Mesele sportivilor de performanță

by Andreea Vasile

Mâncarea sănătoasă și sportul merg mână în mână și, cel puțin la nivel de discurs, avem senzația că atunci când vine vorba despre alimentație, sportivii de performanță sunt cei mai puși la punct. Răspunsul aici ar fi și DA, și NU. La ce mă refer? Cele mai multe informații care circulă despre alimentație și mișcare îi au în vedere pe 1. oamenii care vor să piardă în greutate 2. antrenorii de fitness al căror principal instrument de lucru e propriul corp și felul în care acesta arată. Da, când vine vorba despre mișcare, elementul estetic are încă mare greutate și, în ciuda discuțiilor despre sănătate și importanța cu mult mai mare și mai reală a acestui aspect, felul în care arată un om care face sport e încă ”the selling point”.

Însă în lumea sportivilor de performanță lucrurile sunt puțin diferite și acolo unde sportul înseamnă multă energie consumată în fiecare zi la antrenamente, mâncarea e o distracție. Am citit diete incredibile ale unor sportivi de performanță și, ce să zic, miile de calorii zilnice par o glumă bună. Însă, în realitate, cam așa mănâncă cineva care face sport ca pe un job de zi cu zi, așa cum te duci tu la serviciu.

Am ales 3 sportivi și felul în care mănâncă, de la ”ok, aș putea să fac și eu asta” până la ”doamne ferește, tot Trifermentul din lume nu m-ar mai face bine.”

ANDY MURRAY, TENISMEN

Andy Murray

Cu ”numai” 3119 kcal consumate zilnic, Andy e cel care iese cel mai puțin în evidență din top 3-ul ăsta pe care-l citești acum, cu un meniu care-ți va face și ție cu ochiul și pe care, dacă ești pasionat de mâncare sănătoasă, s-ar putea să-l și bifat până acum. Eu cu siguranță am făcut-o, chiar dacă n-am mâncat într-o zi tot ce mănâncă tipul ăsta.

MIC DEJUN: smoothie de fructe, fructe, gogoși.

PRÂNZ: somon cu orez.

CINĂ: pui la rotisor cu legume și cartofi.

GUSTĂRI: shake-uri proteice, băuturi pentru sportivi.

USAIN BOLT, SPRINTER

USAIN

Cu un număr de 5453 de calorii consumate zilnic, jamaicanul e pe 2 în topul celor care mănâncă pentru a fi în formă la … slujbă. Și exemplul că alimentația sănătoasă nu funcționează chiar pentru toată lumea. Atleții și junk food-ul e o combinație pe care o vei regăsi des în topurile de acest gen dacă te interesează subiectul. Deci, ce halește tipul ăsta de trei ori pe zi?

MIC DEJUN: McNuggets de pui și cartofi prăjiți.

PRÂNZ: McNuggets de pui și cartofi prăjiți.

CINĂ: McNuggets de pui și cartofi prăjiți.

GUSTĂRI: plăcintă cu mere.

MICHAEL PHELPS, ÎNOTĂTOR

MIC

Nici nu m-am mai deranjat să-i împart mesele lui Phelps pentru că e greu de spus când le mănâncă pe toate astea. Toate astea înseamnă 12569 kcal! Pe omul ăsta, dieta de 12000 de calorii l-a făcut la fel de cunoscut precum medaliile olimpice pe care le-a câștigat. Evident că ăsta nu e planul lui alimentar de zi cu zi, ci doar în perioadele în care se antrena pentru competiții, dar, chiar și-așa, 12.000 de calorii pe zi înseamnă echivalentul a 6 zile de hrană pentru o femeie care consumă în medie 2000 de calorii/zi, așa cum recomandă medicii.

MENIUL: 3 sendvișuri cu ou, tărâțe de grâu cu afine, omletă din 5 ouă, pâine prăjită, 3 clătite cu ciocolată, 2 sendvișuri cu șuncă și cașcaval, 1 kg de paste, 1 pizza XL, energy drinks.

DWAYNE ”THE ROCK” JOHNSON, WRESTLER

WRESTLER

Pe omul ăsta, cunoscut mai degrabă ca actor, decât wrestler, îl trecem la cazuri speciale pentru că după 150 de zile de mâncat ”ca la carte” (deși mă îndoiesc că e vorba de salată cu piept de pui), Johnson a făcut un experiment și s-a ”răsfățat” cu 15.692 de calorii într-o singură zi.

Meniul lui n-a fost divers, dar cantitativ vorbind a fost … generos: 12 clătite cu ciocolată, 4 pizza XL și 21 de brownies.

Tu ce ai mâncat azi?

Keep it flawless,

semnatura andreea vasile

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: