Pe 19 septembrie am revenit într-unul dintre cele mai verzi și pitorești locații în care am fost până acum: Curtea de Muscel – hub de vară, din comuna Moroieni, județul Dâmbovița. Am vizitat prima dată acest loc anul trecut, tot cu ocazia unuia dintre brunch-urile organizate de Asociația My Transylvania și Gate to Romania. Mi-au plăcut la nebunie peisajele, gospodăria familiei Florea și … izolarea, căci în sat mai trăiesc aproximativ 20 de familii. Da, este un loc mai degrabă izolat, unde drumurile asfaltate abia acum încep să-și facă prezența, dar care are o frumusețe aparte datorită liniștii și naturii.
”Cașcavea și clătite cu urdă” a fost numele celui de-al doilea #MunteniaBrunch din 2020, unde am gustat preparate precum cașcavea si covrigei de cașcavea, ciorbă de castravan cu jintiță, scrijele de cartofi, tocăniță de oaie, bulz, biluțe de burduf, cârnăciori semi-afumați, mozzarella de Muscel, clătite cu urdă și mărar, zacuscă, gemuri și prăjituri. Apoi am făcut o plimbare lungă și sănătoasă pe dealurile din împrejurimile gospodăriei, de unde am admirat Bucegii.
Vremea perfectă a transformat ziua într-una dedicată bucatelor gustoase gătite cu ingrediente locale, plimbării în natură și relaxării sub soarele blând de toamnă. În timp ce adulții au moțăit pe iarba proaspăt cosită, cu mirosul ei îmbietor, copiii au alergat în susul și-n josul gospodăriei, într-un război ad-hoc, în care ciulinii au fost folosiți ca muniție. Prilejul de pace a reprezentat-o una dintre pisicile familiei Florea, în jurul căreia copiii au uitat de ce-i dezbină și-au făcut front comun de mângâieri.
Mâncarea delicioasă din ingrediente locale a fost atent supervizată de comunitate. Nea Florin Gurgu a fost furnizorul de lactate, iar soția Avida a făcut cașcaveaua și a gătit ciorba de castravan și jintiță. Secțiunea prăjituri a fost semnată de Iuliana Gurgu, la fel ca anul trecut, cea de la care am și cules rețeta pentru prăjitura Parlament.
Iuliana Gurgu gătește de când se știe. Îi place și o relaxează și, cu doi copii acasă, n-are oricum scăpare, mereu trebuie să se gândească la rețete noi, de mâncare sau de prăjituri. Internetul o ajută enorm pentru că mereu găsește inspirație acolo. Fie că ia rețetele de-a gata, fie că le adaptează după gustul propriu, nimic nu-i stă în cale Iulianei când vine vorba de bucătărie. Dar oricât de mult i-ar plăcea să improvizeze, ea spune ce mi-au spus o mulțime de alți bucătari, profesioniști sau amatori, înaintea ei: ”Când vine vorba de prăjituri, cantitățile la ingrediente trebuie urmate întocmai, altfel ele nu ies.”
Rețetă pentru prăjitura Parlament
În ciuda numelui pe care-l poartă, acesta a fost desertul preferat al zilei datorită elementelor diverse care compun această prăjitură și care fac ca textura ei să fie ca o explozie de senzații și gusturi atunci când o mănânci. Este și unul dintre motivele pentru care Iuliana a ales s-o facă, dar și pentru că, într-un timp foarte scurt, a devenit dulcele preferat de copiii ei. Combinația de blat cu nucă prajită, frișcă, ciocolată și biscuiți e extraordinară!
INGREDIENTE
BLATUL
- 7 albușuri
- 300 g nucă prajită
- 100 g nucă măcinată
- 150 g zahăr
- 60 g făină
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 pliculeț praf de copt
- 1 praf sare
PRIMUL STRAT DE CREMĂ
- 200 g ciocolată amăruie
- 200 ml frișcă lichidă
- biscuiți simpli
- sirop cafea și esență de rom
AL DOILEA STRAT DE CREMĂ
- 7 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 30 ml apă
- 500 ml frișcă lichidă
MOD DE PREPARARE
BLATUL
Se pune nuca prăjită într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă cu compoziția pentru blat și se nivelează. Se bagă tava la cuptorul preîncins la 170 C pentru 25 de minute. După ce se scoate blatul de la cuptor, se dă la o parte hârtia de copt și se lasă la răcit.
PRIMUL STRAT DE CREMĂ
Se pune frișca fierbinte peste bucățelele de ciocolată amăruie. Se lasă 2-3 minute după care se amestecă bine. După ce se răcește, se pune peste blat și se nivelează. Se trec biscuiții prin mixul de cafea și esența de rom și se pun peste stratul de cremă, după care se pune prăjitura la frigider, timp în care se pregătește al doilea strat de cremă.
AL DOILEA STRAT DE CREMĂ
Se pun ouăle într-un bol împreună cu zahărul și apa, după care se mixează împreună timp de 2-3 minute. Se pune bolul deasupra unei cratițe cu apă și se lasă până la îngroșare, amestecând continuu cu ajutorul unui tel. Se lasă compoziția de ouă să se răcească, timp în care batem frișca. Apoi se adaugă treptat compoziția răcită. După ce terminăm de adăugat compoziția de ouă, mixăm în jur de un minut, după care compoziția este gata. Se pune peste stratul de biscuiți și se nivelează. Se decorează cu ciocolată rasă, pudră de cacao, nucă măcinată sau nucă de cocos. Se pune apoi la frigider timp de o oră după care se poate servi!
Fotografiile au fost realizate de Cris Voinea/ icsPhoto.
Dacă vrei să trăiești și tu experiența unui astfel de brunch, dă like paginilor de Facebook Asociația My Transylvania și Gate to Romania.
Citește cum a fost la brunch-ul de la Sitaru.
Citește cum a fost brunch-ul de la Govora.
Citește cum a fost brunch-ul din Runcu Gorjului.
Citește cum a fost brunch-ul de la Vatra Park.
Evenimentul face parte din proiectul “Gusturi redescoperite – peisajul gastronomic din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul acestei publicații sau de modul în care rezultatele ei și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
1 comment
[…] Citește cum a fost brunch-ul de la Muscel. […]