Considerat cel mai verde județ al României, Harghita e și un teren de joacă în aer liber pe gustul oricui ajunge acolo fiindcă poți alege dintr-o grămadă de variante cum vrei să-ți petreci timpul. Hai să vezi propunerile mele!
După un an de zile de pandemie știu sigur că îmi doresc să petrec cât mai mult timp cu putință în aer liber. Asta e valabil pentru cei mai mulți dintre noi. Așa că atunci când am primit invitația de a călători în județul Harghita împreună cu Asociația Visit Harghita și echipa Travel Communication, am zis DA pe loc. Am petrecut patru zile minunate într-un județ de poveste despre care se spune că este cel mai verde din România și am avut bucuria să descopăr o grămadă de locuri frumoase și activități pe care le poți face aici, cele mai multe dintre ele în natură.
Din multitudinea de opțiuni pe care le ai și pe care le poți găsi pe site-ul, respectiv aplicația VisitHarghita.com, eu am selectat 5 activități în aer liber pe care le-am experimentat sau care mi-au atras atenția în zilele petrecute acolo. Dacă de cele mai multe ori atunci când vrei să vizitezi o zonă anume din România, te întrebi ce să faci și pe unde să mergi și ai bătăi de cap să găsești informațiile de care ai nevoie, VisitHarghita.com e ghidul perfect pe care să-l consulți când îți planifici o călătorie în zonă pentru că te va lămuri în toate privințele – de la cazări, la locuri în care poți mânca și până la destinații cu care să-ți umpli ziua – cu ajutorul lui vei primi răspuns la toate întrebările pe care le ai.
Iată însă care sunt propunerile mele pentru tine și care sper să te inspire:
- Drumeție în Cheile Vârghișului și urcare la Peștera Merești
- Explorare cu buggy-ul sau mașină 4×4 pe dealul Gordon, unde se află statuia Inima lui Iisus
- Traseul Via Ferrata din Cheile Vârghișului
- Plimbare cu bicicleta electrică pe lângă lacul Roșu
- Plimbare cu barca pe lacul Sfânta Ana
1. Drumeție în Cheile Vârghișului și urcare la Peștera de la Merești
Cheile Vârghișului se află în munții Perșani (1292m), la limita județelor Harghita și Covasna, și reprezintă o arie protejată de interes național. Pe scurt, sunt o rezervație naturală și cuprind 130 de peșteri dintre care doar 4 sunt deschise. Traseul în Cheile Vârghișului are o lungime totală de 4km și tot aici se află și traseul Via Ferrata, proaspăt refăcut și inaugurat, despre care o să vă povestesc un pic mai încolo.
O vizită în Cheile Vârghișului necesită echipament corespunzător și, mai ales, încălțăminte adecvată, adică bocanci, preferabil înalți, care să țină glezna stabilă. Chiar dacă poteca e bine bătătorită și marcată, traseul are multe pietre, unele instabile, care devin și mai dificile atunci când sunt umede, așa cum le-am prins eu, fiindcă în zilele acelea plouase mult în zonă.
Cu toate că nu sunt un om care face des drumeții pe munte, dar sunt un om care face mișcare fizică solicitantă în mod constant, aș spune că o escapadă în Cheile Vârghișului necesită efort moderat din punctul de vedere al forței fizice pentru că va trebui să urci și să cobori porțiuni un pic mai tehnice și va trebui să traversezi poduri pe lanțuri peste pârâul Vârghiș, deci o să ai nevoie de echilibru.
La finalul traseului în Cheile Vârghișului o să ajungi la una dintre peșterile care pot fi vizitate, peștera Merești, considerată una dintre cele mai lungi peșteri din Carpații Orientali, cu o lungime de 1400m. Peștera se remarcă prin faptul că aici se găsesc 14 specii diferite de lilieci și am văzut și noi câteva dintre ele. Cel mai simpatic a fost liliacul mic cu potcoavă și mi s-a părut fascinant cum dorm cu toții, în grup, în timpul zilei, atârnând cu capul în jos. De asemenea, am aflat că temperatura corpului unui liliac e aceeași ca la oameni, 37 de grade, pentru că, la fel ca noi, oamenii, și liliecii sunt mamifere.
Peștera Merești nu e amenajată așa cum poate vă așteptați de la peșteri mai populare prin care ați fost. Așa că atunci când intrați acolo ar fi bine să aveți o frontală și mănuși antiaderente astfel încât să vă puteți sprijini cu mâinile de pietrele din peșteră fără să vă murdăriți. Eu am avut frontală și mănuși cumpărate de la Decathlon, unde găsiți de toate când vine vorba de drumeții, la prețuri foarte rezonabile.
Despre peșteră ar mai fi de spus că are 2 săli, Sala Mare și Sala Fekete Istvan, speologul care în 1835 a cartografiat peștera în asemenea detaliu încât hărțile lui pot fi folosite fără probleme și azi.
2. Explorare cu buggy-uri și mașini de teren până pe dealul Gordon
În Odorheiu Secuiesc se află Transylvania Adventure Park, un proiect foarte mișto al unor pasionați de viteză și adrenalină, care și-au creat un parc auto mai puțin obișnuit. Buggy-uri și mașini de teren, unele desprinse parcă din filmul Mad Max, sunt puse la dispoziția ta pentru a explora împrejurimile la viteză maximă. Dacă-ți plac viteza și spiritul de aventură și nu-ți e frică să te murdărești din cap până-n picioare cu noroi, atunci câteva ore în compania TAP s-ar putea să îți aducă un zâmbet mare pe buze, să te facă să țipi de fericire și să te simți energizat cum poate n-ai mai fost de multă vreme. Eu m-am bucurat atât de mașina de teren la urcare pe dealul Gordon, cât și de buggy-ul cu care am coborât de acolo.
Cât despre dealul Gordon, aflat între Odorheiu Secuiesc și Praid, odată ajuns în vârf, unde se află statuia Inima lui Iisus, ai putea jura pentru câteva secunde că ești la Rio, în fața statuii similare, Cristos Mântuitorul. Chiar dacă nu e la fel de populară, statuia Inima lui Iisus, cu o înălțime de 22m și construită din fier și oțel inoxidabil, e cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est, iar prețul ei de 200.000 de euro a fost plătit din donațiile strânse de primăria din Lupeni. De asemenea, în interiorul statuii se află o scară metalică pe care poți urca până-n capul acesteia și de unde poți admira priveliștea.
3. Traseul Via Ferrata din Cheile Vârghișului
Via Ferrata (drumul de fier, în traducere din limba italiană) sunt trasee montane expuse și pereți verticali dotați pe întreaga lor lungime cu structuri metalice – treptate metalice, poduri suspendate și așa mai departe – care permit chiar și persoanelor neexperimentate să parcurgă trasee similare cu cele parcurse de alpiniștii profesioniști. Trei astfel de trasee au fost inaugurate recent în Cheile Vârghișului după lucrări de amenajare susținute de Consiliul Județean, care au durat un an de zile.
Cu toate că nu am avut timp să fac traseul de Via Ferrata pentru că am ales să merg la peștera Merești mai întâi și nu ne-am mai oprit apoi și la traseul de Via Ferrata, o parte dintre cei cu care am călătorit s-au încumetat la aventura asta și nu le-a părut deloc rău. Asigurați ca la carte cu ham, cască și set special pentru via ferrata, și îndrumați de ghizi profesioniști – în cazul nostru, am fost însoțiți de echipa Salvamont Harghita – colegii mei au străbătut traseul de peste 200m de stâncă în aproape două ore și au avut parte de imagini spectaculoase peste Cheile Vârghișului.
Traseul propus s-a adresat inclusiv începătorilor, dar cu toate astea îți trebuie forță fizică, curaj și determinare să mergi până la capăt pentru că odată ce ai trecut de prima porțiune de urcare, nu mai există cale de întoarcere și trebuie să străbați traseul până la capăt. Eu îmi doresc să mă reîntorc în Harghita ca să fac traseul de via ferrata, deci rămâne un plan pe care sper să-l duc la îndeplinire curând.
4. Plimbare cu bicicleta electrică pe lângă lacul Roșu
În această călătorie am ajuns pentru prima dată la lacul Roșu, unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural format în România, care face parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Lacul a apărut în 1837 prin surparea unei porțiuni din muntele Ghilcoș spre poalele masivului Suhard, barând valea râului Bicaz. Cu toate astea, suprafața lacului se micșorează de la an la an din cauza fenomenului de colmatare, prin aluviunile depuse de râurile care se varsă în lac.
Cadrul natural e spectaculos și dacă ajungi acolo te poți bucura de natură fie din mijlocul lacului datorită unei plimbări cu barca, fie de pe bicicleta electrică pe unul din traseele din jurul lacului puse la dispoziție de Bikkla. Bikkla e un centru de închirieri de biciclete electrice, care și-a deschis primul astfel de punct la lacul Roșu. Centrul de aici are 8 biciclete la dispoziție și 5 trasee de lungimi diferite de care te poți bucura preț de câteva ore. Cu ajutorul smartphone-ului, scanezi un cod QR, și afli astfel traseul pe care trebuie să-l urmezi. Ai, practic, propriul Waze pe telefon și datorită lui vei fi în siguranță pe parcursul întregii experiențe. Echipa Bikkla e oricum alături de tine și-ti va spune tot ce trebuie să știi înainte să pornești la drum.
5. Vizită la lacul Sf. Ana și plimbare cu barca
Am ajuns pentru a doua oară la lacul Sf. Ana cu ocazia acestei călătorii și, încă o dată, pot să spun că e lacul meu preferat pentru că priveliștea e absolut superbă și pentru că faptul că e situat în craterul unui vulcan încă activ – muntele Ciomatul Mare – care ar putea să erupă într-un viitor îndepărtat mi se pare spectaculos. Lacul Sf. Ana e singurul lac de origine vulcanică din Europa Centrală și de Est, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Ținutul Secuiesc, și se află în rezervația naturală Lacul Sf. Ana – Tinovul Mohoș, care e și casă pentru aproximativ 25 de urși, așa cum ne-a povestit ranger-ul care ne-a întâmpinat în acea zi. În drumul spre lac, am văzut și noi un pui de urs care ieșire la șosea. Lacul se află la 946m altitudinea, iar adâncimea sa în punctul maxim e de 7m.
Chiar dacă am ajuns acolo într-o zi ploioasă și mohorâtă, locul e la fel de frumos ca-ntr-o zi cu soare, dar are alte culori, alt impact și alt mister. De data asta nu m-am mai urcat în barcă, însă am făcut-o vara trecută când am ajuns acolo cu Adrian, care m-a plimbat în lungul și-n latul lacului, dând energic la vâsle. Tot la lacul Sf. Ana se spune că există cel mai bun kurtos kalacs din județ, pe care l-am încercat și confirm că a fost foarte gustos.
Vezi mai jos un clip realizat de Alex și Simona de la lipa-lipa.ro, care au fost, de asemenea, în călătoria din județul Harghita:
Concluzii
După un an de zile în care am stat prea mult în case, anul ăsta, odată cu numărul tot mai mare de oameni care se vaccinează împotriva Covid-19 și, deci, a scăderii numărului de cazuri de îmbolnăviri, a relaxării măsurilor de prevenție și a dorinței tuturor de a călători din nou cât mai mult cu putință, găsirea unor destinații care să ne ofere multă natură și multe ocazii de activități în aer liber ne preocupă pe tot mai mulți dintre noi.
Județul Harghita e un astfel de loc, care satisface orice exigență, fie că îți dorești zile liniștite cu relaxare la un pahar cu bere și băi în apa fierbinte a unui ciubăr în aer liber, fie că vrei să-ți consumi energia fizică cu activități distractive, pentru toate gusturile. Harghita se laudă și ca un loc ”family friendly”, așa că fie că ești cu familia, cu prietenii sau cu partenerul de viață, vei avea de unde alege.
Pentru mai multe informații despre județul Harghita și ce poți face aici, nu uita să vizitezi următoarele canale on-line: