Vanessa Cummings, din 10 Downing St. in Romania

by Andreea

Vanessa Cummings a lucrat, timp de 17 ani, pentru patru prim ministri ai Marii Britanii la celebra resedinta a acestora din 10 Downing Street, Londra sau, asa cum colocvial ii spun britanicii, Numarul 10. Ultimul prim ministru pentru care a lucrat a fost si prima femeie care a ocupat aceasta functie in Marea Britanie, Margaret Thatcher. Pe urma, Vanessa a intrat in sectorul privat. In prezent, lucreaza pentru F.R.O.D.O., fundatie care se ocupa cu ajutorarea copiilor cu dizabilitati si care isi desfasoara activitatea cu precadere in Romania.

Avea doar 18 ani cind a obtinut prima ei slujba in 10 Downing Street. Abia absolvise Colegiul pentru Secretare si aplicase pentru o slujba care urma sa ii fie repartizata de catre institutia la care invatase. “Ei au fost cei care m-au recomandat, mai departe, in 10 Downing Street. Am fost la interviu, m-au placut si asa am inceput sa lucrez acolo”, isi aminteste Vanessa despre prima ei slujba de la inceputul anilor 1970.

De serviciu in weekendul in care a venit Margaret Thatcher

Primul prim ministru pentru care a lucrat a fost Edward Heath de la Partidul Conservator care a venit in functie in 1970. Lui i-a urmat Harold Wilson in 1974, dar acesta a stat in 10 Downing Street numai doi ani dupa care a iesit la pensie. I-a luat locul James Callahan insa nici acesta nu a stat pina la finalul mandatului pentru ca s-a aflat ca suferea de Alzheimer asa ca a fost nevoit sa-si dea demisia. Astfel, in 1979, alegerile au desemnat-o in functie pe prima femeie prim ministru, Margaret Thatcher. “In afara de ea, toti prim ministrii pentru care am lucrat sint morti acum”, spune Vanessa pentru a puncta parca faptul ca toate astea se intimplau cu foarte multi ani in urma. “Eram de serviciu cind a venit Margaret Thatcher pentru prima data in 10 Downing Street. Era vineri si tocmai ne luam la revedere de la Jim Callahan de care imi parea foarte rau pentru ca imi placuse mult de el. Toata lumea era aliniata si-l aplauda in timp ce el parasea cladirea. Am asteptat o vreme si, curind, si-a facut aparitia Margaret Thatcher. Odata cu venirea ei s-a schimbat totul”, spune Vanessa.

“A intrat in camera in care eram si si-a aruncat pantofii”

“Tin minte ca in primul ei weekend ca prim ministru a venit in biroul in care stateam noi, secretarele, si-a scos pantofii, i-a aruncat cit colo, s-a asezat pe un scaun mare cu un picior sub sezut si am inceput sa vorbim. Era o femeie foarte vorbareata si foarte draguta”, spune Vanessa despre Margaret Thatcher. “Era o femeie foarte muncitoare, cred ca a fost cea mai muncitoare dintre toti prim ministrii pe care i-am prins cit am lucrat acolo. Si imagineaza-ti ca si ceilalti lucrau foarte mult, dar ea parca ii intrecea pe toti. Ii placea sa traga tare in orice facea”, isi aminteste Vanessa. In plan personal, Margaret Thatcher a reprezentat o influenta importanta pentru Vanessa, dar si pentru femeile din Marea Britanie si din lume la acea vreme. “Eram foarte tinara pe atunci, deci cu siguranta influenta cea mai puternica a fost sa vad cit de sus poate ajunge o femeie daca isi doreste cu adevarat. In mai multe interviuri, inainte sa ajunga prim ministru, Margaret Thatcher spunea: <nu cred ca voi fi vreodata prim ministru>. Dar uite ca a ajuns unul si mi se pare grozav ca, prin ea, femeile au reusit sa atinga obiective inalte si ca modelul a fost urmat si-n alte parti din lume prin femei ca Angela Merkel sau Indira Ghandi”, e de parere Vanessa care crede ca Margaret Thatcher a reusit sa schimbe societatea engleza foarte mult la acea vreme. “Isi dorea ca oamenii sa aiba mai multa libertate individuala si sa depinda mai putin de sindicate. Era cunoscuta ca o femeie care putea sa colaboreze usor cu barbatii inteligenti din politica de la acea vreme, insa, din nefericire, nu erau foarte multi de acest gen la vremea respectiva”, ride Vanessa.

L-a cunoscut pe Printul Charles

Cu toate ca Vanessa a vazut-o pe Regina Marii Britanii facind vizite in 10 Downing Street, nu a cunoscut-o niciodata personal. L-a cunoscut insa pe Printul Charles. “Asta se intimpla inainte sa vina Margaret Thatcher la putere. Printul Charles venea la o cina in 10 Downing Street cind am facut cunostinta cu el. El intra si noi stateam aliniate, am stat aliniate o gramada de timp cit am lucrat acolo, era ceva obisnuit”, ride Vanessa. “El s-a oprit la fiecare si a dat mina. Mai tirziu in acea zi, pe cind facea un tur al cladirii, eu eram intr-una dintre camere. Printul Charles a intrat cu prim ministrul care a spus: <Ah, print Charles, ati cunoscut-o pe Vanessa?> Asa ca m-am ridicat, m-am dus la print si am dat iar mina cu el. Cred ca m-am descurcat la momentul acela. A fost dragut din partea printului ca a vrut s-o cunoasca pe fata aia de la secretariat care statea pe un scaun, oricine ar fi fost ea”, isi aminteste cu umor Vanessa.

Inceputul colaborarii cu F.R.O.D.O.

In 1994, Vanessa a inceput sa colaboreze cu o fundatie de mici dimensiuni din Marea Britanie care acorda asistenta parintilor a caror copii murisera. “Faceam stringere de fonduri, dar lucram si-n zona operationala conducind diferite proiecte si realizind parteneriate. Motivul pentru care imi place si-n prezent ceea ce fac este ca m-a obligat sa folosesc toate elementele pe care le-am invatat in 10 Downing Street in ceea ce priveste organizarea, politicile si comunicarea cu oamenii”, spune Vanessa. Pina s-a alaturat organizatiei F.R.O.D.O., Vanessa reusea sa stringa, in urma cu patru ani, si cite 60 de milioane de euro pe an pentru fundatiile pentru care lucra. “In Romania, F.R.O.D.O. (http://frodokids.org/) a desfasurat doua programe excelente, Frodo Kids Medical si Frodo Kids Well Being. In programul Frodo Kids Medical am reusit sa stringem medici voluntari din Marea Britanie care au venit in Romania si au operat copii internati la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti, in special pe cei cu probleme ortopedice. Cred ca am ajutat mai mult de 1000 de copii, lucru de care sint foarte mindra”, spune Vanessa. “Acum lucram, in cadrul programului Treatment and Training, cu autoritatile romane care-s constiente ca e nevoie de noi metode in lucrul cu copiii. Mai degraba decit un model medical in care copiii cu dizabilitati sa fie observati, protejati si cam atit, e vorba de a-i integra pe acesti copii in societate si de a-i ajuta sa fie cit mai independenti”, a spus Vanessa in incheierea interviului.

(scris de subsemnata si publicat in revista VIP pe 17 mai 2010)

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: