Tu ce parere ai?

by Andreea

opinion

“Tu ce parere ai?” este o intrebare pe care o adresez rar si foarte rar. In principiu, cand intrebam pe cineva “tu ce parere ai?”, ne dorim o confirmare a ceea ce noi deja credem. De multe ori nu obtinem asta, dar nici vreo pozitie diferita care sa ne fie de ajutor. Caci a cere opinia cuiva inseamna a-l ruga pe interlocutor sa se puna in situatia noastra si sa raspunda. Insa, propriu-zis, el se va pune direct pe sine in situatie si nu pe sine in locul nostru in situatia data, asa ca, in final, ce obtinem nu ne este de ajutor.

Un prieten de-al unui prieten care nu locuieste in Romania a vrut sa se sinucida recent dupa ce a primit de la mama lui un raspuns care nu l-a ajutat la intrebarea “Tu ce parere ai?” Tipul are 16 ani si jumatate si se simte prizonier in propriul corp. Asta pentru ca crede ca ar fi trebuit sa fie femeie. I-a spus mamei lui despre asta si a intrebat-o ce crede. Femeia, bineinteles, i-a spus ca a innebunit si sa-si bage mintile in cap si de-atunci ii tot spune asta. Asa ca baiatul a avut o tentativa de “pa-pa lume”.

M-am intrebat: cum sa ceri parerea intr-o situatie atat de complexa? Cum sa intrebi pe cineva “tu ce parere ai?” intr-un caz prin care, cu siguranta, nu trece majoritatea, deci sa incerci sa te pui in pielea altcuiva intr-o chestie de genul asta e un exercitiu de imaginatie foarte greu.

Rectific. E in regula sa intrebi “tu ce parere ai?” cand vrei sa-ti iei un televizor nou, un laptop sau o pereche de cizme. Nu e in regula sa intrebi “ce parere ai?” cand vine vorba de tine si de deciziile pe care le iei. Daca intuiesti ca intreband raspunsul care va veni va fi impotriva a ceea ce vrei sa faci, tine-ti gura inchisa. Just do it!

0 comment

You may also like

0 comment

clara October 24, 2009 - 9:16 am

uneori ii intrebi pe altii ce parere au, ca sa vezi cum ar reactiona daca tu ai face ce vrei sa faci. poate ca baiatul de 16 a vrut sa vada daca mama lui l-ar mai iubi daca n-ar mai fi fiul ei, ci fiica… si poate ca din raspunsul ei a extrapolat la toata lumea, crezand ca daca nici mama lui nu il accepta, atunci nimeni altcineva nu o va face 🙁

Reply
tudor October 29, 2009 - 6:22 am

tragic

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: