Rebecca Neagu vrea la J.O. în 2020

by Andreea Vasile

În cafeneaua din centrul Bucureștiului, Rebecca vrea să mănânce dulciuri. Sunt preferatele ei. Își alege o tartă cu căpșuni, dar, după ce o termină, mai vrea una. ”Îmi plac”, spune sportiva în vârstă de 9 ani, care azi are liber de la școală pentru că e simularea la BAC pentru cei de-a 12-a. Se bucură de vremea frumoasă și orele în care, până la antrenamentele de după-amiază, nu trebuie să facă absolut nimic.

În 2015, Rebecca Neagu a devenit multiplă campioană națională la înot, duathlon (alergare și bicicletă) și triathlon (înot, bicicletă și alergare). ”La 3 ani am fost pentru prima dată la înot, dar nu mi-a plăcut pentru că bazinul era întunecat. Apoi am reluat la 5 ani cu antrenorul meu Toma de care mi-a plăcut foarte mult pentru că se purta frumos cu mine și nu-mi dădea exerciții grele. Așa că am vrut să merg mai departe”, povestește Rebecca.

DSC_0518.JPG

La concursuri a început să participe la îndemnul antrenorului ei și a zis de fiecare dată ”bine, să mergem.” Nu știa despre ce va fi vorba, ”am vrut să văd cum e.” Când la fiecare competiție a luat podiumul, a prins curaj. ”Acum sunt campioană națională, dar vreau să ajung internațională”, spune Rebecca și-o cred pe cuvânt, se uită fix în ochii mei când îmi spune despre planurile ei.

O admiră și o respectă pe Andreea Bălan, o triatlonistă de 18 ani care câștigă competiții după competiții și care e un exemplu pentru cei mai tineri. ”E o campioană și ne place de ea, mie și celor ca mine, fiindcă e drăguță, cu bun simț, ne salută mereu, ne dă sfaturi.” Cum împacă școala cu antrenamentele? ”Școala mi se pare ușoară (n.red. e în clasa a IV-a la Școala Centrală), iar ca să fac față la antrenamente mă odihnesc mult și mănânc bine. Am antrenamente în fiecare zi”, explică Rebecca.

În competiții îi place energia de acolo. Dar nu-i place când e lumea cu gura pe ea. ”Mă enervează să mi se strige <Hai, Rebecca, bine Rebecca> și să mi se zică pe unde s-o iau, ce să fac. Lasă-mă, că știu eu ce am de făcut”, spune ea, hotărâtă. Toma, antrenorul ei, îi spune mereu că în cursă trebuie să-și vadă numai de ea, că nu contează ce face nici dreapta, nici stânga, că trebuie să-și dozeze efortul.

DSC_0564.JPG

Însă Rebecca recunoaște că-n triathlon are tendința să tragă tare la înot, care-i punctul ei forte, pentru că știe că va avea de pierdut la alergare, unde obosește repede. În curând, va începe antrenamentele și la această disciplină alături de Bianca Dinu, alergătoare montană.

O cursă de triathlon pentru copii înseamnă 200 de m înot, 5 km de bicicletă și 1.25 km de alergare. În iarnă, la competiția WinterTri Challenge de la Izvorani, Rebecca a făcut înotul, tatăl ei, bicicleta și Bianca, alergarea. La școală spune că puțini colegi o întreabă despre ce face și că învățătoarea e mai preocupată de alte 2 fete care sunt balerine și care călătoresc în toată lumea. Situația s-a schimbat puțin în favoarea ei odată cu bursa pentru care trage la ”Mobilizăm excelența”, când toată lumea a ajutat-o cu voturi. Acum e pe primul loc în top, dar foarte aproape de următorul clasat și ”luptă” până pe 15 martie, ultima zi, să rămână pe poziția întâi a clasamentului și să iasă învingătoare.

DSC_0514.JPG

”Bursa asta e necesară ca să am tot ce-mi trebuie să mă antrenez. Sportul e scump și mie îmi trebuie multe”, spune Rebecca, mereu încurajată de ai ei. Mama, Corina, a făcut înot de performanță, dar a renunțat când părinții i-au spus că școala e mai importantă. ”Îi pare rău și acum că a renunțat. Mie îmi zice că școala contează, dar contează și mai mult să fac ce îmi place”, explică Rebecca.

Pe 2 și 3 aprilie va avea barem pentru regionalele la înot și se pregătește și pentru asta. În 2020 vrea să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo și să participe la proba de 200 de metri bras. Modelul ei în apă e Robert Glință, de 18 ani, care în decembrie a devenit recordman mondial la 100 metri spate la junior. ”E wow tipul, are atâta ambiție, e incredibil, frate, cum adică un român să facă performanță în sport”, exclamă Rebecca și felul în care folosește cuvintele mă face să zâmbesc.

Ajut-o pe Rebecca să câștige bursa de 10.000 de lei și voteaz-o AICI. Ultima zi e 15 martie.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: