Românca Luiza Fatyol, singura solistă invitată la ceremonia din 17 aprilie de la Domul din Köln, în memoria victimelor din zborul Germanwings

by Andreea Vasile

Pe 24 martie a.c., întreaga lume a rămas în stare de șoc după ce pilotul Andreas Lubitz în vârstă de 27 de ani a prăbușit, în mod intenționat, avionul pe care îl pilota și care avea la bord 150 de pasageri. Pe 17 aprilie, în memoria victimelor, s-a organizat o ceremonie la Domul din Koln, la care au participat 500 de rude ale celor decedați, alături de o echipă de psihologi și consilieri, laolaltă cu membri ai echipelor de căutare care au muncit în Alpii Francezi zile la rând și reprezentanți ai companiei Lufthansa, sub a cărei egidă zboară avioanele Germanwings. Cancelarul Angela Merkel și președintele german Joachim Gauck au luat, de asemenea, parte la ceremonia care a durat două ore. Românca Luiza Fatyol a fost singura interpretă invitată la eveniment. Am vorbit cu ea despre rolul pe care l-a avut în cadrul ceremoniei și despre cum își amintește acea zi.

Luiza_Fatyol_2

Luiza Fatyol a fost singura interpretă invitată la ceremonia de la Domul din Köln în memoria victimelor din avionul prăbușit pe 24 martie în Alpii Francezi.

Cum aţi ajuns să cântaţi la Opera din Düsseldorf?

Sunt născută în Satu Mare, unde am studiat vioara de la vârstă de 5 ani. La 17 ani am început canto tot în Satu Mare, iar în 2006 dădeam admitere la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, la secţia canto. Am absolvit Conservatorul la Cluj cu brio şi am intrat la Master. În anul 1 de Master am auzit că vin pentru o audiţie nişte directori de la un teatru din Germania (Düsseldorf). M-am prezentat la audiţie, iar după o oră şi 50 de candidaţi am fost sunată să mi se spună că ar fi interesaţi de mine. Şi, uite aşa, în septembrie 2011 am ajuns la Düsseldorf. Pot să spun că, la 28 de ani, câți împlinesc pe 9 iulie, sunt o norocoasă pentru că am roluri principale foarte frumoase. Momentan, cânt Susanna din ”Nunta lui Figaro” de Mozart. Urmează Adina din ”Elixirul Dragostei” de Donizetti, Gilda din ”Rigoletto” de Verdi și așa mai departe.

Cum ați aflat de prăbușirea zborului Germanwings pe 24 martie?

Eram la Bucureşti când seara, la ştiri, am auzit de această tragedie. Am înlemnit! Cu atât mai mult cu cât a doua zi, dimineaţa, urma să zbor la Düsseldorf. A fost unul dintre cele mai grele zboruri, cu mari emoţii.

oled bryjak independent.co.uk

Oleg Bryjak a fost colegul Luizei la Opera din Düsseldorf si una dintre victimele zborului Germanwings 4U9525.

foto: independent.co.uk

Cum v-aţi simţit când aţi aflat că în acest zbor era și colegul dumneavoastră,  Oleg Bryjak?

Şocul şi groază au fost şi mai mari când am auzit că Oleg Bryjak, colegul meu la operă era în avion. Oleg Bryjak era în ansamblul operei din Düsseldorf de foarte mulţi ani. Era un artist consacrat în operele lui Wagner şi Strauss. Eu, fiind la Düsseldorf doar de 3 ani și jumătate, nu îi ştiam pe toţi  ‘greii’ Operei, mai ales că nu eram distribuiţi în acealeaşi opere, eu fiind prea tânără pentru Wagner sau Strauss. Însă mereu ne vedeam pe holurile Operei, ne salutam, era mereu foarte respectuos, glumeţ şi bine dispus.

Când l-aţi văzut ultima oară?

Ultima oară când l-am văzut pe Oleg  a fost în luna ianuarie, în cantină, stătea la masă cu mai mulţi colegi, probabil după o repetiţie, râdea şi glumea. Ţin minte că avea o voce foarte impozantă şi puternică, se auzea de la o poştă. Când se punea pe glume era de neoprit.

Mandatory Credit: Photo by Action Press/REX Shutterstock (4673612ag) Memorial for Germanwings A320 Plane Crash victims Memorial service for the victims of the Germanwings A320 Plane Crash, Cologne, Germany - 17 Apr 2015

Mandatory Credit: Photo by Action Press

Domul din Koln pe 17 aprilie 2015, în ziua în care a avut loc ceremonia de comemorare a victimelor din avionul prăbușit pe 24 martie.

foto: theguardian.co.uk

Cum aţi ajuns să cântați la ceremonia din 17 aprilie de la Domul din Köln?

După două săptămâni de la accident s-a făcut o slujbă la o biserica locală în Düsseldorf unde aveau nevoie de un cântăreţ. Prin urmare, au sunat la Operă şi cei de la birouri m-au contactat pe mine. La această comemorare au fost prezente atât oficialităţi, cât şi rude ale victimelor.  Iar după această comemorare locală am primit un telefon tot de la Operă pentru a participa la ceremonia de la Köln din 17 aprilie. M-am simţit onorată, fiind singură solistă la această ceremonie.

Ce vă aduceți aminte din acea zi?

Ceremonia în sine a fost foarte bine organizată şi pregătită, până la ultimul detaliu. În Domul din Köln se intra doar pe baza unei brăţări cu cod, după ce ţi-ai dat toate actele şi datele la control. Poliţia şi gărzile de corp ale oficialităţilor erau peste tot. Dar când a început slujba, toţi eram la fel. La fel de trişti, la fel de contrariaţi că s-a întâmplat una ca asta. Eram cu toţii oameni simpli, îndureraţi. În timpul ceremoniei au fost momente foarte emoţionante, ca atunci când sora unei victime a avut puterea să rostească câteva cuvinte, acela a fost un moment impresionant. Iar în public erau rudele victimelor care plângeau întruna. A fost o atmosfera grea şi tristă.

demnitari nemti dailymail.co.uk si joackim gauck stanga

Cancelarul Angela Merkel și președintele german Joachim Gauck în timpul ceremoniei din Domul din Köln pe 17 aprilie 2015.

foto: dailymail.co.uk

Care a fost rolul dumneavoastră în cadrul ceremoniei?

Rolul meu a fost să interpretez aria Pie Jesu din ”Reqviem”-ul de Faure. O piesă simplă, dar plină de emoţie. În general, eu nu îmi fac prea multe gânduri când trebuie să cânt, este ceea ce ştiu să fac şi gata. Nu mă complic, să zic aşa, spunându-mi că ”vai, în ce loc cânt” sau ”vai, va fi transmis în toată lumea”. Încerc să rămân la nivelul simplu, trebuie să cânt şi gata, indiferent pentru cine sau cu ce ocazie. Însă ajunsă acolo şi văzând atâta durere, nu mi-a fost uşor să cânt. M-am concentrat foarte mult să nu mă uit la fețele oamenilor, pe care îi auzeam că plângeau şi am încercat, cu aria mea, să le alin puţin din durere.

De ce a fost aleasă pentru interpretare Requiem?

Este o arie simplă, dar armoniile şi dezvoltarea liniilor melodice sunt impresionante. Este o arie lentă, liniştită, fără prea multe indicaţii dinamice. Interpretarea unei asemenea arii necesită sensibilitate şi emoţie. În ciuda contextului ceremoniei, a fost o onoare să fiu acolo şi să transmit puţin din emoţia mea.

rp-online. de rude ale victimelor

Rude ale victimelor vorbesc în cadrul ceremoniei din Domul din Köln. În accident au murit și 16 elevi germani, alături de doi profesori, care se întorceau dintr-o excursie din Spania.

Care a fost mesajul cel mai important transmis în cadrul acelei ceremonii?

Că noi, oamenii, azi suntem, mâine putem să nu mai fim, dar că cel mai important lucru este să nu uităm că Dumnezeu e în noi şi nu suntem singuri.

0 comment

You may also like

0 comment

OperaOnline.ro June 12, 2015 - 9:24 am

Felicitari pentru interviu, Andreea! Luiza este un artist special.

Reply
Andreea June 12, 2015 - 9:38 am

multumesc! 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: