Surferul Chris Bertish e primul om care a traversat Oceanul Atlantic pe un paddleboard

by Andreea Vasile

Trei luni. Sau, mai precis, 93 de zile. Atât a durat ca surferul din Africa de Sud, Chris Bertish, să traverseze Oceanul Atlantic pe cont propriu. A plecat din Maroc și-a vâslit până în Antigua. Adică vreo 7403 km. Să-i fie de bine, mai ales că e primul om din lume care reușește asta.

pe ocean 2.jpg

Chris la bordul paddle-ului construit special pentru această aventură.

Chris a pus la cale aventura timp de 5 ani de zile. Pentru el a fost construit un paddleboard special (unul obișnuit arată cam ca o placă de surf), mai mare, cu spații pentru depozitarea alimentelor și odihnă. Bineînțeles, în teren, lucrurile au arătat diferit: la fiecare două ore, Chris trebuia să arunce apa din paddleboard ca să nu i se inunde spațiile unde ținea mâncarea. În rest, omul a văslit între 12 și 15 ore pe zi. Uite ce corp frumos a făcut de la atâya mișcare, ahahaha!

pe ocean 3

Acesta e Chris pe paddleboard-ul special construit pentru a trece cu el Oceanul Atlantic.

Chris a avut parte de toate condițiile meteo nasoale: valuri mari, vânt, ploaie, așa că, până la final, a fost complet epuizat. Cum descrie el experiența? ”Am simțit că sunt mereu la un pas să mă scufund”, a declarat el pentru National Geograhpic. Noroc însă că paddleboard-ul a rezistat la vizitele rechinilor, care au încercat să ”guste” din material.

spots a ship pe 22 dec in the mid of atlantic.jpg

Pe 22 decembrie, Chris s-a întâlnit cu un vapor pe Oceanul Atlantic și s-a bucurat că nu e singur.

Evident, nu călătoria în sine a fost provocatoare, ci felul în care mintea reacționează la astfel de experiențe. Ca orice atlet care face sporturi de anduranță, capacitatea minții de-a rezista la efort de lungă durată e avantajul sau dezavantajul într-o astfel de aventură. Mintea lui Chris a rezistat.

pe ocean 5 la detsinatie.jpg

Chris intră triumfător în Antigua, la finalul celor 93 de zile pe ocean.

Chris e un sportiv cu experiență, care-a fost aclamat de mai multe ori pentru performanțele sale în surf și paddleboard, cu care a mai circulat pe distanțe lungi și foarte lungi. Banii strânși îi va dona unor asociații din Africa de Sud care se ocupă de copii. În repetate rânduri, Chris a fost nominalizat în hall of fame-ul surferilor care se dau pe valuri mari și foarte mari, cu rezultate deosebite. Bravo lui, îl așteptăm cu noi călătorii grozave, numai bune de povestit mai departe..

Motto-ul lui Chris este: Dream It, See It, Believe It, Achieve It.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: