Simplu şi bun ca ciocolata

by Andreea Vasile

Să-nveţi să faci ca lumea ciocolată ia ani de încercări. Este unul dintre cazurile în care experienţa vine mâncând.

Am filmat săptămâna asta la “Sănătatea în bucate” cu o tipă, nu zic încă cine-i, care e specialistă în dulciuri. Şi nu-i genul care se pricepe fiindcă e “talentată”, ci a muncit ca să deprindă aptitudinile cu care amestecă ingredientele cu precizie vrăjitorească.

*

Ştie să facă inclusiv ciocolată. Nu d-aia de care ne luăm noi din supermarket când avem poftă de dulce, ci din aceea adevărată, cu bază serioasă de cacao, atât de mulţi la sută că ţi se strepezesc dinţii şi nu mai ai nevoie de încă o gură. În lume, cacaoa este scumpă pentru că este rară, deci şi ciocolata care costă pe măsură arată că baza folosită este de calitate.

*

Am întrebat-o pe P., care a fost şi chef 11 ani într-un restaurant din Dublin, cum înveţi să faci ciocolată. A zis că înveţi făcând, că şi dacă-ţi explică cineva cum să combini ingrediente tot nu-i de vreun mare folos.

Să faci, să încerci, să greşeşti şi să faci din nou: asta e reţeta adaptată pentru bucătărie a lui “fail. fail again. fail better.”

*

Asta m-a dus, din nou, cu gândul la noi, la mine: să ajungi simplu şi bun ca ciocolata ia ani de încercări, de amestecuri greşite, de greaţă, de recombinări, de renunţare la ingrediente inutile, de regustări.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: