Donarea de sange si povestea care ii va salva viata lui Nic

by Andreea

In urma cu o luna, Niculae Ionescu, in virsta de 37 de ani, a aflat ca are leucemie acuta mieloblastica. In urma cu trei saptamini, am aflat povestea lui si am decis sa-l ajut cum pot: donind singe si scriind acest material. Povestea lui Nic nu este singulara, insa, prin intermediul ei, am inteles ca drumul de la intentia de a ajuta la actiunea propriu-zisa este unul scurt si tine doar de dorinta si de vointa fiecaruia dintre noi de a da o mina de ajutor.

13 februarie 2010. „Eu nu am lesinat niciodata. Eu nu am plins niciodata. Pina in aceasta zi, la ora 11, cind am aflat diagnosticul: leucemie acuta mieloblastica. A fost cea mai urita zi din viata mea. Aceasta este povestea mea. Inceputul noii mele vieti“, scrie Niculae pe blogul pe care a inceput sa-l tina imediat ce a aflat diagnosticul si a fost internat in spital.

Ziua in care a inceput totul

Nic nu se simtea bine in ultima vreme. O oboseala nesfirsita pusese stapinire pe el. „Uram statia de metrou pentru ca nu avea scari rulante. Ma simteam de parca aveam 80 de ani si trageam si tubul de oxigen dupa mine“, isi incepe Nic marturia. In ziua de 12 februarie, sotia lui, Madalina, l-a convins sa mearga impreuna sa-si faca analizele. La un centru medical din Capitala, i s-a recoltat singe si la ora 19.45, cind a fost eliberat buletinul de analize, Nic a aflat ca ceva e in neregula. Viteza de coagulare a singelui era de 20 de minute. „Mi-am sunat prietenii si am decis sa merg la sectia de Hematologie a Spitalului Coltea. M-au internat chiar in acea seara dupa ce mi-au recoltat noi probe de singe“, continua Nic pe blogul sau. Pe 16 februarie, doctorul care se ocupa de el la Spitalul Coltea nota in referatul medical ca „medulograma permite formularea diagnosticului de leucemie acuta mieloblastica. Pacientul este in prezent internat pentru program de chimioterapie“.

Bonuri de masa si reducere la transportul in comun

Donarea de singe aduce cu sine citeva beneficii, ca bonurile de masa in valoare de aproximativ 50 de lei si reducerea cu 50% la transportul in comun. „Donatorii se impart in doua categorii, cei care vin pur si simplu sa doneze din altruism, si acestia sint donatorii fidelizati si cei pe care noi ne bazam fiindca sint constant monitorizati, si apartinatorii bolnavilor care vin si dau pentru cineva anume, insa dintre care putini ramin. Sint asa-numitii donatori ocazionali“, spune dr. Doina Gosa. Informatiile pe care un donator trebuie sa le stie inainte sa doneze singe pot fi luate de oriunde de pe internet. „Noi am facut campanii de promovare sistematice, mai ales cu ajutorul studentilor, care sint foarte saritori. Saptamina trecuta am avut campanie la Politehnica, unde am mers cinci zile la rind si am luat cam 100 de pungi de singe pe zi. Saptamina asta sintem la Medicina Veterinara, iar la inceputul lunii mai vom merge la Medicina“, ne anunta doamna doctor, care are si un regret. „Imi pare rau ca nu se implica si Crucea Rosie, in conditiile in care, in Europa, se ocupa de promovare sau de recoltare in proportie de 80%. Poate are alte probleme, poate nu considera donarea de singe suficient de importanta“.

100.000 de euro si zece luni de spitalizare

Maria Brumariu este prietena de familie cu Niculae si cea care se ocupa de campania de mediatizare a cazului pentru stringerea de fonduri necesare pentru ca Nic sa plece in Italia si sa faca operatia care ii va salva viata. „In prezent, Niculae a fost mutat la Spitalul Bals, pentru ca organismul lui a fost afectat de virusul pioceanic. Sistemul lui imunitar este practic inexistent dupa prima cura de citostatice, asa ca expunerea la virusii externi este mult mai puternica“, explica Maria. „Nic are nevoie de o operatie de transplant medular, sustinuta de un tratament citostatic adecvat, aceasta fiind singura lui sansa de vindecare. Sotia si avocatul lui au vorbit la un spital din Italia, in Brescia, iar doctorii de acolo i-au garantat ca tratamentul si operatia pot fi efectuate la ei, insa ca trebuie sa se grabeasca. Suma de care Niculae are nevoie este de peste 100.000 de euro, dar spitalul a fost de acord sa accepte un avans de aproximativ 15.000 de euro pentru ca pacientul sa ajunga mai repede acolo si sa inceapa tratamentul. Pina in acest moment au fost strinsi in jur de 9.000 de euro, bani donati de rude, prieteni si persoane care au aflat despre cazul lui“, spune Maria.

Formularul E 112, ineficient

E 112 este celebrul formular care, teoretic, ar trebui sa salveze viata multor oameni care sufera de boli-li-mita si a caror existenta este contra cronometru. In realitate, birocratia stufoasa reprezinta o piedica uriasa in cazurile acestor oameni care, de cele mai multe ori, nu pot astepta la nesfirsit aprobarea unei sume pe care, in cele din urma, incep sa o stringa pe cont propriu prin cam­panii asema­natoare celei pe care o are si Nic. „Am apelat la formularul E 112, spune Maria, insa nici in cazul lui Niculae nu a fost aprobat“.

„Singurul lucru care il tine in viata este speranta ca se va intoarce acasa“

„Mi s-a spus ca trebuie sa scriu aceasta poveste. Ca fara ea nu se poate. Si m-am intrebat cum se face asta. Cum se poate scrie povestea care iti salveaza viata? Habar n-am“, scria Nic in primele zile de la internare. „Madalina, sotia lui, cind nu este cu el la spital, fuge acasa pentru a-i gati felurile preferate de mincare, dar numai dupa ce primeste acordul medicilor in legatura cu ce are si cu ce nu are voie sa manince. Oana, fiica lui de 16 ani, schimba garda cu Madalina cind aceasta lipseste citeva ore de la spital. Madalina este artist plastic, face diverse bijuterii din sticla si icoane, iar de cind s-a imbolnavit Niculae, si-a strins toate obiectele lucrate de ea si le-a scos la vinzare, toate cistigurile fiind directionate in contul lui Nic. Cea care se ocupa de vinzare e chiar fiica lor, Oana“, povesteste Maria.

Doctor Doina Gosa: „250–300 de donatori pe zi ar fi in regula“

Pentru ca tratamentul de chimioterapie ii slabeste organismul, Nic are nevoie zilnic de transfuzii cu singe din grupa AII. Asa am ajuns la Centrul de Transfuzii al Municipiului Bucuresti din zona Nicolae Titulescu ca sa donez, pentru prima data, singe in contul lui Nic. Dupa ce am completat o serie de documente si mi s-au facut analize preliminare, am intrat in camera de recoltare. Din nefericire, am clacat la 250 de mililitri din cei 450 pe care urma sa ii donez, dar asta pentru ca nu mincasem bine de dimineata. Restul celor cu care eram in camera au donat fara probleme, multi dintre ei fiind donatori cu state vechi. Doctorul Doina Gosa, care se ocupa personal de donatorii care vin pentru Nic, spune ca zilnic vin cam 100-150 de oameni sa dea singe. „Numarul de donatori a inceput sa creasca, insa nu e suficient ca sa acoperim cererea spitalelor. Cam 250-300 de donatori pe zi ar fi un numar suficient. Cei care primesc singele sint pacientii din spitale cu operatii grele, bolile cardiovasculare, accidentele, politraumatismele, deci o paleta larga de cazuri“, explica Doina Gosa. „Nic are nevoie de transfuzie, pentru ca este in tratament cu citostatice, care sint toxice, deci maduva se prabuseste, literalmente, de multe ori in timpul tratamentului si, in momentul in care scad trombocitele, e nevoie de transfuzie pentru ca altfel pierzi bolnavul. Pina acum, 30-40 de donatori au venit si au dat singe pentru Nic, iar de singe va avea nevoie in fiecare zi pina depaseste faza acuta si e pregatit sa plece in strainatate pentru operatie“.

Cum il puteti ajuta pe Nic

Exista doua numere de telefon puse la dispozitie de Romtelecom pentru cei care doresc sa doneze si care sint apelabile numai din aceasta retea: 0900.900.572 pentru 2 euro si 0900.900.570 pentru 5 euro.
ING Bank a deschis urmatoarele conturi de donatie pentru care nu se percep comisioane: cont RON – RO97INGB0000999901847209,
cont EURO – RO47INGB0000999901847236
si cont USD – RO74INGB0000999901847235. Codul SWIFT este INGBROBU, iar titularul este Niculae Ionescu. Maria Brumariu mai are o singura dorinta: „Nu am primit niciun raspuns favorabil in ceea ce priveste numere in retele de telefonie mobila“. Asa ca spera ca, prin intermediul acestui material, sa li se aprobe si un numar de telefon pentru donatii. „Iubesc viata si voi lupta pentru ea. E tot ce mi-a ramas de facut“, scria Nic in incheierea povestii care ii va salva viata.

[publicat in revista VIP pe 22 martie 2010]

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: