Lumea ca reflecţie a gândurilor noastre

by Andreea Vasile

Dacă lumea personală a fiecăruia dintre noi este o reflecţie a lucrurilor pe care le gândim, atunci poate că şi societatea, în ansamblul ei, este tot asta. Ca o gândire colectivă care, reflectând la unison asupra aceloraşi teme, vor produce cu energia lor rezultatele pe care le vedem în jurul nostru.

De fiecare datâ când am mers în alte ţări, pe lângă lipsa claxoanelor pe care nu le auzi la orice pas, mi-a mai atras ceva atenţia: discuţiile aproape inexistente despre politică şi despre clasa politică din ţara respectivă. În România, aceste discuţii nu doar că sunt zilnice, între oamenii din autobuze, de la muncă, în familie sau în ziare şi la televizor, dar au loc, în general, pe un ton agresiv. Fie că menţionăm lipsa de inteligenţă a politicienilor, lipsa de acţiune, nesimţirea lor, aroganţa lor ş.a.m.d., cred că, fără să pot explica de ce, deocamdată, algoritmul îndoielii de alţii funcţionează la nivel macro la fel de bine ca la nivel micro. Anume, dacă îi vei spune unui om, suficient de mult timp că nu-i bun de nimic, predicţiile vor deveni realitate. Poate că, şi în cazul mediului politic, este la fel.

Dacă societatea în care trăim e o reflecţie a gândurilor noastre, este o oglindă a felului nostru de a fi, atunci poate că ar trebui să începem să lucrăm, mai întâi, cu noi înşine. Să fim noi mai buni, mai cumpătaţi, mai atenţi cu cei din jur, mai grijulii, mai prezenţi şi, în timp, noua atitudine, noua perspectivă, prin gesturi simple şi foarte simple, s-ar putea să transforme ceea ce este în jur.

Eu cred că se poate şi altfel. Îmi place mai mult să mă uit spre mine ca declanşator al celor ce mi se întâmplă din simplul motiv că asupra mea este mai uşor să lucrez şi este mai uşor să mă îmbunătăţesc pe mine, decât să mă aplec asupra altora.

Citeam undeva că “o problemă nu este o problemă, decât dacă noi spunem că este o problemă. Şi nu problema este problema, ci felul în care reacţionăm noi la problemă, este problema.”

0 comment

You may also like

0 comment

Felipov April 22, 2011 - 9:25 am

La inima mi-a mers.

Reply
Andreea April 25, 2011 - 9:07 pm

multumesc.

Reply
Roxana April 22, 2011 - 12:17 pm

🙂

Reply
Andreea April 25, 2011 - 9:07 pm

🙂 back

Reply
viorel grecu April 22, 2011 - 7:32 pm

interesant articolul !!!

Reply
Andreea April 25, 2011 - 9:08 pm

multumesc Viorel.

Reply
i.f April 30, 2011 - 1:19 am

Hmm, eu as spune ca discutiile astea se poarta peste tot, dar poate am eu o viziune deformata pentru ca cercul meu de prieteni si cunoscuti e plin de diplomati si politicieni aspiranti, a.i. cand sunt acasa mi se pare chiar o pauza binevenita de la atatea cancanuri si nimicuri politice locale si internationale. Daaar, am si eu o parte mistica – cu toata rationalitatea 😀 – si partea asta-mi spune ca ai dreptate. Oamenii au ajuns acolo fiindca alti oameni i-au votat. Sunt reprezentanti si reprezentativi. Deci, ca ei sa se schimbe, trebuie sa se schimbe si oamenii pe care ii reprezinta.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: