Gem

by Andreea

Nu-s nici mâncăcioasa lumii, nici nu fac apologia produselor fara-de-care-n-aş-putea-trăi. Îmi place mâncarea, mă bucur când am ocazia să mănânc ceva despre care pot recunoaşte că nu-i printre obişnuinţele mele culinare, foarte basic de altfel, însă bucătăria (şi bucătăreala) nu-s printre pasiuni. Mai degrabă distracţie, if even.

Ieri am ajuns la The Big iShoes, targul de imbracaminte de la Cărtureşti, de unde m-am întors acasă cu … gem. Un francez simpatic, vorbind într-o română bună, ne-a invitat, pe mama şi pe mine, să degustăm multele sortimente pe care le avea disponibile şi încă nu toate borcanele prezente erau desfăcute spre testare. Deci gama era cu mult mai mare. Gemurile, atât cele de întins pe pâine, dar şi cele de combinat cu diverse sortimente de brânză, vin de la Les Saveurs d’Yveline.

Francezul ne-a spus că face gemurile împreună cu soţia lui şi cu nişte prieteni şi că, în privinţa combinaţiilor, sunt pur şi simplu creativi. Cum altfel să-ţi vină în minte să combini prune cu nucă şi palincă, caise cu ardei iute sau pepene galben cu mentă şi piersică. Amestecurile, pe cuvânt, mi s-au părut de negândit şi uite că totuşi cineva le-a gândit şi le-a şi făcut.

După ce am gustat din multe sortimente, atât de multe că nici nu îmi mai dădeam seama ce gusturi simt pe limbă, am cumpărat un gem de caise cu alune şi vanilie şi unul cu prune, nucă şi palincă. În ceea ce priveşte gemurile pentru brânzeturi, am luat un set de patru borcănaşe care cuprindea următoarele amestecuri: prune cu scorţişoară, pere cu chimen, smochine cu nucă şi o pastă de ceapă, despre care ne-a spus că e bună de pus pe pateu. Pentru toate am plătit aproximativ 70 de lei, un preţ destul de ridicat, însă cred că, mai departe de gemul în sine, m-au atras combinaţiile şi nevoia de-a le mai încerca, încă o dată, de-aş avea poftă. Astfel, un borcan de gem de 245 g costă între 22 şi 26 de lei.

Produsele Les Saveurs d’Yveline le găsiţi la Băcănia Veche, dar şi la Cărtureşti unde însă sunt mai scumpe şi de unde, personal, nu aş cumpăra pentru că mi se pare aiurea, mai ales dacă mă întâlnesc cu produsul pentru prima dată. Francezul ne-a spus că la Băcănia Veche este un tip foarte pasionat care vă poate indica ce să cumpăraţi şi care, în privinţa gemurilor pentru brânzeturi, vă spune, aşa cum ne-a spus şi francezul, ce merge cu ce.

Pe francez şi disponibilitatea lui de-a vă da să îi gustaţi produsele şi de-a vă povesti cum şi ce face, le mai găsiţi şi azi la Cărtureşti.

0 comment

You may also like

0 comment

Marius Tudosiei October 24, 2010 - 4:28 pm

Buna! Eu sunt “tipul de la Bacanie”… :)) Tocmai mi-a venit pe alerta google articolul asta si iti jur ca am invatat cel putin un lucru din el. Nu-l spun pe nume, dar (iti multumesc pentru ca) e important pentru mersul pe viitor al Bacaniei. Ma bucur ca gemurile ti s-au parut interesante si da, daca vii in Bacanie am niste branzeturi maturate cu care merg excelent. Si nu va trebui sa ma crezi pe cuvant, ci o sa le gusti si o sa le combini chiar tu. 🙂
Intre noi fie vorba, clientii Bacaniei Vechi au apreciat unanim gemurile franco-romane, astfel incat (bine ca mi-am amintit) trebuie sa sun sa mai aducem.
In privinta preturilor, sa nu-ti bati capul. Cei 70 de lei pe care i-ai dat deja iti vor provoca, in perioada urmatoare, multe momente de relaxare, de visare, de uimire, de multumire… asa ca e o investitie super!

Reply
Andreea October 24, 2010 - 5:21 pm

ahahahaha, super, ma bucur mult ca ai citit articolul. asta e genul de reply surpriza foarte binevenit. la bacanie voi veni sigur. oricum suntem vecini. scriu din floreasca. 😉 succes cu toate!

Reply
Andreea October 24, 2010 - 5:30 pm

si inca un detaliu amuzant este ca in dimineata de sambata, inainte sa plec spre Carturesti, vazusem un reportaj despre produsele naturale, si implicit despre gemurile astea, in care a fost mentionata si Bacania si cred ca tu erai cel care prezenta branzeturile si alte produse de pe acolo. la emisiunea Ce se intampla doctore? 🙂

Reply
Marius Tudosiei October 24, 2010 - 5:33 pm

Atunci ne vedem curand… 🙂
La fel cum ai simtit tu de reply-ul-surpriza, asa am simtit si eu despre paragraful acela… 🙂

Reply
Andreea October 24, 2010 - 5:42 pm

care ramane secret pentru tine. ca tot nu stiu ce anume din ceea ce am scris te-a facut sa-ti dai seama cum poti imbunatati un anumit aspect (cred ca la asta te refereai, daca am inteles bine :)). oricum, ma bucur ca a fost cu folos.

Reply
betty August 30, 2012 - 12:54 pm

In sfarsit aflu si eu un pret, Ms 🙂 Stiam ca sunt scumpe .. pentru ca arata scump 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: