehnic juridic ar trebui ca multe lucruri sa fie explicate intr-un limbaj accesibil. Sint doua lucruri distincte: independenta Curtii in ansamblu ei si independenta judecatorilor. Cred ca, in ansamblul ei, Curtea este independenta.

Sinteti cel mai tinar magistrat la CCR din istoria Romaniei. Ce v-a recomandat pentru aceasta pozitie?

Cred ca ceea ce m-a  recomandat  pentru aceasta calitate  este ceea ce legitimizeaza  toti judecatorii de la curtiile constitutionale din democratiile consolidate, calitatile de profesor universitar de drept. Am predat si am scris la unele dintre cele mai prestigioase universitati, Sorbona, Oxford, Harvard. Nu cred ca sint multi profesori de drept din Rominia care au ajuns acolo. Faptul ca sint singurul jurist romin care a  lucrat in cel mai respectat organism cvasi-jurisdictional, care analizeaza mult si dreptul constitutional comparat, Comitetul Drepturilor Omului, ONU. Un lucru fundamental a fost si faptul ca nu am fost membra nici unui partid politic, nici macar al Partidului Comunist, desi am absolvit facultatea de drept cu o media foarte mare.

Conteaza din partea caror partide sint propusi in functie judecatorii?

Am  mai spus-o si o repet, asa cum figureaza in mod clar si pe site-ul Curtii austriece,cea mai veche Curte Constitutionala din lume, toti judecatorii Curtilor Constitutionale sint nominalizati politic. Principala garantie a independentei judecatorilor este ca acestia sa nu fi fost anterior membrii de partid. Aceasta este situatia Curtilor Constitutionale germane, italiene, spaniole. Este reforma care va avea loc si in Consiliul Constitutional francez in 2012. Aceasta obsesie provine cred, pe de o parte, din faptul ca exista citiva judecatori cu trecut politic si din faptul ca, similiar multor state contemporane cu societati civile fragile, totul este interpretat exclusiv prin grila politica.

Care sint prioritatile dvs. in calitate de judecator la CCR?

Incercarea de a aduce CCR mai aproape de Curtiile constitutionale cele mai avansate juridic. Nu este simplu pentru ca acest lucru implica multe schimbari, inclusiv in modul in care sint percepute aceste decizii. Nu numai curtea trebuie modernizata, dar si comunitatea juridica din Romania.

Sinteti un judecator aparte, aveti blog si cont pe Facebook. Cum va pot folosi aceste instrumente din noua pozitie?

Sint un judecator neobisnuit poate pentru Romania si nici macar. Presedinta sectiei penale a Curtii de Casatie franceze, unul dintre cei mai inalti magistrati ai Frantei are cont pe Facebook. Eu l-am facut pentru ca facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti ne-a indicat ca este un mod de a comunica cu studentii si alumnii. In privinta blogului, din moment ce sintem profesori de drept, trebuie sa facem cercetare stiintifica. Ca ne-o expunem si pe blog si nu numai in revistele de specialitate, care sint si ele multe online, nu vad care este diferenta. Autorul lui “The Reader”, Bernard Schlink, a fost judecator al Curtii Constitutionale.

Care este, pentru dvs., cel mai important obiectiv al CCR in perioada urmatoare?

Cresterea calitatii juridice a deciziilor si a credibilitatii Curtii Constitutionale.

Ce inseamna ca judecatorii CCR nu pot adopta pozitii publice?

Acest lucru e fals. In toata lumea democratica, pozitia publica inseamna o anumita atitudine fata de un eveniment, pe care ti-o asumi prin comunicate, intierea de petitii etc.

(interviu needitat; publicat in revista Vip pe 9 august)

0 comment

You may also like

0 comment

Ioan PITICAR November 19, 2012 - 10:16 pm

Stimata Doamna Judecator Iulia Motoc.

Banuesc ca ati zburat cu aeronave diferite si de pe aeroporturi diferite in exercitarea activitatii dumneavoastra.
Ca fost aviator militar, dar si ca ex repreprezentant al RO in Programul de eGov. pan -european IDABC (inclusiv pentru proiectul eJustice, initial NJR) va rog sa-mi spuneti cum ati perceput activitatea aeronautica bazata pe standardele internationale OACI si mai nou ale EASA.

Ca si expert in Securitate IT la COMM. va mai adresez o intrebare tot din perspectiva unor activitati standardizate:
De ce NU exista standarde publice de activitate in Just -RO si nici la CCR?
Observam cu totii HAOSUL complet din Just-RO, iar eu personal prin activitatea de respondent in Survey-ul independent al COMM. din 2006 (cu peste 70 de dosare in evaluare -directa in instante ca neavocat) inclusiv in fata dl. Zegrean, am decelat pentru expertii MCV-RO acest haos, acesta lipsa de transparenta (inclusiv la CCR ) care favorizeaza si stimuleaza coruptia sistemica.

Ca expert in IT Sec, nu am cont pe nici o retea sociala.
Prin urmare, daca apreciati ca ar exista un interes in dezvoltarea unui schimb de opinii
ma puteti contacta direct pe e-mail: i.piticar@gmail.com

Cu deosebita stima,
Ioan Piticar
IT Sec Expert

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: