The pursuit of happiness: Adrian Teleşpan

by Andreea Vasile

Adrian Teleşpan a scris o carte, Cimitirul. Cartea asta a devenit foarte populară într-un timp foarte scurt, a avut record de vânzare în reţeaua Cărtureşti şi a beneficiat de mult PR care se datorează atât oamenilor care-l plac pe Adi, culmea, cred că asta a fost o surpriză mare chiar şi pentru el, cât şi networkingului pe care el îl are în zona media unde a lucrat, în România, ca producător TV. Am citit multe interviuri cu Adrian şi să mai fac încă unul despre cartea lui mi s-ar fi părut prea mult aşa că o soluţie a fost interviul ăsta despre fericire. Nu ştiu foarte bine de ce am ales să-l întreb pe Adi despre fericire pentru că nu am avut nicio aşteptare că de la el vor veni nişte tips and tricks în zona asta care să ne facă să privim fericirea dintr-o perspectivă nouă. Şi, cum veţi vedea, chiar aşa şi este: răspunsurile lui nu relevă nimic nou în această dimensiune a fericirii, dar vorbeşte despre acelaşi Adrian, Teleşpan ori Green, pe care îl ştie toată lumea fie din interviuri, fie din carte. Anume un tip care vrea totul – siguranţă, bani, faimă, iubire etc. – dar care nu vrea să-şi asume nicio responsabilitate pentru astea. Să-i pice din cer, dar să nu devină o presiune gloria asta. Pretinde totul, însă nu ştie cum să facă să nu dea nimic înapoi. Este un tip căruia îi place viaţa, dar nu ştie foarte bine cum să facă să scape de iţele astea sociale, cumva, pretinse şi impuse de alţii cu care nu este deloc în acord şi despre care crede că îi mănâncă timpul şi energia.

adi front

Adrian Teleşpan a avut un prim boom de glorie internautică odată cu interviul pe care l-a făcut cu actriţa Oana Pellea

Un lucru mai vreau să spun despre Adrian înainte să vă las să citiţi interviul. Deşi lasă impresia unui tip haotic, este cel mai preocupat de curăţenie om pe care îl ştiu. Casa în care locuieşte este lună, în spaţiul lui nu este loc pentru nicio abatere, pentru nicio pată, pentru niciun obiect aruncat la întâmplare. Acum este momentul să-ţi spun, Adrian, că printr-a treia zi la tine (m-a găzduit la Londra anul trecut), cu toate că eram în vacanţă, aveam mici momente de stres în legătură cu felul în care îmi las lucrurile în cameră sau dacă adidaşii stau la intrare după gustul şi ordinea pe care ţi se doreşti. Încercai să mă faci să plec mai repede?

Ce este fericirea pentru tine?

Fericirea, Andreea, este ca mâncarea. Odată ce-ai înghițit, nu prea îi mai simți gustul. Doar că nu există suficienți oameni care știu să gătească fericirea și de asta cei mai mulți o mâncăm crudă și devine, astfel, un gust cu care ne obișnuim. Nutella fără calorii, țigări sănătoase, card fără limită și sex fără complicații.

Când ai fost fericit ultima dată şi ce s­a întâmplat cu acea ocazie?
Când stewardesele de la British Airways m-au botezat Mr. Double Scotch. Am reușit să-mi fac un nume în doar trei ore de zbor.

Ce te făcea fericit în Bucureşti, când locuiai aici?

Dacă m-ar fi făcut ceva fericit în București crezi că aș mai fi plecat?

adi 2

Adrian Teleşpan, new comer pe scena literaturii din România, sper să nu rămână un one hit wonder.

Cum îţi aminteşti Bucureştiul în preajma plecării tale în Anglia?

Jegos. Am stat o lună jumate în zona Gării de Nord.

De ce ai plecat în Anglia?

Că nu mi-a oferit nimeni cazare gratis la Dorohoi.

Ce te face fericit în Anglia?

Faptul că am plecat din București.

Fericirea este înnăscută sau se câştigă prin autoeducare?

N-am auzit până acum de fericire înnăscută, gen s-a născut așa și a trăit fericit până a murit. Cred că fericirea există foarte la îndemână, trebuie doar conștientizată. Adică orice stare de bine poate fi contabilizată ca un moment de fericire, fie că vorbim de un orgasm sau de o țigară fumată afară la o temperatură perfectă, adică 23 grade Celsius. Eu, de exemplu, sunt foarte fericit atunci când fac dușuri fiebinți după ce alerg la 0 grade.

De multe ori credem că fericirea este condiţionată fie de oameni, fie de evenimente şi, deci, suntem rar fericiţi pe cont propriu. Când ai fost tu ultima oară fericit pe cont propriu, o fericire care să nu depindă nici de evenimente, nici de oameni şi cum te­a făcut asta să te simţi?

Sunt fericit singur când beau și mă apucă dansul, când fumez iarbă (în Olanda, bineînțeles) și când îmi fac laba. Dar și aceste trei situații presupun implicare din partea altor oameni: fabrica de scotch și cei fac muzica, culegătorii de iarbă, actorii porno, șamd… N-am ajuns la performanța de a sta singur într-o cameră și să mă apuce Nirvana din senin.

În Anglia, ai reînvăţat să trăieşti fără să fii pe grabă şi ai scris o carte care a avut succes. Cu toate astea, care este obiectivul tău, dacă ai aşa ceva, în legătură cu şederea în Anglia sau cu o altă ţară unde ai vrea să îţi faci o viaţă, cum se spune?

Cartea are succes, nu a avut. Eu nu prea sunt un om al obiectivelor. Momentan îmi doresc să se termine dracului odată traducerea și să dau o tură pe la Los Angeles.

0 comment

You may also like

0 comment

Ina January 27, 2014 - 9:17 am

Si eu sper sa nu fie a one hit wonder. Mi-a placut cartea pentru ca e sincera; asa cum spune si Telespan, nu neaparat pentru ca toate lucrurile pe care le povesteste s-au intamplat, dar pentru ca le-a scris asa cum si le-a imaginat. Green e un personaj amuzant si usor de simpatizat.

Nu stie de ce m-am tot gandit la cartea lui Barbu din liceu (Trilogia Marijuanei) cand citeam Cimitirul. Are ceva adolescentin in ea (ca sa nu zic imatur). Dar asta ii da prospetime si o face foarte usor de citit.

Am citit-o pentru ca avea multe recomandari pe Good Reads, ca mai apoi sa vad ca autorul facuse o campanie pe Facebook cerand comentarii, ceea ce m-a facut sa ma simt inselata. Daca as recomanda-o cuiva… m.

Ps. Hmm, daca te-a gazduit anul trecut la Londra, n-oi fi tu musafirul din carte? 🙂

Reply
Andreea January 27, 2014 - 9:27 am

a avut multi musafiri, este un om care primeste lume cu inima deschisa, cred 😀

Reply
Sky January 27, 2014 - 1:51 pm

😀

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: