Ce e un referendum?

by Andreea

mda

 

Traian Basescu: Majoritatea care-l sustine pe Johannis a dorit un premier care sa anuleze referendumul.

Hai la referendum! O sa va duceti. Daca va duceti la votul pentru prezidentiale, o sa dati si de cel pentru referendum. Si totusi, in afara de faptul ca sunteti chemati la referendum pentru ca credeti ca, votand, ati putea scadea numarul de parlamentari prin introducerea unicameralismului, stiu ca nu stiti mare lucru despre asta. O sa incerc sa va lamuresc, macar un pic.

Definitia zice ca “referendumul este un tip de scrutin in cursul caruia cetatenii isi exprima sprijinul sau opozitia fata de o masura propusa de autoritati sau prin initiativa populara”. O sa va intrebati daca sprijinul sau lipsa de sprijin conteaza pentru cineva sau are doar valoare consultativa. Conform Constitutiei Romaniei, “suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, dar si prin referendum”. Intelegem deci ca votantul e seful si ca daca-si da acordul  se demareaza actiunea catre unicameralism, iar daca nu-si da acordul, lucrurile raman cum sunt.

La nivel practic, nu intelegem foarte bine despre ce este vorba. Mai zilele trecute, Cristian Preda, consilier ar domnului Basescu si europarlamentar, spunea ca votul cetatenilor e consultativ si ca daca ei sunt de acord se va porni dezbaterea vizavi de forma parlamentara pe care tara noastra ar trebui s-o aiba in acord cu nevoile. Insa votul consultativ ar schimba povestea pentru ca ar insemna ca, indiferent de rezultat, decizia e lasata la latitudinea legiutorului, deci de fapt ce zicem noi nici nu prea conteaza. Cu alta ocazie, Basescu ne-a asigurat ca nu-i vorba de o actiune consultativa si ca asta e doar un argument adus de opozitie ca sa ne faca sa ne simtim neimportanti. Eu nu stiu deocamdata ce valoare va avea votul meu si nici nu gasesc lamuriri pe undeva. Daca e sa ma iau strict dupa Constitutie, as zice ca alegerea mea conteaza.

Campania privind referendumul nu ne e de mare ajutor. Singura informatie pe care o primim este ca numarul parlamentarilor va scadea daca votam DA si cum e cunoscut faptul ca majoritatea are boala pe parlamentari pentru ca dorm in sedinte si joaca Solitaire pe 4400 lei pe luna, asta e si punctul central al campaniei despre care alde Felix Tataru si presedintele stiu ca va irita si motiva electoratul. Fina psihologie, ce sa zic. Cu toate astea, ideea referendumului este bicameralism vs. unicameralism. AICI puteti citi o serie de argumente pro si contra pentru ambele variante si, cu creierul vostru, gandind la cum arata Romania, va veti da seama ce trebuie sa alegeti la momentul votului.

Eu voi vota impotriva.

0 comment

You may also like

0 comment

stefan November 12, 2009 - 10:18 am

Un lucru e clar: argumentele prezentate in acea forma pe realitatea.net sunt cu foarte putin mai bune decat cele care erau pe cotidianul.ro. Sunt de toata jena, si mi se pare ca sunt o insulta la adresa oricui le citeste. In continuare nu avem dialog public logic si rational (nu imi permit sa visez si la unul inteligent). Si incepe sa nu mai fie doar vina muppets-ilor de politicieni, ci si a noastra ca acceptam mediocritatea presei.

Eu unu am fost complet covarsit de lehamite cand am vazut la ce se limiteaza discutia despre parlament uni- vs bi- cameral. Exact aceeasi situatie a fost si la discutia cu sistemul de vot uninominal: unii au strigat din gura de sarpe ceva (“dictatura”), si ceilalti s-au bazat pe populism ca sa incerce sa treaca ceva ce au presupus ca “poporu” n-ar intelege daca ar fi explicat.

Offf…

Reply
Andreea November 12, 2009 - 1:20 pm

Pentru inceput, sugereaza-ne o resursa buna din care lumea sa inteleaga uni vs bi. Deci nimic academic. Pe urma, cum ar arata dezbaterea aia rationala din punctul tau de vedere si cine ar trebui s-o poarte?

Reply
felipov November 12, 2009 - 4:25 pm

Nu conteaza ca tu si eu vom vota nu.
Majoritatea, pentru ca e tampa, va vota da.
Eu am ramas suprinsa sa aud din gura unor oameni chipurile smart, ca vor vota cu Basescu.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: