Prima racheta romaneasca in spatiu

by Andreea

RACHETA

Dumitru Popescu, creatorul programului spatial privat romanesc

De Dumitru am auzit pentru prima oara la Optimism 2009. Majoritatea il cunostea deja. Dumitru ar fi trebuit sa fie in sala sa vorbeasca, insa in asteptarea vremii bune era in port la Constanta unde se pregatea s-o lanseze pe Helen, prima racheta romaneasca. N-a mai lansat-o ca vremea nu s-a dovedit buna in cele din urma, insa la momentul respectiv a inregistrat un video pentru publicul de la eveniment.

Se pare insa ca azi Helen va fi lansata. E timpul. Operatiunea de lansare este efectuata de ARCA, Marina Militara, ROMATSA si Aviatia Militara. Dar asta nu-i tot. Echipa concureaza si pentru premiul de 30 milioane de dolari pe care Google il ofera primei echipe care trimite un robot pe luna. Stiam insa ca acest robot trebuie sa trimita, de pe Luna, un email inapoi pe pamant pentru ca task-ul sa fie complet.

Hotnews.ro spune ca: “ARCA este o organizatie neguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale. In 2003, Asociatia s-a inscris in cea mai prestigioasa competitie de astronautica Ansari X Prize, fiind unul dintre competitorii importanti. Anuntul inscrierii echipei romanesti a fost facut la Congresul Mondial de Astronautica de la Houston. In 2004, a lansat Demonstrator 2B, prima racheta civila romaneasca, echipata cu primul motor din lume reutilizabil. In 2008, ARCA devine partener cu Google, in competitia Google Lunar X Prize, care va oferi un premiu de 30 milioane de dolari, primei echipe care trimite un robot pe Luna”.

Cat despre Dumitru Popescu, lumea il considera, pur si simplu, nebun. Cica a inceput proiectul cu banii primiti la nunta. Incet-incet i-a convins si pe altii sa se alature visului sau. Inclusiv Marina Militara.

Esquire a publicat in numarul de luna trecuta un profil cu Dumitru. N-am luat revista si acum o tot caut ca sigur acolo e povestea lui mai departe de datele tehnice a ceea ce a pornit in urma cu cinci ani de zile.

0 comment

You may also like

0 comment

clara November 14, 2009 - 11:31 am

nu baga in racheta si o catea selectata dintre maidanezii Bucurestiului, pe numele de FETITZA?! 🙂

Reply
Andreea November 14, 2009 - 11:41 am

=)))

Reply
Irina November 16, 2009 - 11:44 am

Mda, se pare că n-au lansat-o nici sâmbătă, tot din cauza vântului… Oricum, îmi place ce încearcă să facă oamenii de la ARCA. Dacă erau iniţiative de-astea pe vremea când eram eu în liceu, m-ar fi făcut să mă gândesc la studii în domeniu.

[fără legătură cu subiectul articolului, mă distrează poza pe care ai pus-o, în special drapelul răsărind din capul săracului om 🙂 ]

Reply
Andreea November 16, 2009 - 11:46 am

Am vrut o poza cu el si racheta. Nah! 😀

Reply
Andreea November 17, 2009 - 2:36 pm

Cica s-a amanat pentru la anu lansarea. La multi ani!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: