Politica si karma

by Andreea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_EQ1IZjEjCA&feature=player_embedded]

Ultimele doua luni din politica romaneasca au fost degeaba. Ne-am intors de unde am plecat si ma refer, bineinteles, la faptul ca Emil Boc a fost desemnat premier dupa ce, in luna octombrie, el in aceasta functie parea motivul pentru care a fost declansata criza politica.

PSD a plecat in luna octombrie de la guvernare si parea ca miscarea este una castigatoare. De obicei, cel care paraseste o relatie o face pentru ca nu reuseste sa gaseasca puncte comune cu partenerul si momentul arata ca si cand cel parasit nu mai putea fi suportat, inteles. Deci ca si cand el e cel care avea probleme. Asa si PSD-ul in relatie cu PDL-ul. Lumea intreaga ar fi trebuit sa priveasca inspre PSD si sa gandeasca plecarea lor ca o ultima solutie in fata unui caracter imposibil al PDL.

Povestea a continuat in acelasi ton si, la nivel public, Mircea Geoana castiga din ce in ce mai multa simpatie in timp ce Traian Basescu a avut de infruntat o opozite care l-a tocat marunt-marunt. Premierii desemnati i-au fost respinsi, a venit povestea cu copilul si palma [chiar, ce se mai intampla cu asta?], s-au reluat momentele in care Traian Basescu a comis-o [cu tiganca imputita, cu papusa hai pe masa sa-ti arat cum se face etc; chiar, cu astea ce s-a intamplat?]. S-ar putea spune ca lucrurile care se intamplau aratau ca Traian Basescu pierde teren si ca Mircea Geoana il castiga.

Momentul culminant a venit in turul doi al alegerilor cand Romania s-a dus la somn cu Mircea Geoana si s-a trezit cu Traian Basescu. Cum spunea cineva, Mircea Geoana a avut un mandat pe timpul caruia toata tara a dormit. In cele din urma, Traian Basescu a fost validat presedinte pentru inca un mandat si iata ca la cea de-a treia desemnare de premier l-a numit pe Emil Boc si, da, este amuzant.

Intr-un fel cred ca am avut de-a face cu efectul de bumerang. Cand vrei sa faci rau, raul se-ntoarce, in cele din urma, asupra ta. Degeaba a fost Traian Basescu contestat si ultra-contestat. Degeaba a fost Mircea Geoana promovat si ultra-promovat. In conditiile in care majoritatea arunca public cu piatra in Traian Basescu, in cele din urma cineva avea sa se ridice si sa-l apere. Si oamenii l-au aparat la momentul votului. E o atitudine ce tine de firea umana ca in momentul in care se arunca cu piatra in cineva, acel cineva sa fie aparat, indiferent daca merita piatra sau nu. Cred ca asta s-a intamplat si-n situatia de fata.

Mai mult, PSD e asociat cu ‘greaua mostenire comunista’ si anul asta se-mplinesc 20 de ani de la Revolutia Romana si de la toate revolutiile din Europa de Est si e asa, un suflu, ca in 1989 Cortina de Fier a cazut si Europa s-a eliberat de tiranie. Multi au crezut ca e absurd ca, dupa 20 de ani de la acel moment, sa ne intoarcem de unde am plecat, adica tot cu rosii la putere. S-ar fi intamplat exact ce se-ntampla acum cu repunerea lui Boc in functie. Ar fi fost 20 de ani degeaba, nu 2 luni degeaba si multi poate ca asa au gandit situatia.

Cateodata, cred ca e intelept sa intelegi lucrurile si la alt nivel. Sa intelegi ca echilibrul se mentine cand esti echilibrat, ca atitudinile extreme nu pot duce la un final asteptat si ca inversunarea se pedepseste cu esec cand e incarcata de rautate, de razbunare, de dorinta de-a plati cuiva polite.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: