Echipa Swim Unified, de la Swimathon la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Los Angeles

by Andreea Vasile

team

Echipa Swim Unified s-a antrenat, săptămâna trecută, în formulă completă, în bazinul care aparține liceului Dante Aligheri din București, pentru Swimathon, evenimentul dedicat strângerilor de fonduri, care va avea loc pe 4 iulie la bazinul Dinamo din București. Echipa este alcătuită din membrii Special Olympics România și Ștefan Crețu (în mijloc), care anul trecut a fost colegul meu de echipă la Swimathon și cu care am înotat pentru cauza organizației ALIAT.

”Sunt Adrian Baltag, tatăl Anei și al Elenei. Amândouă vor înota în acest an la Swimathon, în echipe diferite, dar pentru aceeași cauză, participarea delegației din partea României la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Los Angeles, care vor începe la sfârșitul lunii iulie.” Ana, de 12 ani, face parte și din delegația de înot a României la Jocurile Mondiale și este cea mai tânără membră a acesteia. Elena, sora ei, în vârstă de 9 ani, spune despre ea: ”Sunt mândră de ea că e sora mea.”

ana

Ștefan Crețu și Ana Baltag la antrenamentele de la bazinul din incinta liceului Dante Aligheri din București.

Ana avea 3 ani și jumătate când a intrat, pentru prima oară, în bazin, la Miramar, pentru că grădinița era în zonă și, de două ori pe săptămână, educatorii îi duceau acolo. ”Ana nu a avut niciodată spaimă de apă. După bălăceala asta, de început, am fost cu ea la Berry Spa și acolo am vorbit cu Cezar Bădiță, care este antrenorul ei și în prezent, și l-am întrebat dacă ar vrea să o antreneze pe Ana. El a spus că, mai întâi, trebuie să vadă ce poate Ana să facă”, spune tatăl ei. Astfel, mai întâi, Ana a început să-i bage pe ceilalți copii cu capul la fund. ”Pentru ea era o distracție, se simțea bine”, râde tatăl. Cezar Bădiță a acceptat să o antreneze pe Ana numai dacă părinții îi dau mână liberă. ”I-am dat”, recunoaște tatăl. Astfel, Ana a învățat să înoate și a învățat disciplina. ”De câte ori băga un copil cu capul în apă, primea același tratament. În timp, nu a mai făcut asta deloc”, spune tatăl, care împarte drumurile la antrenamente ale fetelor cu mama și bunica, când unul, când altul, în funcție de programul de lucru pe care îl are fiecare.

DSC_0076

Ștefan Crețu și Ana Baltag vor înota în echipa Swim Unified la Swimathon, care va avea loc pe 4 iulie la bazinul Dinamo din București.

Ana a câștigat de două ori Naționalele de înot de la Cluj și Craiova, iar anul acesta a ieșit campioană națională la 25 de metri spate. De aceea, ea a fost selecționată să facă parte din echipa de înot a României care va participa la Jocurile Mondiale de la Los Angeles care vor începe pe 25 iulie a.c. Aceste Jocuri Mondiale reprezintă cel mai mare eveniment de sport și strângere de fonduri din lume, de anul acesta și este cel mai mare event din Los Angeles de la Jocurile Olimpice din 1984. Toții ochii vor fi pe acest loc cu atât mai mult cu cât președintele SUA, Barack Obama, va fi prezent atât la deschiderea Jocurilor, cât și la închiderea lor. La aceste Jocuri, Ana va participa la probele de 25 metri spate, 50 de metri liber și ștafetă.

lot

Echipa care va participa la probele de înot din partea României la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Los Angeles: Ana Baltag, Mădălina Marin, Ștefan Bogdan Cleniuc și Alexandru Pasc.

7000 de atleți și 3000 de antrenori vor reprezenta 170 de țări la această Olimpiadă, iar România se va număra printre ele cu 29 de sportivi, toți persoane cu dizabilități intelectuale. Jocurile Mondiale vor avea loc între 25 iulie și 2 august, însă delegația României va pleca spre SUA mai devreme pentru efectuarea vizitelor medicale înaintea competiției și în vederea acomodării cu mediul nou, diferența de fus orar ș.a.m.d.

”Pentru Ana, sportul este o motivație. Singură a ales această cale și ne bucurăm pentru ea. Noi am susținut-o mereu”, spune tatăl ei. Și Ana, și Elena, sora ei, fac, pe lângă înot, și karate, unde au centura verde, respectiv albastră. În plus, Ana face pian, în particular, și flaut la școala Waldorf, unde este elevă. ”Ana e cea care sâmbăta și duminica dimineața ne aduce aminte că trebuie să o ducem la antrenamente. Ana e un copil foarte bun”, spune tatăl.

3

Delegația României care va participa la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Los Angeles a fost primită la Ambasada SUA de Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri din partea SUA și de soția lui, Jane.

Între timp, nu uitați că îi puteți susține pe toți înotătorii din echipa Swim Unified la Swimathon unde vor înota pe 4 iulie, la bazinul Dinamo. Fondurile strânse din donații îi vor ajuta să se pregătească, pe mai departe, și să obțină rezultate extraordinare în sport, atât la nivel național, cât și internațional.

De asemenea, antrenorul oficial al evenimentului Swimathon și consultantul de nutriție al acestuia este Cori Grămescu și sala LadyFit, singura sală de sport din București dedicată în exclusivitate fetelor și femeilor.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: