Katyn

by Andreea

De cind, pe 10 aprilie, aeronava prezidentiala poloneza s-a prabusit la Smolensk, in Rusia, in timp ce ocupantii acesteia se indreptau spre festivitatile prilejuite de comemorarea a 70 de ani de la Masacrul de la Katyn, lumea intreaga a prezentat evenimentele in cele mai diverse tuse, punind accent fie pe drama poporului polonez, fie pe ironia sortii care se repeta, fie pe drama fiicei cuplului prezidential sau pe cea a mamei presedintelui, grav bolnava in spital si care, nici pina la aceasta ora, nu stie ca fiul ei a murit. Asociatia “Make a Point” a prezentat joi seara filmul “Katyn”, produs in 2007 si regizat de Andrzej Wajda.

Asociatia „Make a Point” si-a stabilit sediul principal la parterul fostei fabrici de textile Postavaria Romana din strada Morarilor, pe locul sectiei de repasat, acolo unde, sub lumina slaba, tesatoarele corectau erorile din stofele finisate. Azi, aici au loc expozitii, spectacole si proiectii de film, fiind un spatiu dedicat expunerii de lucrari si mesaje ale creatorilor contemporani.

In aceasta locatie a avut loc joi seara proiectia filmului „Katyn” care spune povestea evenimentelor tragice de acum 70 de ani cind, la ordinul lui Stalin, a avut loc masacrarea elitei armatei si intelectualitatii poloneze. Recent, in apropiere de Katyn, la Smolensk, istoria pare ca s-a repetat, desi sub o alta forma, cind avionul in care se aflau presedintele polonez Lech Kaczyński, sotia acestuia, Maria Kaczyńska, reprezentanti ai conducerii celor mai importante institutii ale statului, inalti functionari de stat şi militari, precum si toti membrii delegatiei poloneze si echipajul aeronavei, s-a prabusit.

Madalina Rosca de la Asociatia „Make a Point” povesteste ca in urma cu doua saptamini criticul de film Viorica Bucur, de asemenea parte din asociatie, s-a gindit sa ceara filmul pe care sa-l ruleze la intilnirea de joi, 15 aprilie, celor de la Institutul Polonez, mai precis directorului Jaroslaw Godun, care de altfel ar fi urmat sa spuna si citeva cuvinte inainte de proiectia peliculei. Numele filmului nu era inca cunoscut, insa Madalina spune ca sigur nu era „Katyn”. Intre timp, a avut loc nefericitul eveniment de la Smolensk. La o zi dupa tragedie, Viorica Bucur i-a dat un SMS lui Jaroslaw Godun ca sa ii prezinte condoleantele sale si ca sa vada cum ramine cu filmul de joi. Directorul Institutului i-a raspuns, tot printr-un SMS, ca ii multumeste pentru solidaritate. In cele din urma, au vorbit la telefon, iar Jaroslaw Godun i-a spus ca, din pricina evenimentului, nu va mai putea fi acolo. Impreuna, s-au gindit la filmul pe care sa-l aleaga pentru proiectie si dupa ce au propus mai multe pelicule, s-a ivit optiunea „Katyn”, care a si ramas, fiind cea mai potrivita in nefericita imprejurare. Astfel, 15 aprilie, inainte de proiectie, a fost prima joi in care nimeni nu a vorbit despre film inainte de difuzare pentru ca intr-o asemenea situatie cuvintele sint de prisos…

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: